Pentru anumite venituri legislatia fiscala impune in sarcina platitorului de venit obligatia de a retine la sursa impozitul datorat de catre beneficiar. In anumite cazuri aceste impozite nu sunt retinute la sursa si se suporta de catre platitorul de venit.In aceste situatii venitul brut se determina prin procedeul sutei marite, sumele achitate reprezentand venitul net.
Vom exemplifica in continuare modul de calcul a impozitul pe veniturile nerezidentilor si impozitul pe veniturile din premii suportate de platitorul de venit.
In cazul veniturilor impozabile obtinute de nerezidenti din Romania, conform pct. 18 din normele metodologice date in aplicarea art. 230 din Codul fiscal, prevederile titlului VI din Codul fiscal se aplica atunci cand beneficiarul venitului obtinut din Romania este rezident al unui stat cu care Romania nu are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri sau cand beneficiarul venitului obtinut din Romania, rezident al unui stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, nu prezinta certificatul de rezidenta fiscala sau documentul prevazut la pct. 19 alin. (1) ori atunci cand impozitul datorat de nerezident este suportat de catre platitorul de venit.
Asadar, daca impozitul este suportat de catre platitorul de venit nu se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri. Venitul brut se calculeaza prin procedeul sutei marite, valoarea platita fiind considerata venitul net.
Impozitul se calculeaza in momentul platii venitului, se declara si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Impozitul se calculeaza, se declara si se plateste, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, pentru ziua in care se efectueaza plata venitului catre persoana juridica nerezidenta.
Exemplu:
Servicii prestate pe teritoriul Romaniei
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Impozitul se suporta de catre platitorul de venit
Curs BNR valabil pentru ziua in care se face plata: 4,6 lei/euro
Suma platita: 5.000 euro
Venit brut: 5.000 x 100/84 = 5.952 euro
Impozit: 5.952 x 16% = 952 euro
952 x 4,6 = 4.379 lei
In cazul platitorilor de impozit pe profit, la determinarea rezultatului fiscal, sunt nedeductibile si cheltuielile cu impozitele neretinute la sursa in numele persoanelor fizice si juridice nerezidente.
Veniturile din premii realizate de persoane fizice se impoziteaza conform art. 110 din Codul fiscal. Veniturile din premii cuprind veniturile din concursuri, altele decat cele prevazute la art. 62, sumele primite ca urmare a participarii la Loteria bonurilor fiscale, potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 166/2015, precum si din promovarea produselor/serviciilor ca urmare a practicilor comerciale.
Veniturile sub forma de premii se impun, prin retinerea la sursa, cu o cota de 10% aplicata asupra venitului net realizat din fiecare premiu. Nu sunt impozabile veniturile in bani sau in natura din premii sub valoarea sumei neimpozabile stabilite in suma de 600 lei, inclusiv, realizate de contribuabil pentru fiecare premiu.
In situatia in care se stabileste ca impozitul este suportat de catre platitorul de venit venitul platit este considerat venit net.
Exemplu:
Concurs cu premii
Valoarea unui premiu - 5.000 lei
Impozitul este suportat de catre organizator
Venitul brut se determina prin formula:
((5.000 – 600) x 100/90 + 600= 5.489 lei
Astfel, venitul brut este 5.489 lei.
Impozit datorat:
(5.489 lei – 600 lei) x 10% = 489 lei
Impozitul calculat si retinut in momentul platii este impozit final. Impozitul pe venit astfel calculat si retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.