Cu ocazia Rusaliilor care se sarbatoresc in acest an pe 20 iunie (duminica) si pe 21 iunie (luni), romanii se pot bucura de o noua minivacanta. Execeptia o reprezinta salariatii care lucreaza in anumite domenii unde nu poate fi intrerupta activitatea, cu conditia sa fie compensati cu timp liber ori cu spor.
Legea nr. 53/2003 - Codul muncii stabileste ca in aceste zile nu se lucreaza, fiind declarate sarbatori legale, iar obligatia acordarii lor revine angajatorului.
“Pentru salariatii care apartin de un cult religios legal, crestin, zilele libere pentru (…) prima si a doua zi de Rusalii se acorda in functie de data la care sunt celebrate de acel cult.”
Salariatii care au beneficiat de zilele libere pentru (…) prima si a doua zi de Rusalii, atat la datele stabilite pentru cultul religios legal, crestin, de care apartin, cat si pentru alt cult crestin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.
Asadar, zilele libere de sarbatori pot fi acordate doar pentru un singur cult religios. Totusi, in situatia in care se acorda zile libere de Rusalii, atat pentru cultul religios legal de care apartin, cat si pentru alt cult crestin, zilele libere suplimentare vor fi recuperate.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a contabilitatii - REDUCERE 40
ITM precizeaza ca, prin exceptie, pot presta activitate in zilele de sarbatoare legala doar salariatii care lucreaza in unitati sanitare, de alimentatie publica sau in unitati in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, cu conditia ca salariatilor sa li se asigure compensarea fie cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile fie cu un spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza.
Conform Codului Muncii, romanii au 15 zile libere care se acorda cu ocazia sarbatorilor legale. In 2021, 8 dintre aceste zile sunt in weekend.