email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cazuri deosebite privind diferentele de curs valutar


Cazuri deosebite in care diferentele aparute din conversia in moneda straina nu sunt inregistrate in contul de profit si pierdere ca venit sau cheltuiala
Diferente de curs valutar generate de imprumuturi acordate filialelor etc.


Paragraful 17 din IAS 21 se aplica acelor valori de primit de la sau de platit catre o
entitate externa in care societatea detine o investitie. Daca, in fond, astfel de valori fac parte din investitia neta intr-o entitate externa, diferentele de curs rezultate din conversia acestora la cursul de inchidere trebuie inregistrate in capitaluri proprii, si nu in contul de profit si pierdere.
Acest tratament se poate aplica acolo unde exista dificultati legale sau tehnice cu privire la cresterea sau descresterea valorii investitiei in actiunile entitatii externe, sau acolo unde, efectiv, este mai simplu sa se majoreze investitia prin finantarea imprumutului. Aceasta metoda se poate aplica creantelor sau imprumuturilor pe termen lung, dar nu creantelor si platilor comerciale.

In cazul in care investitia este, in final, cedata, castigurile si pierderile cumulate din diferente de curs valutar vor fi recunoscute ca venituri, respectiv cheltuieli.

Capitalizarea diferentelor de curs valutar in costul unui activ
Paragraful 21 din IAS 21 prevede:
21. Diferentele de curs valutar pot rezulta dintr-o devalorizare sau depreciere monetara accentuata, impotriva careia nu se pot lua nici un fel de masuri de acoperire a riscului si care afecteaza datoriile ce nu pot fi decontate si ce apar din achizitia recenta a unui activ facturat in valuta. Asemenea diferente de curs trebuie incluse in valoarea contabila a activului respectiv, cu conditia ca valoarea contabila ajustata sa nu depaseasca minimul dintre costul de inlocuire si suma recuperabila prin vanzarea sau utilizarea activului.

In cazul contabilizarii cursurilor de schimb valutar, un instrument de acoperire a riscului este un instrument financiar care va compensa devalorizarea unei monede fata de o alta moneda. n practica, acest instrument imbraca forma unui contract de cumparare in viitor a unei valute in schimbul monedei nationale (lei), la cursul de schimb curent (este vorba de un contract forward) sau se materializeaza in detinerea de valuta cu scopul de a onora viitoarele obligatii in valuta.

In Romania este putin probabil ca nu vor exista mijloace practice de acoperire
impotriva riscurilor, fie prin cumpararea unui contract forward, fie cu ajutorul altei valute, astfel incat paragraful 21
nu se aplica niciodata societatilor din Romania.

Sfatul nostru in legatura cu utilizarea IAS 21 in practica

Principalul aspect pe care trebuie sa-l analizam cu atentie intotdeauna este identificarea datei tranzactiei. Ca in cazul celor mai multe aspecte dificile din standardele internationale de contabilitate, acesta cere ca managementul sa utilizeze rationamentul profesional pentru a elabora un tratament care, in opinia lor, sa conduca la prezentarea unei imagini fidele.

In cele mai multe cazuri, tratamentul contabil curent nu va aduce modificari intre vechile si noile reglementari contabile. Principalele diferente sunt:
Principalul aspect pe care trebuie sa-l analizam cu atentie intotdeauna este identificarea datei tranzactiei. Ca in cazul celor mai multe aspecte dificile din standardele internationale de contabilitate, acesta cere ca managementul sa utilizeze rationamentul profesional pentru a elabora un tratament care, in opinia lor, sa conduca la prezentarea unei imagini fidele.

In cele mai multe cazuri, tratamentul contabil curent nu va aduce modificari intre vechile si noile reglementari contabile. Principalele diferente sunt:

1. Cerintele de prezentare a informatiilor in situatiile financiare ale societatii
2. Terminarea folosirii practicii utilizarii unui singur eveniment pentru determinarea momentului in care a avut loc o tranzactie, analizand mai degraba substanta economica a unui contract si utilizand rationamentul profesional
3. Toate diferentele de curs valutar ce apar sunt recunoscute in contul de profit si pierdere si nu se capitalizeaza.

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>


Data aparitiei: 14 Martie 2008

Votati articolul "Cazuri deosebite privind diferentele de curs valutar":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X