email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se declara in formularului 112 avantajele primite de salariati de la terti?

Cum se declara in formularului 112 avantajele primite de salariati de la terti?
declaratia 112OMFP 3063/2019salarii

Conform Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, avantajele in bani si in natura prevazute la art. 76 alin. (3) din Codul fiscal sunt considerate a fi orice foloase primite de angajat de la terti sau ca urmare a prevederilor contractului individual de munca ori a unei relatii contractuale intre parti, dupa caz.

Asadar, veniturile primite de salariati de la tertii cu care angajatorul are relatii contractuale constituie avantaje de natura salariala si sunt supuse impozitului pe veniturile din salarii si contributiilor sociale aferente veniturilor salariale.

Noul formular 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate", al carui model si continut a fost aprobat prin OMFP 3063/2019  a creat posibilitatea declararii acestor venituri de catre tert, introducand un tip nou de asigurat, respectiv ”Persoane fizice care primesc avantaje in bani sau in natura de la terti, ca urmare a unei relatii generatoare de venituri din salarii si asimilate salariilor”.

La acest tip de asigurat se declara  veniturile sub forma unor avantaje in bani sau in natura primite  de salariati de la un tert ca urmare a unei relatii contractuale intre angajator si tertul respectiv.

 Spre exemplu, un producator incheie un contract cu un distribuitor pentru distruibuirea produselor fabricate. Producatorul recompenseaza salariatii distribuitorului care au vandut cele mai multe produse, cu cadouri sub forma de prime.

Producatorul va declara primele respective in

formularul 112 pentru fiecare persoana care obtine astfel de venituri, pe tip asigurat 11- ”persoane fizice care primesc avantaje in bani sau in natura de la terti, ca urmare a unei relatii generatoare de venituri din salarii si asimilate salariilor”.

In exemplul de mai sus daca producatorul plateste distribuitorului primele pentru salariati si distribuitorul le acorda salariatilor, primele respective se declara de catre distribuitor in calitate de angajator, cumulat cu veniturile din salarii realizate in luna respective. In acest caz, producatorul nu le mai declara in Formularul 112.

Reglementarea obligatiei de calcul, retinere, plata si declarare a impozitului in cazul avantajelor in bani si in natura primite de la terti sau ca urmare a prevederilor contractului individual de munca ori a unei relatii contractuale intre parti, dupa caz este cuprinsa si intr-un proiect de ordin de modificare a Codului fiscal prin care se propune modificarea corespunzatoare a prevederilor art. 78 din Codul fiscal.

 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 112OMFP 3063/2019salarii


Data aparitiei: 15 Noiembrie 2019
Ultima actualizare: 18 Noiembrie 2019

Votati articolul "Cum se declara in formularului 112 avantajele primite de salariati de la terti?":
Rating:

Nota: 4.04 din 5 din 14 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X