Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Planul de conturi general 2025"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Planul de conturi general 2025
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Stiri

Descarcati Declaratia 112 (D112) - Ultima varianta valabila

Data actualizarii: 17 Iulie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Descarcati Declaratia 112 (D112) - Ultima varianta valabila
declaratia 112contributii socialestopajul la sursaimpozit pe venit

Declaratia 112 pentru raportarea veniturilor salariale si a taxelor aferente de catre angajatori a fost actualizata in luna martie 2025, pentru a reflecta modificarile legislative implementate pe final de 2024​. Ordinul ANAF nr. 299/2025 a fost publicat la data de 13 martie 2025 in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 220 si 220 bis, iar prevederile sale se aplica incepand cu declararea veniturilor aferente lunii martie 2025. 

Principalele modificari aduse de OUG 156/2024

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Principalele modificari aduse de OUG 156/2024

Modificarile aduse declaratiei 112 vin ca urmare a prevederilor OUG nr. 156/2024, care a introdus mai multe schimbari pentru angajatori:

  • Mentinerea facilitatii de 300 de lei netaxabili din salariul minim brut pe tara, aplicabila pentru perioada ianuarie - decembrie 2025;
     
  • Eliminarea facilitatilor fiscale pentru anumite categorii de angajati: Persoanele fizice care desfasoara activitati de creare de programe pentru calculator, precum si cele din sectorul constructiilor si din domeniul agroalimentar, nu mai beneficiaza de taxe salariale reduse incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2025;
     
  • Clarificari privind statutul rezervistilor voluntari, conform Legii 270/2015, impunand o declarare distincta pentru aceasta categorie prin formularul 112, pentru o evidenta mai precisa a stagiilor de cotizare.
     

Declaratia 112  - actualizata in 3 martie 2025

Schimbari tehnice la Declaratia 112

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Schimbari tehnice la Declaratia 112

Pentru a reflecta aceste modificari, formularul D112 a fost modificat astfel:

1.Anexa 1.1 „Anexa angajator” a fost modificata prin eliminarea rubricilor referitoare la facilitatile fiscale pentru angajatorii din IT, constructii si agricultura.
2. Anexa 1.2 „Anexa asigurat” a suferit mai multe modificari importante:
Eliminarea casetelor dedicate salariatilor din IT, constructii si agricultura care beneficiau de facilitatile fiscale;
Actualizarea referintelor la suma netaxabila de 300 de lei pentru salariatii cu salariul minim;
Eliminarea sectiunilor specifice privind facilitatile fiscale acordate pana la finalul anului 2024.
3. Actualizarea nomenclatoarelor fiscale:
4. Eliminarea pozitiilor din nomenclatorul „Creante fiscale” aferente contributiilor reduse pentru domeniile IT, constructii si agroalimentar;
5. Introducerea a doua noi categorii pentru rezervistii voluntari: cei disparuti, rapiti sau cazuti in captivitate si cei care nu participa la instruire;
6. Redenumirea si restructurarea categoriilor de asigurati pentru a reflecta noile reglementari fiscale.
7. Clarificari privind declararea rezervistilor voluntari;


8. Eliminarea referintelor la facilitatile fiscale eliminate de la 1 ianuarie 2025;
9. Actualizarea procedurii de raportare a venitului neimpozabil de 300 de lei pentru salariul minim.
10. Instructiuni revizuite pentru completarea formularului.

Impactul modificarilor asupra angajatorilor

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Impactul modificarilor asupra angajatorilor

Schimbarile impun o atentie sporita din partea angajatorilor la completarea declaratiei 112, mai ales pentru aceia care activau in domenii unde facilitatile fiscale au fost eliminate. Totodata, angajatorii care au incadrati rezervisti voluntari trebuie sa se asigure ca aceasta categorie este raportata corespunzator in formular, pentru a evita erori de declarare.

Cine are obligatia depunerii Declaratiei 112?

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Cine are obligatia depunerii Declaratiei 112?

Declaratia 112 se completeaza de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul fiscal), la care isi desfasoara activitatea sau beneficiaza de concediul medical si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate persoanele prevazute la art. 136 lit. a) si b) si art. 153 alin. (1) lit. a)-d) si lit. f)-f^3) din Codul fiscal, de catre entitatile prevazute la art. 147 alin. (1) si (1^1) din aceeasi lege, precum si de catre orice platitor de venituri de natura salariala sau asimilate salariilor. 

Declaratia se completeaza si de contribuabilii prevazuti la art. 147 alin. (12) si (13), art. 151 alin. (5) si (6), art. 168 alin. (2), art. 169 alin. (1) lit. b) si art. 174 alin. (5) si (6) din Codul fiscal, care au obligatia sa depuna declaratia si sa achite contributiile sociale obligatorii, potrivit legii, precum si de platitorii de venit prevazuti la art. 68^1 alin. (2), art. 72 alin. (2), art. 84 alin. (8), art. 101 alin. (1), art. 125 alin. (8)-(9) din Codul fiscal.

Declaratia 112: termen de depunere

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Declaratia 112: termen de depunere

Declaratia 112 se depune la urmatoarele termene:

lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare pentru care se platesc veniturile, de persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, institutiile/entitatile prevazute la art. 101 alin. (1), art. 136 lit. d)-f) si art. 153 alin. (1) lit. f)-f^3) din Codul fiscal, precum si persoanele fizice care realizeaza in Romania venituri din salarii sau asimilate salariilor de la angajatori din state care nu intra sub incidenta legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte;

trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului, de platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor prevazuti la art. 80 alin. (2) din Codul fiscal, in calitate de angajatori sau de persoane asimilate angajatorului: 

a) asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, persoane juridice;

b) persoanele juridice platitoare de impozit pe profit care, in anul anterior, au inregistrat venituri totale de pana la 100.000 euro si au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;

c) persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care, in anul anterior, au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;

d) persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale, precum si persoanele fizice care exercita profesii liberale si asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, persoanele fizice care detin capacitatea de a incheia contracte individuale de munca in calitate de angajator, care au personal angajat pe baza de contract individual de munca;

pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, venituri realizate in baza unor contracte de activitate sportiva, arenda, din asocieri de persoane fizice cu persoane juridice platitoare de impozit pe profit, microintreprinderi sau platitoare de impozit specific, pentru care impozitul se retine la sursa, de platitorii de venituri prevazuti la art. 68^1 alin. (2), art. 72 alin. (2), art. 84 alin. (8), art. 101 alin. (1) si art. 125 alin. (8)-(9) din Codul fiscal.

ATENTIE!
Depunerea trimestriala a declaratiei consta in completarea si depunerea a cate unei declaratii pentru fiecare luna din trimestru, potrivit art. 147 alin. (5) din Codul fiscal.

Ori de cate ori in cursul trimestrului persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor beneficiaza de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate sau le inceteaza calitatea de asigurat, platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor prevazuti la art. 80 alin. (2) din Codul fiscal, in calitate de angajatori ori de persoane asimilate angajatorului, depun declaratia pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit concediul medical sau incetarea calitatii de asigurat. In acest caz, declaratia/declaratiile aferenta/ aferente perioadei ramase din trimestru se depune/se depun pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului. In cazul in care incetarea calitatii de asigurat are loc in luna a doua a trimestrului, se vor depune atat declaratia pentru prima luna a trimestrului, cat si cea pentru luna a doua, urmand ca dupa incheierea trimestrului sa se depuna numai declaratia pentru luna a treia.

Creantele fiscale administrate de organul fiscal central pentru care, potrivit Codului fiscal sau altor legi care le reglementeaza, termenul de declarare se implineste la 25 decembrie se declara pana la data de 21 decembrie.

In situatia in care data de 21 decembrie este zi nelucratoare, creantele fiscale se declara pana in ultima zi lucratoare anterioara datei de 21 decembrie.

Declaratia 112 - modul de depunere

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Declaratia 112 - modul de depunere

1. Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate se completeaza cu ajutorul programului de asistenta.

2. Declaratia se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta, conform legii.

Pentru depunerea declaratiei, platitorul/imputernicitul trebuie sa detina un certificat calificat, eliberat in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Programul de asistenta este pus la dispozitia contribuabililor gratuit de unitatile fiscale subordonate sau poate fi descarcat de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la adresa www.anaf.ro.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Planul de conturi general 2025"


X