LEGEA CONTABILITATII MODIFICATA SI COMPLETATA IN INTERESUL INSTITUTULUI EUROPEAN DE STATISTICA (EUROSTAT) PRIN ORDONANTA DE URGENTA A GUVERNULUI NR. 102/2007
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 102/2007 pentru modificarea si completarea Legii contabilitatii nr. 82/1991 a fost publicata in Monitorul Oficial din Partea I, Nr. 689/10.10.2007.
Prin prisma calitatii sale de stat membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, Romaniei ii revine sarcina de a raporta Institutului European de Statistica (EUROSTAT) date statistice in domeniul finantelor publice, cu respectarea Sistemului european de conturi, la termene precise, respectiv cel mult 3 luni de la finele trimestrului la care se refera datele.
Principalele modificari ale legii contabilitatii:
1. Autoritatile publice, ministerele si celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, institutiile publice finantate integral din venituri proprii ai caror conducatori au calitatea de ordonator principal de credite, precum si directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, pentru situatiile financiare centralizate pe ansamblul judetului si al municipiului Bucuresti privind executia bugetelor,
depun la Ministerul Economiei si Finantelor un exemplar din situatiile financiare trimestriale si anuale, potrivit normelor emise de acesta, la urmatoarele termene:
a) in termen de 60 de zile de la incheierea exercitiului financiar;
b) in termen de 45 de zile de la incheierea trimestrului de referinta.
2. Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor se fac de persoanele cu atributii de inspectie fiscala si de catre comisarii Garzii Financiare, precum si de alte persoane imputernicite din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, stabilite prin ordin al ministrului economiei si finantelor.
3. In situatia in care in termen de 10 zile lucratoare de la aplicarea amenzii prevazute la art. 42 alin. (2) Amenda pentru neindeplinirea obligatiei prevazute pentru intocmirea si depunerea situatiilor financiare periodice stabilite potrivit legii este de la 1.000 lei la 3.000 lei, daca perioada de intarziere pentru intocmirea si depunerea situatiilor financiare periodice este cuprinsa intre 15 si 30 de zile lucratoare, si de la 1.500 lei la 4.500 lei, daca perioada de intarziere depaseste 30 de zile lucratoare nu se depun situatiile financiare, Ministerul Economiei si Finantelor va lua urmatoarele masuri:
a) blocarea deschiderilor de credite bugetare pentru ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetului asigurarilor pentru somaj, bugetului Fondului national unic de asigurari de sanatate si ai bugetelor locale;
b) blocarea conturilor de disponibilitati deschise la unitatile Trezoreriei Statului pe numele autoritatilor si institutiilor publice finantate integral sau partial din venituri proprii.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari Cartea Verde a Contabilitatii
4. Se excepteaza de la masurile luate de Ministrul Economiei si Finantelor, in cazul nedepunerii situatiilor financiare, urmatoarele operatiuni:
a) platile din fonduri externe nerambursabile sau finantari primite de la institutii ori organizatii internationale pentru derularea unor programe si proiecte, precum si fondurile de cofinantare si prefinantare aferente;
b) plata drepturilor salariale si a contributiilor aferente, precum si a drepturilor de asigurari si asistenta sociala;
c) rambursarile de credite interne si externe, comisioanele si alte costuri aferente;
d) contributii si cotizatii catre organizatii internationale;
e) platile din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului si din Fondul de interventie la dispozitia Guvernului, potrivit legii.