Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

PFA la norma de venit: Obligatii fiscale legate de casa de marcat in 2025

Data aparitiei: 10 Aprilie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
PFA la norma de venit: Obligatii fiscale legate de casa de marcat in 2025
pfa sistem realpfa norma de venitcasa de marcat pfa

Operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale. Prin urmare, obligatia exista si pentru PFA, indiferent de forma de impozitare a veniturilor (sistem real sau norma de venit).

PFA la norma de venit. Casa de marcat [Studiu de caz]

Intrebare: "O PFA platitoare pe baza de norme de venit are obligatii referitoare la achizitionarea casei de marcat daca incasarile se efectueaza prin ordin bancar? Are obligatia de a elibera facturi pentru fiecare incasare sau doar la cererea clientilor? In Registrul de Evidenta Fiscala (singurul obligatoriu, inteleg) incasarile se pot inregistra doar conform extrasului de cont bancar. Activitatea consta in initierea in sport pe terenuri inchiriate. Este corect asa?

Creat special pentru rezolvarea problemelor practice cu care se confrunta contribuabilul in teren, ghidul Cartea Verde a PFA. Contabilitatea si obligatiile fiscale descrie, pas cu pas, traseul actiunilor legale de parcurs:
- inregistrarea/modificarea/radierea juridica si/sau fiscala si explicarea termenilor utilizati
- conducerea contabilitatii – documente de intocmit, registre si studii de caz
- calculul obligatiilor fiscale, declaratia unica anuala si alte declaratii.
Click aici >>

Raspuns: Pentru incasarile prin virament bancar, acestea nu intra sub incidenta prevederilor art. 1 alin. (1) si (2) din OUG 28/1999, pe cale de consecinta nu aveti obligatia de a va dota cu aparat de marcat electronic fiscal in cazul incasarii doar prin transfer bancar, fara a realiza incasari de la populatie (persoane fizice) integral sau partial cu numerar, prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau substitutelor de numerar.
 
Art. 1.


(1) Operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
 
(2) Operatorii economici prevazuti la alin. (1), denumiti in continuare utilizatori, cu exceptia celor care utilizeaza aparate de marcat electronice fiscale care potrivit prevederilor art. 3 alin. (21) nu inglobeaza constructiv dispozitivul de imprimare, au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le inmaneze clientilor. La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestora si factura.

(2^1) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), pentru incasarile realizate prin utilizarea cardurilor de credit/debit, utilizatorii nu au obligatia sa imprime/sa inmaneze bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale clientilor. La solicitarea clientilor, utilizatorii pot imprima si inmana acestora bonul fiscal. Lipsa bonului fiscal tiparit nu afecteaza drepturile consumatorilor prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, extrasul de cont bancar tinand locul bonului fiscal drept mijloc de proba al achizitiei..
 
(3) Aparatele de marcat electronice fiscale sunt livrate prin distribuitori autorizati. In sensul prezentei ordonante de urgenta, prin distribuitor autorizat se intelege operatorul economic pe numele caruia a fost eliberata autorizatia prevazuta la art. 5 alin. (2).

Referitor la registrul de evidenta fiscala, asa cum ati precizat, incasarile se pot inregistra doar conform extrasului de cont bancar.
 
Important! De asemenea, toate PFA-urile care depasesc plafonul de 25.000 de euro trec obligatoriu la sistemul de impozitare real, incepand cu anul fiscal anul fiscal urmator.Iar acest lucru se observa din incasarile inscrise in Registrul de evidenta fiscala.
 
Optional, un PFA poate schimba norma de venit cu sistemul de impozitare, daca il considera mai avantajos pentru activitatea desfasurata.
 

Raspuns oferit in luna aprilie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.








Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X