Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Identificarea ambalajelor

Data actualizarii: 19 Martie 2008
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Identificarea ambalajelor

 Ambalajele sunt bunuri destinate pastrarii si protejarii marfurilor pe timpul transportului, depozitarii si desfacerii.

Actualele reglementari privind gestionarea ambalajelor si deseurilor de ambalaje au ca scop prevenirea producerii deseurilor de ambalaje, reutilizarea ambalajelor si reciclarea deseurilor de ambalaje.
In acest sens, sunt formulate cerinte esentiale pentru operatorii economici privind compozitia, caracterul reutilizabil, sistemul de marcarea ambalajelor. H.G. nr. 621/2005 reglementeaza gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje.

Producatorii si importatorii de bunuri ambalate si de ambalaje de desfacere sunt obligati sa declare lunar diferenta dintre valoarea bruta si valoarea neta a produselor intr-o declaratie care se depune la Administratia fondului pentru mediu.
 
Din practica va putem spune ca sunt societati care nu depun aceasta declaratie chiar daca exista obligativitate in acest sens. Daca faceti parte din categoria producatorilor sau importatorilor de produse ambalate, nu neglijati depunerea declaratiei. De stiut ca in declaratie se trece doar cantitatea de ambalaj, iar la sfarsitul anului se calculeaza suma datorata, suma care se constituie in contabilitatea societatii ca obligatie de plata.
 
Temeiul legal este O.U.G nr. 196/22.12.2005 privind fondul de mediu. Metodologia de calcul este una foarte complexa si bazata pe anumiti coeficienti care se actualizeaza in fiecare an.
 
 Inregistrarea in contabilitate a fondului de mediu:
 
         635                                         =                                         447
Cheltuieli  privind alte impozite                                  Fonduri speciale-taxe si
taxe si varsaminte                                                         varsaminte
 
 Evidenta ambalajelor achizitionate sau confectionate in intreprindere, care sunt destinate ambalarii si transportului produselor finite si al marfurilor, se organizeaza potrivit principiilor si regulilor generale pentru contabilitatea stocurilor.
 
In contabilitatea ambalajelor de transport apar particularitati recuperabile. Acestea sunt livrate clientilor cu titlu provizoriu pentru a permite transportul si stocajul marfurilor. Ca atare, ele raman in proprietatea furnizorului, caruia i se restituie dupa un anumit timp.
 
Pretul ambalajelor este trecut in factura in mod distinct, de regula fara TVA, con- travaloarea lor constituindu-se la furnizor ca o creanta certa (cont 4111 „Clienti”) si o datorie conditionata (cont 419 „Clienti – creditori”) fata de client de a-i restitui echivalentul banesc la primirea ambalajelor in buna stare. Clientul va consemna in contabilitatea sa, pentru ambalajele primite, o datorie certa (cont 401 „Furnizori”) si o creanta declaratie conditionata fata de furnizor (cont 409 – „Furnizori -debitori”) de a incasa contravaloarea ambalajelor restituite.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X