Cuvinte cheie:
-
suspendarea accizei
-
document administrativ de insotire
-
conditii suspendare acciza
-
circulatia documentului administrativ
Pe durata deplasarii unui produs accizabil, acciza se suspenda, daca sunt indeplinite urmatoarele cerinte:
-
deplasarea sa aiba loc intre doua antrepozite fiscale;
-
produsul sa fie insotit de minimum 3 exemplare ale unui document, denumit document administrativ de insotire;
-
ambalajul in care este deplasat produsul sa aiba la exterior marcaje care sa identifice cu claritate tipul si cantitatea produsului aflat in interior;
-
containerul in care este deplasat produsul sa fie sigilat corespunzator;
-
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Cartea Verde a PFA Contabilitatea si obligatiile fiscale 2023
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
antrepozitarul autorizat sa fi depus garantia pentru plata accizelor aferente produsului accizabil.
DEPLASAREA UNUI PRODUS ACCIZABIL INTRE DOUA ANTREPOZITE FISCALE
ATENTIE !
In cazul deplasarii produselor accizabile intre doua antrepozite fiscale in regim suspensiv, documentul administrativ de insotire se intocmeste in 5 exemplare.
Utilizarea documentului administrativ de insotire:
a) primul exemplar ramane la antrepozitul fiscal expeditor, iar exemplarul 5 se transmite de catre acesta la momentul expedierii produselor, autoritatii fiscale competente in raza careia isi desfasoara activitatea;
b) exemplarele 2, 3 si 4 insotesc produsele accizabile pe parcursul miscarii lor pAna la antrepozitul fiscal primitor. La sosirea produsului in antrepozitul fiscal primitor, acesta trebuie sa completeze toate cele 3 exemplare ale documentului administra-tiv de insotire la rubricile aferente primitorului si, inainte de desigilarea si descarcarea produsului, sa solicite autoritatii fiscale teritoriale in raza careia isi desfasoara activitatea, desemnarea unui reprezentant al acesteia, care, in maximum 24 de ore sa efectueze verificarea si certificarea datelor inscrise in cele 3 exemplare ale documentului administrativ de insotire. Dupa certificare, exemplarul 2 se pastreaza de catre antrepozitul fiscal primitor, exemplarul 3 se transmite antrepozitului fiscal expeditor, iar exemplarul 4 se transmite autoritatii fiscale competente in raza careia isi desfasoara activitatea antrepozitul fiscal primitor si ramane la aceasta. In cazul antrepozitarului autorizat pentru productia de alcool etilic si pentru prelu-crarea acestuia, toate cele 5 exemplare ale documentului administrativ de insotire trebuie sa fie vizate de catre supraveghetorul fiscal desemnat potrivit legii. In cazul gospodariilor individuale care vand produse accizabile catre un antrepozit fiscal de productie, deplasarea produselor in regim suspensiv trebuie sa fie insotita de doua exemplare ale borderoului de achizitii, pe care antrepozitul fiscal de productie mentioneaza in partea superioara „utilizat ca document administrativ de insotire“.
Mentiunea se face prin aplicarea unei stampile care va contine acest text. La sosirea produselor in antrepozitul fiscal de productie, acesta trebuie sa inscrie pe borderou cantitatea primita si sa solicite autoritatii fiscale teritoriale in raza careia isi desfasoara activitatea desemnarea unui reprezentant fiscal care, in maximum 24 de ore, trebuie sa verifice si sa certifice datele inscrise in cele doua exemplare ale borderoului de achizitii. Din cele doua exemplare certificate, unul se expediaza gospodariei individuale, iar al doilea exemplar se pastreaza de catre antrepozitul fiscal de productie.
Pentru ca acciza aferenta unui produs care circula in regim suspensiv sa fie suspendata, trebuie indeplinite urmatoarele cerinte:
-
produsul accizabil sa fie plasat in antrepozitul fiscal sau expediat catre alt antrepozit fiscal;
-
antrepozitul fiscal primitor sa indice pe fiecare copie a documentului administrativ de insotire tipul si cantitatea fiecarui produs accizabil primit, precum si orice neconcordanta existenta intre produsul accizabil primit si produsul accizabil indi-cat pe documentele administrative de insotire;
-
antrepozitul fiscal primitor trebuie sa obtina de la autoritatea fiscala competenta certificarea documentului administrativ de insotire a produselor accizabile primite;
IMPORTANT
Obligatia certificarii documentului administrativ de insotire de catre autoritatea fiscala competenta nu este aplicabila in cazul produselor accizabile deplasate in regim suspensiv prin conducte fixe.
-
in termen de 10 zile de la primirea produselor, antrepozitul fiscal primitor trebuie sa returneze o copie a documentului administrativ de insotire persoanei care a expediat produsul.
IMPORTANT
In cazul in care nu sunt indeplinite cerintele prevazute de lege pentru deplasarea produselor accizabile in regim suspensiv, acciza se datoreaza de catre persoana care a expediat produsele.
Orice persoana care expediaza un produs accizabil aflat in regim suspensiv este exonerata de obligatia de plata a accizelor pentru acel produs, daca primeste de la antrepozitul fiscal primitor un document administrativ de insotire, certificat in mod corespunzator.
In situatia in care persoana respectiva nu primeste documentul certificat in termen de 30 de zile de la data expedierii produsului, acesta va plati accizele aferente acelui produs.
DEPLASAREA UNUI PRODUS ACCIZABIL INTRE UN ANTREPOZIT FISCAL SI UN BIROU VAMAL DE IESIRE DIN ROMANIA IN VEDEREA EXPORTULUI
Documentul administrativ de insotire se intocmeste in 5 exemplare. Pe durata deplasarii acciza se suspenda daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
-
produsul este insotit de exemplarele 2, 3 si 4 ale documentului administrativ de insotire;
-
ambalajul in care este deplasat produsul are la exterior marcaje care identifica cu claritate tipul si cantitatea produsului aflat in interior;
-
containerul in care este deplasat produsul este sigilat cu sigiliul antrepozitului fiscal expeditor. In cazul alcoolului etilic, containerele vor purta si sigiliile aplicate de supraveghetorul fiscal, iar daca vamuirea se efectueaza la un birou vamal de interior, sigiliile aplicate de supraveghetorul fiscal vor fi inlocuite, dupa caz, cu sigiliile vamale;
-
produsul este insotit de dovada constituirii unei garantii de catre antrepozitul fiscal expeditor
Primul exemplar al documentului administrativ de insotire ramane la antrepozitul fiscal expeditor, exemplarele 2, 3 si 4 insotesc produsele pana la biroul vamal de iesire din Romania, iar exemplarul 5 se transmite autoritatii fiscale teritoriale in raza careia expeditorul isi desfasoara activitatea.
Dupa scoaterea definitiva a produselor de pe teritoriul Romaniei si intocmirea declaratiei vamale de export, exemplarele 2, 3 si 4 se confirma de biroul vamal de iesire din Romania. Exemplarul 2 ramane la biroul vamal, exemplarele 3 si 4 se transmit de catre acesta antrepozitului fiscal expeditor si, respectiv, autoritatii fiscale teritoriale in raza careia isi desfasoara activitatea expeditorul.
DEPLASAREA UNUI PRODUS ACCIZABIL INTRE UN BIROU VAMAL DE INTRARE IN ROMANIA SI UN ANTREPOZIT FISCAL
Acciza se suspenda daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
-
produsul accizabil este insotit de 3 copii ale declaratiei vamale pe care biroul vamal mentioneaza in partea superioara „utilizat ca document administrativ de insotire”. Mentiunea se face prin aplicarea unei stampile care va contine acest text;
-
ambalajul in care este deplasat produsul are la exterior marcaje care identifica cu claritate tipul si cantitatea produsului aflat in interior;
-
containerul in care este deplasat produsul este sigilat cu sigiliile biroului vamal;
-
produsul este insotit de dovada constituirii de catre antrepozitul fiscal primitor a unei garantii pentru plata accizelor aferente produsului deplasat.
Cele 3 copii ale declaratiei vamale insotesc produsele accizabile pana la antrepozitul fiscal primitor, care are obligatia certificarii acestora.
Dupa certificare, o copie se retine de catre antrepozitul fiscal primitor, o copie este transmisa inapoi la biroul vamal de intrare, iar a treia se transmite autoritatii fiscale teritoriale in raza careia isi desfasoara activitatea antrepozitul fiscal primitor.