email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Firma care distribuie apa potabila. Ce cota de TVA se aplica?

Firma care distribuie apa potabila. Ce cota de TVA se aplica?
cota de tvacod fiscalcod caen

Dupa ce am aflat ce  cota de TVA se aplica pentru o cofetarie ori un restaurant si pentru cafeaua si berea la halba, va prezentam un nou studiu de caz care pune accent pe cota de TVA aplicabila in cazul unei firme care presteaza servicii de alimentare cu apa astfel:

- apa potabila estrasa din puturi de apa,
- apa industriala extrasa din puturi de apa,
- apa potabila si industriala cumparata de la o alta societate,
- apa recirculata care se obtine din apa industriala si apa potabila.
 

Pana la data de 01.01.2019, firma aplica cota TVA de 9% doar pentru apa potabila furnizata. Dar ce cota de TVA se va aplica pentru apa livrata incepand cu data de 01.01.2019, avand in vedere modificarea art. 291 din Codul Fiscal prin introducerea lit I), vom afla in continuare de la expertul nostru.


Cota de TVA pentru firma care distribuie apa potabila: raspunsul specialistului

 

Conform codului CAEN 3600 societatea respectiva desfasoara activitatea de captare, tratare si distributie a apei. Din punctul de vedere al TVA, aceasta activitate este o prestare de servicii. Prin legea nr. 175 din 13 iulie 2018 pentru modificarea si completarea art. 291 alin. (2) din Legea nr. 227 privind Codul fisca, cota redusa TVA 9% s-a extins, atat asupra livrarii apei pentru irigatii in agricultura (lit. g), cat si asupra serviciilor de alimentare cu apa si de canalizare (lit. i). Aceasta cota este aplicabila din 1 ianuarie 2019. Deci, litera i) se refera doar la serviciile de alimentare cu apa, indiferent de natura acesteia (industriala sau potabila), fara a se referi la livrarea de apa ca operatiune de livrare a unui bun. Cota de 9% pentru livrarea apei potabile a fost reglementata pana la data de 31.12.2018 prin lit. g) a art. 291 alin. (2).

Prin Legea nr. 175/2018 care a intrat in vigoare de la data de 1 ianuarie 2019, lit. g) a fost modificata din "g) livrarea apei potabile si a apei pentru irigatii in agricultura; " in "g) livrarea apei pentru irigatii in agricultura;". Astfel, apa potabila s-a eliminat din categoria bunurilor pentru care se aplica cota redusa de TVA 9%, motiv pentru care, din 1 ianuarie 2019, livrarea acestui bun este supusa cotei standard TVA 19%. Apa potabila este definita la pct. 36 alin. (13) lit. a) din normele de aplicare ale art. 291 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal "Prin apa potabila se intelege apa care indeplineste conditiile prevazute la art. 2 pct. 1 din Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, republicata, cu modificarile ulterioare; "

" In sensul prezentei legi, urmatorii termeni se definesc astfel:

1. Prin apa potabila se intelege apa destinata consumului uman, dupa cum urmeaza:

a) orice tip de apa in stare naturala sau dupa tratare, folosita pentru baut, la prepararea hranei ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei si indiferent daca este furnizata prin retea de distributie, din rezervor sau este distribuita in sticle ori in alte recipiente;

b) toate tipurile de apa folosita ca sursa in industria alimentara pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor ori substantelor destinate consumului uman, cu exceptia cazului in care Ministerul Sanatatii, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale aproba folosirea apei si este demonstrat ca apa utilizata nu afecteaza calitatea si salubritatea produsului alimentar in forma lui finita;

c) apa provenind din surse locale, precum fantani, izvoare etc., folosita pentru baut, gatit sau in alte scopuri casnice; in functie de conditiile locale specifice, autoritatile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, pot face exceptie de la valorile parametrilor de calitate, dar fara sa fie pusa in pericol sanatatea consumatorilor. "

Deci, din ianuarie 2019, cota redusa de 9% se aplica doar in cazul livrarii de apa pentru irigatii, fara a se mai aplica si pentru livrarea apei potabile mai sus definita.

De asemenea, incepand cu 1 ianuarie 2019, cota redusa TVA 9% se aplica si asupra serviciilor de alimentare cu apa si de canalizare, conform literei i) a art. 292 alin. (2), introdusa prin Legea nr. 175/2018.

Astfel, trebuie efectuata distinctia intre cele doua tipuri de operatiuni din sfera de aplicare a TVA:

- livrarea apei;
- servicii de alimentare cu apa.

In acest sens, aduc drept argument prevederile pct. 2 al art. 2 din Legea nr. 458/2002 din 8 iulie 2002 Republicata privind calitatea apei potabile care sunt aplicabile in cazul obiectului de activitate cod CAEN 3600 "captare, tratare si distributie a apei" " 2. Prin sistem de distributie sau instalatie interioara se intelege totalitatea conductelor, garniturilor si dispozitivelor instalate intre robinete de apa utilizata in mod normal pentru consumul uman si reteaua de distributie exterioara, dar numai atunci cand acestea nu intra in responsabilitatea furnizorului de apa, in calitatea sa de producator si/sau distribuitor de apa, in conformitate cu legislatia in vigoare. "

Consider ca, d.p.d.v. tehnic, aceste prevederi se completeaza cu cele ale legii nr. 241 din 22 iunie 2006 Republicata privind Legea serviciului de alimentare cu apa si de canalizare, prin care se reglementeaza, printre altele, urmatorii termeni tehnici (art. 3)

" a) serviciu de alimentare cu apa si de canalizare - totalitatea activitatilor de utilitate publica si de interes economic si social general efectuate in scopul captarii, tratarii, transportului, inmagazinarii si distribuirii apei potabile sau industriale tuturor utilizatorilor de pe teritoriul unei localitati, respectiv pentru colectarea, transportul, epurarea si evacuarea apelor uzate, a apelor meteorice si a apelor de suprafata provenite din intravilanul acesteia;

b) serviciu de alimentare cu apa - totalitatea activitatilor necesare pentru:

- captarea apei brute, din surse de suprafata sau subterane;
- tratarea apei brute;
- transportul apei potabile si/sau industriale;
- inmagazinarea apei;
- distributia apei potabile si/sau industriale; "

Fata de cele prezentate, numai dvs. sunteti in masura sa apreciati daca societatea pe care o reprezentati efectueaza, atat livrarea apei potabile, cat si prestarea serviciului de distributie, operatiuni pentru care se aplica cote distincte de TVA.


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal.

de Contabilul.ro

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cota de tvacod fiscalcod caen

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 11 Ianuarie 2019


Votati articolul "Firma care distribuie apa potabila. Ce cota de TVA se aplica?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Impozit venit persoana cu handicap, pensionar limită de vârstă

Intrebare: Buna ziua,
Cu voia d-voastra, am revenit la problema ridicata ieri.
Aceiasi informatie am solicitat si in 30.01.2013 de la Club Contabilitate ( daca aveti arhiva puteti regasi intrebarea mea ) si am primit urmatorul raspuns:

A raspuns la intrebare la 30 ian. 2013 Expert Teodora Munteanu.

" Conform art.55 alin (4)lit k1 din codul fiscal veniturile din salarii realizate de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile. Asadar, in cazul dvs. angajatorul nu va retine impozitul pe venitul din salarii.
In declaratia 112 se va completa sectiunea B, iar in declaratia 205 la impozit se va completa 0.
Acum d-voastra imi spuneti despre o data mult mai veche prin OUG 58/2010,
Sunt putin derutat.
Sa auzim de bine.

Raspuns: Buna ziua, Da, s-a strecurat eroarea dar..... Pentru siguranţă în fiecare an ( pe...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 11 Ianuarie 2019 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 9 + 4 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X