Cuvinte cheie:
-
notiune
-
excluderi
-
evaluarea dividendelor in natura
Dividendul reprezinta o distribuire in bani sau in natura, efectuata de o persoana juridica unui participant la persoana juridica, drept consecinta a detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica.
Prin titlu de participare intelegem orice actiune sau alta parte sociala intr-o societate in nume colectiv, societate in comandita simpla, societate pe actiuni, societate in comandita pe actiuni, societate cu raspundere limitata, sau intr-o alta persoana juridica, sau la un fond deschis de investitii.
Constituie dividende, impunandu-se ca atare, si urmatoarele sume:
-
sumele primite ca urmare a detinerii de titluri de participare la fondurile inchise
de investitii; -
diferenta pana la pretul pietei, atunci cand suma platita de o persoana juridica
pentru bunurile sau serviciile furnizate catre un participant la persoana juridicaGhidul Practic al Monografiilor Contabile
Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
este mai mare decat pretul pietei; -
suma platita de o persoana juridica pentru bunurile sau serviciile furnizate in
favoarea unui actionar sau asociat al persoanei juridice, daca este efectuata in scopul personal al acestuia.
Exemplu:
Societatea Comerciala PROFIN S.R.L. a diminuat profitul aferent anului 2005 cu cheltuielile de transport si cazare in suma de 26.250 lei, efectuate pentru deplasarea asociatului Petre Marin, in luna iulie, in Mexic.
In urma unei inspectii efectuate la aceasta societate, organele fiscale au considerat aceste cheltuieli ca fiind nedeductibile la determinarea profitului impozabil, nefiind efectuate in scopul realizarii de venituri, deoarece obiectul de activitate al firmei il reprezinta activitati de intretinere si curatare a cladirilor (cod CAEN 7470), firma nu a realizat niciodata activitati de import-export si nici nu a facut dovada initierii unor tratative comerciale cu parteneri externi.
Totodata, suma de 26.250 lei a fost tratata ca dividend si impozitata ca atare intrucat reprezinta o suma platita pentru serviciile furnizate unui asociat, fiind aferente efectuarii concediului in scop personal.
Nu sunt considerate dividende si nu veti plati impozit daca sunteti beneficiarul uneia din urmatoarele distribuiri:
-
o distribuire de titluri suplimentare care nu modifica procentul de detinere a titlurilor de participare ale oricarui participant la persoana juridica;
-
o distribuire in bani sau in natura, efectuata in legatura cu rascumpararea titlurilor de participare la persoana juridica, alta decat rascumpararea care face parte dintr-un plan de rascumparare, ce nu modifica procentul de detinere al nici unui participant la persoana juridica;
-
o distribuire in bani sau in natura, efectuata in legatura cu lichidarea unei persoane juridice;
-
o distribuire in bani sau in natura, efectuata cu ocazia reducerii capitalului social constituit efectiv de catre participanti;
-
o distribuire de titluri de participare in legatura cu divizarea unei persoane juridice romane.
Exemple:
1. Societatea Comerciala AVENSIS S.R.L. are un capital social in suma de 10.000 lei noi, detinut in procente egale (25%) de catre cei patru asociati ai societatii.
Adunarea generala extraordinara a asociatilor din data de 24 august 2005 a hotarat majorarea capitalului social cu suma de 90.000 lei noi, inregistrata in contul 1068 „Alte rezerve“ si provenind din profitul net realizat in exercitiile precedente, repartizat pentru rezerve.
In urma acestei majorari, procentul de participare la capitalul social al fiecarui asociat nu se modifica, situatie in care distribuirea de parti sociale suplimentare corespunzatoare sumei de 90.000 lei noi nu este considerata dividend si nu se impoziteaza.
2. Doamna Emilia Popescu a decis sa se retraga din Societatea Comerciala DANCOM INTERNATIONAL S.R.L. ce are un capital social de 150.000 lei noi. Ceilalti asociati au hotarat sa micsoreze capitalul social al societatii cu suma de 20.000 lei noi reprezentand participarea asociatei care a decis sa se retraga.
In aceasta situatie, suma de 20.000 lei noi achitata doamnei Emilia Popescu prin casieria societatii nu se impoziteaza, nefiind considerata distribuire de dividende.
In cazul dividendelor in natura, valoarea acestora se stabileste pe baza cantitatii si a pretului de piata pentru bunurile sau serviciile respective. Astfel, evaluarea produse lor/serviciilor acordate ca plata in natura se face:
-
la pretul de vanzare practicat de unitate, pentru produsele din productia proprie;
-
la pretul de achizitie, pentru alte produse;
-
la tariful practicat, in cazul serviciilor.
Preturile sau tarifele sunt cele practicate la data efectuarii platii in natura.
Plata in natura a dividendelor reprezinta livrare de bunuri si se supune taxei pe valoarea adaugata. Daca produsele acordate ca dividende sunt produse accizabile, la evaluarea acestora se va lua in calcul si acciza datorata.
Plata in natura a dividendelor reprezinta livrare de bunuri si se supune taxei pe valoarea adaugata. Daca produsele acordate ca dividende sunt produse accizabile, la evaluarea acestora se va lua in calcul si acciza datorata.Adunarea generala ordinara discuta, aproba sau modifica situatiile financiare anuale, inclusiv bilantul si contul de profit si pierdere, dupa ascultarea administratorilor, cenzorilor sau auditorilor financiari si fixeaza dividendul. Dividendele se platesc proportional cu cota de participare la capitalul social subscris si varsat, daca prin actul constitutiv al persoanei juridice nu s-a prevazut altfel.