email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incasare dividende peste plafon. Cum se completeaza Declaratia unica?

Incasare dividende peste plafon. Cum se completeaza Declaratia unica?
dividendedeclaratia unicacass

Atunci cand o persoana fizica incaseaza dividende peste plafon, trebuie avute in vedere anumite informatii cheie, in special cand trebuie completata Declaratia unica.


Spre exemplu, daca persoana fizica a incasat dividende peste plafonul de 12 salarii brute in anul 2020, este obligata la plata CASS. Obligatia depunerii declaratiei unice trebuie bifata in termen de 30 zile de la depasirea plafonului, dupa cum stabileste Codul fiscal. 

Expertul nostru lamureste in continuare intreaga situatie fiscala. 
 

Incasare dividende peste plafon - Declaratia unica: raspunsul specialistului

Pentru dividendele incasate in 2020, potrivit art. 170 alin. (1), (2) si (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, persoanele fizice care realizeaza venituri prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere al declaratiei prevazuta la art. 120.

(2) Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazuta la art. 120 se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art.155alin. (1) lit. b) - h), dupa cum urmeaza: ( )

e) venitul si/sau castigul din investitii, stabilit conform art. 94 - 97. In cazul veniturilor din dobanzi se iau in calcul sumele incasate, iar in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele distribuite si incasate incepand cu anul 2018; ( ) .

(4) Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h) o reprezinta echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.

Intrucat persoana fizica a incasat dividende peste plafonul de 12 salarii brute in anul 2020 este obligata la plata CASS in valoare de 2.676 lei (26.760 lei x10%) pana la data de 25 mai 2021, dar avea obligatia depunerii declaratiei unice in termen de 30 zile de la depasirea plafonului (potrivit art. 174 alin. (10) din Codul fiscal).

Prin urmare, trebuia depusa declaratia unica in termen de 30 zile de la data incasarii dividendelor, iar plata CASS se face pana la 25 mai 2021.

Intrucat acest lucru nu s-a realizat, in Declaratia unica 2020/2021, trebuie completata sectiunea referitoare la CASS datorata la Capitolul I SECTIUNEA I.3 Date privind contributia de asigurari sociale (CAS) si contributia de asigurari sociale de sanatate(CASS) SUBSECTIUNEA I.3.2 Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate(CASS) datorata rd. 1.5.Venit si/sau castig din investitii 2.Baza anuala de calcul a CASS suma de 2.676 lei.

Pana la data de 25 mai 2021 inclusiv, Declaratia unica, astfel completata, trebuie depusa si suma de 2.676 lei platita.

Pentru dividendele incasate in 2021, in Declaratia unica 2020/2021 completati Capitolul II SECTIUNEA II.2 Date privind contributia de asigurari sociale(CAS) si contributia de asigurari sociale de sanatate estimata (CASS) SUBSECTIUNEA II.2.2 Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) estimata Total venit estimat pentru incadrarea ca platitor de CASS cu suma de 90.000 lei A.Obtin venituri peste plafonul minim cu suma de 2.760 lei (27.600 lei x 10%).
Aceasta trebuia depusa in 30 zile de la data incasarii dividendelor peste plafon.

In situatia prezentata, in acelasi formular (al Declaratiei unice 2020/2021) puteti sa declarati atat CASS datorata aferenta dividendelor incasate peste plafon in 2020, cat si CASS datorata aferenta dividendelor incasate peste plafon pentru 2021.

Plata CASS pentru dividendele incasate in 2021 se face pana la 25 mai 2022.

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena - Consultant fiscal. 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dividendedeclaratia unicacass


Data aparitiei: 07 Mai 2021

Votati articolul "Incasare dividende peste plafon. Cum se completeaza Declaratia unica?":
Rating:

Nota: 3.88 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X