Incepand cu data de 1 noiembrie, cota de 5% la TVA a intrat in vigoare pentru anumite categorii de servicii. Aceasta modificare din sfera TVA prezinta numeroase necunoscute, cum ar fi aplicarea cotei de 5% pentru produsele consumate in incinta localului si a celei de 9% pentru produsele luate la pachet. De asemenea, mai exista nelamuriri legate si de anumite tipuri de bauturi.
Vom afla de la specialistul nostru Ionut Jinga cu ce cota de TVA se vand cafeaua si berea la halba intr-un bar cu servire si mese.
Cota de TVA la cafea si bere la halba: raspunsul specialistului
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Conform art. 291 alin. (3) lit. e) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, incepand cu 1 noiembrie 2018, beneficiaza de cota redusa de TVA si serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10;
Potrivit pct. 37 alin. (12) din normele metodologice date in aplicarea art 291 din Codul fiscal, "prin servicii de restaurant si de catering se intelege serviciile prevazute la pct. 18. Orice combinatie de bauturi alcoolice si nealcoolice indiferent de concentratia alcoolica este considerata bautura alcoolica. Pentru bauturile alcoolice servite la restaurant sau oferite in cazul serviciilor de catering se aplica cota standard de TVA, dar nu se considera ca are loc o livrare separata de bunuri, oferirea de bauturi alcoolice facand parte din serviciile de restaurant sau de catering.
Exemplu: Un restaurant care vinde si mancare pentru a fi servita in afara locatiei restaurantului nu este considerata prestare de servicii de restaurant, ci livrare de bunuri, dar pentru care aplica cota redusa de TVA de 9%, inclusiv pentru caserola sau paharele in care sunt servite alimentele sau bauturile nealcoolice, chiar daca contravaloarea acestora ar fi evidentiata separat pe bonul fiscal. In acest caz se considera ca livrarea alimentelor este livrarea principala care atrage aceeasi cota de TVA livrarii caserolei sau a paharului, acestea fiind livrari accesorii, nu un scop in sine pentru client".
La pct. 18 alin. (1) si (2) din norme se mentioneaza urmatoarele: "(1) In sensul TVA, serviciile de restaurant si de catering reprezinta servicii care constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora. Furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura este numai unul dintre elementele unui intreg in care predomina serviciile. Serviciile de restaurant constau in prestarea unor astfel de servicii in spatiile prestatorului, iar serviciile de catering constau in prestarea unor astfel de servicii in afara localurilor prestatorului.
(2) Furnizarea de produse alimentare si/sau de bauturi, preparate sau nu, fie cu transport, fie fara, dar fara vreun alt serviciu conex, nu se considera a fi servicii de restaurant sau catering in sensul alin. (1)".
Asadar, din aceste prevederi legale rezulta faptul ca beneficiaza de cota redusa de TVA de 5% numai activitatile care constau in furnizarea de produse alimentare pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Ministerul Finantelor Publice a publicat pe site-ul sau in data de 1 noiembrie 2018 un proiect de ordin pentru aprobarea instructiunilor de aplicare unitara a prevederilor Codului fiscal referitoare la cota redusa de TVA pentru serviciile de restaurant si catering.
Va prezentam mai jos principalele instructiuni, precum si un exemplu dat in acest sens de MFP:
"In conformitate cu prevederile pct. 18 alin. (2) din Normele metodologice, in sensul TVA, furnizarea de produse alimentare si/sau de bauturi, preparate sau nu, fie cu transport, fie fara, dar fara vreun alt serviciu conex, nu se considera a fi servicii de restaurant sau catering in sensul pct. 18 alin. (1) din normele metodologice.
Pentru incadrarea din punct de vedere al TVA a unei operatiuni ca livrare de bunuri sau prestare de servicii de restaurant sau catering trebuie efectuata o examinare calitativa a intregii operatiuni, din care sa reiasa daca elementele de prestare de servicii care preceda si insotesc livrarea alimentelor sunt sau nu preponderente, astfel cum rezulta si din hotararea Curtii de Justitie a Uniunii Europene in cauzele conexate C‑497/09 Manfred Bog, C‑499/09 CinemaxX Entertainment GmbH & Co. K, C‑501/09 Lothar Lohmeyer si C‑502/09 Fleischerei Nier GmbH & Co. KG.
Elementele de prestare de servicii care pot conduce la incadrarea operatiunii drept prestare de servicii de restaurant sau catering in sensul TVA trebuie sa fie diferite de cele prevazute la alin. (7). Astfel de elemente includ, fara a se limita la acestea: furnizarea unui cadru adecvat care permite consumul alimentelor, servirea alimentelor, furnizarea/punerea la dispozitie de personal de servire, de bucatari sau de personal pentru curatenie, punerea la dispozitie a veselei sau a tacamurilor, punerea la dispozitie a unui mobilier adecvat consumului alimentelor, cum sunt mesele si scaunele, curatarea sau debarasarea meselor, consultanta individuala privind alegerea alimentelor, consilierea clientilor cu privire la compozitia si cantitatea mancarii pentru anumite evenimente. Punerea la dispozitie a unor elemente de mobilier intr-o zona a carei destinatie principala nu este facilitarea consumului de alimente nu constituie un element de natura a conduce la incadrarea operatiunii drept prestare de servicii de restaurant.
ATENTIE!
Punerea la dispozitia clientilor a unor elemente de mobilier rudimentar, cum ar fi o tejghea sau mesele de bar, care nu permit clientilor sa ia loc, nu constituie decat prestatii minore, accesorii livrarii de alimente, care nu sunt de natura sa conduca la calificarea operatiunii drept prestare de servicii de restaurant.
In situatia persoanelor impozabile care ofera clientilor atat servicii de restaurant, cat si livrari de alimente „la pachet”, pentru calificarea operatiunii drept livrare de alimente sau prestare de servicii de restaurant, este definitorie optiunea clientului la momentul efectuarii comenzii."
Concluzia care se desprinde din aceste instructiuni este ca se aplica cota redusa de TVA numai in situatia in care exista un cadru adecvat care permite consumul alimentelor sau bauturilor non alcoolice, servirea lor, furnizarea/punerea la dispoziție de personal de servire, de bucatari sau de personal pentru curatenie, punerea la dispoziție a veselei sau a tacamurilor, punerea la dispozitie a unui mobilier adecvat consumului alimentelor, cum sunt mesele si scaunele, curatarea sau debarasarea meselor etc.
Fara aceste servicii conexe, activitatea unei firme nu poate beneficia de cota redusa de TVA de 5%.
In concluzie, daca activitatea dumneavoastra indeplineste conditiile descrise mai sus (spatiu adecvat, mese, scaune, personal de servire care sa permita consumul acestor produse in interiorul localului etc) puteti beneficia de cota redusa de TVA (5%) pentru cafea, bauturi nealcoolice si berea la halba.
Raspuns oferit pe portalcodulfiscal.ro de Ionut Jinga.