email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

2.6. Dispozitii aplicabile si proiecte pentru 2006

  • Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 144 din 18 octombrie 2005 pentru modificarea si completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 969 din 1 noiembrie 2005.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2006, cota contributiei la asigurarile pentru somaj datorata de angajatori se va reduce cu 0,5 puncte procentuale, de la 3% la 2,5%.

  • Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148 din 3 noiembrie 2005 pentru sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.008 din 14 noiembrie 2005.

Proiectul prevede modificarea cuantumului indemnizatiei acordate persoanelor care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, si anume:

  1. incepand cu data de 1 ianuarie 2006: 800 lei;
  2. incepand cu data de 1 ianuarie 2007: 600 lei.

In perioadele in care beneficiarii vor realiza venituri profesionale pentru care se plateste, potrivit legii, impozitul pe venit, se va acorda un stimulent in cuantum lunar de 300 lei in anul 2006, respectiv de 100 lei, incepand cu anul 2007, situatie in care plata indemnizatiei se suspenda.

Totodata, incepand cu data de 1 ianuarie 2007, cuantumul lunar al alocatiei de stat pentru copii va fi de 200 de lei, pana la implinirea de catre copii a varstelor de 2 ani sau de 3 ani, in situatia copiilor cu handicap.

Drepturile prevazute in proiectul ordonantei (indemnizatie, stimulent, alocatie majorata) vor fi acordate de catre directiile teritoriale de munca, solidaritate sociala si familie, la cererea beneficiarilor, depusa la primaria de domiciliu.

Aceste drepturi se suporta din bugetul de stat, nu sunt impozabile si nu pot fi urmarite silit decat in vederea recuperarii, conform legii, a sumelor incasate necuvenit cu acest titlu, iar asupra lor nu se datoreaza celelalte contributii sociale obligatorii.

IMPORTANT:

Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, contributia individuala de asigurari sociale de sanatate pentru beneficiari se va calcula prin aplicarea cotei de 6,5% asupra sumei reprezentand valoarea a doua salarii de baza minime brute pe tara si se suporta de la bugetul de stat.

Proiectul ordonantei prevede categoriile de beneficiari ai sprijinului acordat de stat in vederea cresterii copilului, conditiile de acordare a drepturilor, documentatia necesara, modul de plata sau de suspendare a platii acestor drepturi etc.

ATENTIE! Incepand cu data de 1 ianuarie 2006, plata indemnizatiei pentru cresterea copilului efectuata in conditiile Legii nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, va inceta, angajatorii putand efectua numai plata indemnizatiilor pentru cresterea copilului aferente perioadelor anterioare acestei date, cu respectarea termenului general de prescriptie.

Persoanele care, pana la data de 31 decembrie 2005, se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, vor putea beneficia de drepturile prevazute in proiectul de ordonanta, incepand data de 1 ianuarie 2006, daca cererea a fost depusa in termen de 90 de zile lucratoare de la aceasta data, respectiv de la data cererii, daca cererea a fost depusa dupa acest termen.

  • Proiectul Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2006

Acest proiect prevede o reducere cu 1,5 puncte procentuale a cotelor de contributii de asigurari sociale datorate de angajator in anul 2006.

Cotele de contributii stabilite prin proiect sunt: 30% pentru conditii normale de munca, 35% pentru conditii deosebite de munca si 40% pentru conditii speciale de munca, din care se deduce cota contributiei individuale de asigurari sociale de 9,5%, pentru determinarea cotelor efective suportate de angajator.

De asemenea, proiectul prevede ca salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2006 este de 1.077 lei.

Cuantumul ajutorului de deces s-a stabilit la 1.077 lei, in cazul decesului asiguratului sau pensionarului, si la 538 lei, in cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului.

  • Proiectul Legii privind infiintarea fondului national de sanatate

Acest proiect face parte din pachetul de masuri legislative privind reforma sistemului sanitar propus de Guvern si prevede infiintarea fondului national de sanatate.

Vor fi obligati sa contribuie la acest fond doua categorii de platitori:

  1. persoanele juridce care produc sau importa tigarete, in cuantum de 0,15 EURO pe pachetul de tigarete;
  2. persoanele juridice care produc sau importa bauturi alcoolice, altele decat vinul si berea, in cuantum de 0,25 EURO pentru fiecare sticla de 0,5 litri considerata etalon. Pentru restul capacitatilor se va folosi metoda de determinare potrivit etalonului.

Valoarea in lei a contributiei se determina prin transformarea sumelor exprimate in echivalent EURO la cursul de schimb valutar comunicat de BNR pentru ultima zi a lunii care precede inceputul trimestrului calendaristic, curs ce se utilizeaza pe toata durata trimestrului urmator.

Contributia se va vira lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare, pentru luna precedenta, intr-un cont special denumit Fondul National de Sanatate, iar neachitarea in termen va atrage majorarea sumei datorate cu 0,2% pentru fiecare zi de intarziere, dar nu mai mult de cuantumul sumei datorate.

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>


Data aparitiei: 23 Februarie 2006

Votati articolul "2.6. Dispozitii aplicabile si proiecte pentru 2006":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X