email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

2.3. Deplasarea in regim suspensiv a produselor accizabile

Cuvinte cheie:

 • suspendarea accizei
 • document administrativ de insotire
 • conditii suspendare acciza
 • circulatia documentului administrativPe durata deplasarii unui produs accizabil, acciza se suspenda, daca sunt indeplinite urmatoarele cerinte:

 • deplasarea sa aiba loc intre doua antrepozite fiscale;
 • produsul sa fie insotit de minimum 3 exemplare ale unui document, denumit document administrativ de insotire;
 • ambalajul in care este deplasat produsul sa aiba la exterior marcaje care sa identifice cu claritate tipul si cantitatea produsului aflat in interior;
 • containerul in care este deplasat produsul sa fie sigilat corespunzator;
 • antrepozitarul autorizat sa fi depus garantia pentru plata accizelor aferente produsului accizabil.

DEPLASAREA UNUI PRODUS ACCIZABIL INTRE DOUA ANTREPOZITE FISCALE

ATENTIE !

In cazul deplasarii produselor accizabile intre doua antrepozite fiscale in regim suspensiv, documentul administrativ de insotire se intocmeste in 5 exemplare.

Utilizarea documentului administrativ de insotire:

a) primul exemplar ramane la antrepozitul fiscal expeditor, iar exemplarul 5 se transmite de catre acesta la momentul expedierii produselor, autoritatii fiscale competente in raza careia isi desfasoara activitatea;

b) exemplarele 2, 3 si 4 insotesc produsele accizabile pe parcursul miscarii lor pAna la antrepozitul fiscal primitor. La sosirea produsului in antrepozitul fiscal primitor, acesta trebuie sa completeze toate cele 3 exemplare ale documentului administra-tiv de insotire la rubricile aferente primitorului si, inainte de desigilarea si descarcarea produsului, sa solicite autoritatii fiscale teritoriale in raza careia isi desfasoara activitatea, desemnarea unui reprezentant al acesteia, care, in maximum 24 de ore sa efectueze verificarea si certificarea datelor inscrise in cele 3 exemplare ale documentului administrativ de insotire. Dupa certificare, exemplarul 2 se pastreaza de catre antrepozitul fiscal primitor, exemplarul 3 se transmite antrepozitului fiscal expeditor, iar exemplarul 4 se transmite autoritatii fiscale competente in raza careia isi desfasoara activitatea antrepozitul fiscal primitor si ramane la aceasta. In cazul antrepozitarului autorizat pentru productia de alcool etilic si pentru prelu-crarea acestuia, toate cele 5 exemplare ale documentului administrativ de insotire trebuie sa fie vizate de catre supraveghetorul fiscal desemnat potrivit legii. In cazul gospodariilor individuale care vand produse accizabile catre un antrepozit fiscal de productie, deplasarea produselor in regim suspensiv trebuie sa fie insotita de doua exemplare ale borderoului de achizitii, pe care antrepozitul fiscal de productie mentioneaza in partea superioara „utilizat ca document administrativ de insotire“.

Mentiunea se face prin aplicarea unei stampile care va contine acest text. La sosirea produselor in antrepozitul fiscal de productie, acesta trebuie sa inscrie pe borderou cantitatea primita si sa solicite autoritatii fiscale teritoriale in raza careia isi desfasoara activitatea desemnarea unui reprezentant fiscal care, in maximum 24 de ore, trebuie sa verifice si sa certifice datele inscrise in cele doua exemplare ale borderoului de achizitii. Din cele doua exemplare certificate, unul se expediaza gospodariei individuale, iar al doilea exemplar se pastreaza de catre antrepozitul fiscal de productie.

Pentru ca acciza aferenta unui produs care circula in regim suspensiv sa fie suspendata, trebuie indeplinite urmatoarele cerinte:

 • produsul accizabil sa fie plasat in antrepozitul fiscal sau expediat catre alt antrepozit fiscal;
 • antrepozitul fiscal primitor sa indice pe fiecare copie a documentului administrativ de insotire tipul si cantitatea fiecarui produs accizabil primit, precum si orice neconcordanta existenta intre produsul accizabil primit si produsul accizabil indi-cat pe documentele administrative de insotire;
 • antrepozitul fiscal primitor trebuie sa obtina de la autoritatea fiscala competenta certificarea documentului administrativ de insotire a produselor accizabile primite;

IMPORTANT

Obligatia certificarii documentului administrativ de insotire de catre autoritatea fiscala competenta nu este aplicabila in cazul produselor accizabile deplasate in regim suspensiv prin conducte fixe.

 • in termen de 10 zile de la primirea produselor, antrepozitul fiscal primitor trebuie sa returneze o copie a documentului administrativ de insotire persoanei care a expediat produsul.

IMPORTANT

In cazul in care nu sunt indeplinite cerintele prevazute de lege pentru deplasarea produselor accizabile in regim suspensiv, acciza se datoreaza de catre persoana care a expediat produsele.

Orice persoana care expediaza un produs accizabil aflat in regim suspensiv este exonerata de obligatia de plata a accizelor pentru acel produs, daca primeste de la antrepozitul fiscal primitor un document administrativ de insotire, certificat in mod corespunzator.

In situatia in care persoana respectiva nu primeste documentul certificat in termen de 30 de zile de la data expedierii produsului, acesta va plati accizele aferente acelui produs.

DEPLASAREA UNUI PRODUS ACCIZABIL INTRE UN ANTREPOZIT FISCAL SI UN BIROU VAMAL DE IESIRE DIN ROMANIA IN VEDEREA EXPORTULUI

Documentul administrativ de insotire se intocmeste in 5 exemplare. Pe durata deplasarii acciza se suspenda daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

 • produsul este insotit de exemplarele 2, 3 si 4 ale documentului administrativ de insotire;
 • ambalajul in care este deplasat produsul are la exterior marcaje care identifica cu claritate tipul si cantitatea produsului aflat in interior;
 • containerul in care este deplasat produsul este sigilat cu sigiliul antrepozitului fiscal expeditor. In cazul alcoolului etilic, containerele vor purta si sigiliile aplicate de supraveghetorul fiscal, iar daca vamuirea se efectueaza la un birou vamal de interior, sigiliile aplicate de supraveghetorul fiscal vor fi inlocuite, dupa caz, cu sigiliile vamale;
 • produsul este insotit de dovada constituirii unei garantii de catre antrepozitul fiscal expeditor

Primul exemplar al documentului administrativ de insotire ramane la antrepozitul fiscal expeditor, exemplarele 2, 3 si 4 insotesc produsele pana la biroul vamal de iesire din Romania, iar exemplarul 5 se transmite autoritatii fiscale teritoriale in raza careia expeditorul isi desfasoara activitatea.

Dupa scoaterea definitiva a produselor de pe teritoriul Romaniei si intocmirea declaratiei vamale de export, exemplarele 2, 3 si 4 se confirma de biroul vamal de iesire din Romania. Exemplarul 2 ramane la biroul vamal, exemplarele 3 si 4 se transmit de catre acesta antrepozitului fiscal expeditor si, respectiv, autoritatii fiscale teritoriale in raza careia isi desfasoara activitatea expeditorul.

DEPLASAREA UNUI PRODUS ACCIZABIL INTRE UN BIROU VAMAL DE INTRARE IN ROMANIA SI UN ANTREPOZIT FISCAL

Acciza se suspenda daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

 • produsul accizabil este insotit de 3 copii ale declaratiei vamale pe care biroul vamal mentioneaza in partea superioara „utilizat ca document administrativ de insotire”. Mentiunea se face prin aplicarea unei stampile care va contine acest text;
 • ambalajul in care este deplasat produsul are la exterior marcaje care identifica cu claritate tipul si cantitatea produsului aflat in interior;
 • containerul in care este deplasat produsul este sigilat cu sigiliile biroului vamal;
 • produsul este insotit de dovada constituirii de catre antrepozitul fiscal primitor a unei garantii pentru plata accizelor aferente produsului deplasat.
  Cele 3 copii ale declaratiei vamale insotesc produsele accizabile pana la antrepozitul fiscal primitor, care are obligatia certificarii acestora.
  Dupa certificare, o copie se retine de catre antrepozitul fiscal primitor, o copie este transmisa inapoi la biroul vamal de intrare, iar a treia se transmite autoritatii fiscale teritoriale in raza careia isi desfasoara activitatea antrepozitul fiscal primitor.


NOUTATI Contabile 2023

Cine efectueaza inventarierea? Care este lista documentelor pentru inventar?


Manualul de Inventariere a fost modificat!

Gasiti noua procedura de inventariere, explicata pas cu pas, impreuna cu setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti in Manualul de Inventariere. Societati Comerciale. PFA. ONG.

Sunteti obligat prin lege sa efectuati anual inventarierea patrimoniului, o operatie necesara de altfel si pentru inchiderea exercitiului financiar. In caz contrar – nu uitati! – riscati o amenda de pana la 5.000 de lei!

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 20 Februarie 2006

Votati articolul "2.3. Deplasarea in regim suspensiv a produselor accizabile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Calculul si analiza principalilor indicatori economico-financiari

  • In vederea cresterii operativitatii acordarii creditelor, experienta bancara a condus la dezvoltarea unor metode de incadrare a firmelor solicitante in clase de risc, cu ajutorul unei note medii sau punctaj. In functie de clasa de risc in care este pozitionata, firma solicitanta va primi sau nu creditul cerut. Credit-scoringul poate fi exprimat ca o notatie prin care banca evalueaza performantele economice ale firmei solicitante in vederea acor...» citeste mai departe aici

 • Controale fiscale: problemele identificate de ANAF in semestrul I din 2023

  • Intr-un raport recent, ANAF prezinta principalele probleme pe care le-au constatat inspectorii in urma controalelor efectuate in semestrul I din 2023. Documentul este format din doua parti: "Principalele deficiente constatate ca urmare a actiunilor de control" si "Principalele problematici fiscale adresate de contribuabili". Asadar, in urma controalelor facute in primele 6 luni ale anului 2023, iata, in randurile de mai jos, care sunt princi...» citeste mai departe aici

 • Sistemul fiscal sub semnul intrebarii: Guvernul pregateste terenul pentru schimbari rapide

  • Dupa ce a facut publice masurile fiscale si bugetare pentru asigurarea stabilitatii financiare pe termen lung a Romaniei, Ministerul Finantelor a adus la cunostinta tot in acea zi un alt proiect de Ordonanta de Urgenta ce vizeaza modificarea alineatului (4) al articolului 4 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal​.  As...» citeste mai departe aici

 • Arhivare documente justificative: 5 conditii care trebuie respectate

  • In lumea moderna, in care tehnologia a devenit o parte esentiala a vietii noastre personale si profesionale, pastrarea documentelor justificative in format electronic a devenit o practica tot mai raspandita si importanta. Aceasta transformare in modul in care gestionam si pastram documentele are un impact semnificativ asupra eficientei, accesibilitatii si sigurantei informatiilor financiare.  Vom afla in cele ce urmeaza daca documentele justificative (regi...» citeste mai departe aici

 • Transporturi rutiere de bunuri: se instituie Sistemul national RO e-Sigiliu. Care sunt sanctiunile?

  • Conform proiectului pentru care Guvernul urmeaza sa isi asume raspunderea in Parlament, in vederea asigurarii respectarii trasabilitatii transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul Romaniei se instituie Sistemul national RO e-Sigiliu.  e-Sigiliu, un nou sistem ce vizeaza transporturile rutiere de marfuri Acesta este un sistem bazat pe utilizarea unor dispozitive electronice si a unei aplicatii informatice care permite autoritatilor competente de...» citeste mai departe aici

 • De ce sa alegi cutii de arhivare din carton in locul celor din plastic?

  • In lumea moderna, organizarea si stocarea eficienta a documentelor si obiectelor sunt esentiale atat in mediul de afaceri, cat si in viata de zi cu zi. Una dintre cele mai bune solutii pentru a gestiona cu succes aceasta sarcina este utilizarea cutiilor de arhivare. Acestea sunt disponibile intr-o varietate diversa de materiale, dar in ultimii ani, cutiile de arhivare din carton au castigat popularitate in fata celor din plastic. De ce ar trebui sa alegi variantele din carton in locul...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X