email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozit suportat de platitorul de venit – procedeul sutei marite

Impozit suportat de platitorul de venit – procedeul sutei marite
suta maritaimpozitnerezidenti

Pentru anumite venituri legislatia fiscala impune in sarcina platitorului de venit obligatia de a retine la sursa impozitul datorat de catre beneficiar. In anumite cazuri aceste impozite nu sunt retinute la sursa si se suporta de catre platitorul de venit.In aceste situatii venitul brut se determina prin procedeul sutei marite, sumele achitate reprezentand venitul net.

Vom exemplifica in continuare modul de calcul a impozitul pe veniturile nerezidentilor si impozitul pe veniturile din premii suportate de platitorul de venit.

In cazul veniturilor impozabile obtinute de nerezidenti din Romania, conform pct. 18 din normele metodologice date in aplicarea art. 230 din Codul fiscal, prevederile titlului VI din Codul fiscal se aplica atunci cand beneficiarul venitului obtinut din Romania este rezident al unui stat cu care Romania nu are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri sau cand beneficiarul venitului obtinut din Romania, rezident al unui stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, nu prezinta certificatul de rezidenta fiscala sau documentul prevazut la pct. 19 alin. (1) ori atunci cand impozitul datorat de nerezident este suportat de catre platitorul de venit.

Asadar, daca impozitul este suportat de catre platitorul de venit nu se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri. Venitul brut se calculeaza prin procedeul sutei marite, valoarea platita fiind considerata venitul net.

Impozitul se calculeaza in momentul platii venitului, se declara si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Impozitul se calculeaza, se declara si se plateste, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, pentru ziua in care se efectueaza plata venitului catre persoana juridica nerezidenta.

Exemplu:

Servicii prestate pe teritoriul Romaniei


Impozitul se suporta de catre platitorul de venit
Curs BNR valabil pentru ziua in care se face plata: 4,6 lei/euro
Suma platita: 5.000 euro
Venit brut: 5.000 x 100/84 = 5.952 euro
Impozit: 5.952 x 16% = 952 euro
952 x 4,6 = 4.379 lei

In cazul platitorilor de impozit pe profit, la determinarea rezultatului fiscal, sunt nedeductibile si cheltuielile cu impozitele neretinute la sursa in numele persoanelor fizice si juridice nerezidente.

Veniturile din premii realizate de persoane fizice se impoziteaza conform art. 110 din Codul fiscal. Veniturile din premii cuprind veniturile din concursuri, altele decat cele prevazute la art. 62, sumele primite ca urmare a participarii la Loteria bonurilor fiscale, potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 166/2015, precum si din promovarea produselor/serviciilor ca urmare a practicilor comerciale.

Veniturile sub forma de premii se impun, prin retinerea la sursa, cu o cota de 10% aplicata asupra venitului net realizat din fiecare premiu. Nu sunt impozabile veniturile in bani sau in natura din premii sub valoarea sumei neimpozabile stabilite in suma de 600 lei, inclusiv, realizate de contribuabil pentru fiecare premiu.

In situatia in care se stabileste ca impozitul este suportat de catre platitorul de venit venitul platit este considerat venit net.

Exemplu:

Concurs cu premii
Valoarea unui premiu - 5.000 lei
Impozitul este suportat de catre organizator
Venitul brut se determina prin formula:
((5.000 – 600) x 100/90 + 600= 5.489 lei
Astfel, venitul brut este 5.489 lei.
Impozit datorat:
(5.489 lei – 600 lei) x 10% = 489 lei

Impozitul calculat si retinut in momentul platii este impozit final. Impozitul pe venit astfel calculat si retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
suta maritaimpozitnerezidenti


Data aparitiei: 20 Noiembrie 2018
Ultima actualizare: 15 Ianuarie 2019

Votati articolul "Impozit suportat de platitorul de venit – procedeul sutei marite":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 8 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil [Model]

    • Fisa postului pentru contabil ofera o imagine detaliata a atributiilor, competentelor si asteptarilor pe care angajatorul le are fata de persoana care ocupa aceasta pozitie importanta. Contabilul este responsabil de monitorizarea si inregistrarea precisa a tuturor aspectelor financiare ale unei companii.    Pentru a clarifica si a defini responsabilitatile si asteptarile asociate cu aceasta functie, este esential sa se elaboreze fisa po...» citeste mai departe aici

  • Prestari de servicii catre persoane juridice. Obligatii privind casa de marcat

    • Numeroase companii livreaza bunuri sau presteaza servicii exclusiv catre persoane juridice. In aceasta situatie nu sunt obligate sa achizitioneze casa de marcat, chiar daca sunt cazuri de incasare in numerar. Veti observa din exemplul de mai jos ca si in situatia incasarii cash de la persoane fizice, pentru anumite vanzari/prestari de servicii ocazionale (intamplatoare), societatea nu este obligata sa se doteze cu aparat de marcat electronic fiscal. Prestari de ser...» citeste mai departe aici

  • e-Transport: OUG 43/2024 extinde lista contribuabililor obligati sa faca raportari privind transportul international de bunuri

    • Va reamintim ca OUG 43/2024 pentru modificarea si completarea unor acte normative a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 409 din 30 aprilie 2024. e-Transport: se extinde lista contribuabililor obligati sa faca raportari privind transportul international de bunuri Responsabilitatea de a declara in Sistemul RO e-Transport datele despre transportul international de bunuri revine si acestor utilizatori: - prestatorului de ser...» citeste mai departe aici

  • Ce trebuie sa stii despre lista de inventariere

    • Documentele care stau la baza inregistrarilor in contabilitate pot dobandi calitatea de document justificativ numai in conditiile in care furnizeaza toate informatiile prevazute de normele legale in vigoare. Documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitate angajeaza raspunderea persoanelor care le-au intocmit, vizat si aprobat, precum si a celor care le-au inregistrat in contabilitate. Lista de inventariere: intocmire si arhivare ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X