email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ordinul 1592/2021 - modificari aduse reglementarilor contabile aplicabile firmelor

Ordinul 1592/2021 - modificari aduse reglementarilor contabile aplicabile firmelor
capital socialsituatii financiarereglementari contabile

In Monitorul Oficial nr. 28 din 10 ianuarie 2022 a fost publicat Ordinul 1592/2021 pentru modificarea si completarea reglementarilor contabile aplicabile operatorilor economici.

Una dintre prevederi este - capitalul social prezentat in situatiile financiare anuale trebuie sa corespunda cu cel inregistrat la oficiul registrului comertului.

Citeste si: Depunerea situatiilor financiare anuale pe 2021: termene, conditii si noutati

Ordinul 1592/2021: continutul actului normativ

In temeiul art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare,

avand in vedere prevederile art. 4 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul finantelor emite urmatorul ordin:

Articolul I



Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 963 din 30 decembrie 2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Dupa punctul 8 se introduce un nou punct, punctul 8^1, cu urmatorul cuprins:

8^1.
(1) Definitiile prevazute la pct. 8 sunt utilizate in acceptiunea prezentelor reglementari contabile, si nu in contextul altor acte normative.

(2) Veniturile corespunzatoare cifrei de afaceri se determina de catre entitate in functie de specificul activitatii desfasurate, potrivit legii.

2. La punctul 80, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (5^1), cu urmatorul cuprins:

(5^1) In intelesul alin. (5), un activ este in mod normal pregatit pentru utilizarea sau vanzarea sa prestabilita atunci cand constructia fizica a activului este terminata, chiar daca unele lucrari administrative de rutina pot continua inca. Daca mai sunt de realizat doar modificari minore, cum ar fi decorarea interioara a unei cladiri conform specificatiilor cumparatorului sau utilizatorului, atunci se considera ca a fost incheiata cea mai mare parte a activitatilor.

3. Dupa punctul 80 se introduce un nou punct, punctul 80^1, cu urmatorul cuprins:

80^1.
(1) In intelesul prezentelor reglementari, data inceperii capitalizarii costurilor indatorarii, ca parte a costului unui activ cu ciclu lung de productie, este data la care entitatea indeplineste pentru prima data toate conditiile de mai jos:

a) suporta cheltuielile pentru activul respectiv;
b) suporta costurile indatorarii; si
c) intreprinde activitatile necesare pentru pregatirea activului in vederea utilizarii sale prestabilite sau pentru vanzare.
(2) In intelesul prezentelor reglementari, o entitate suporta cheltuieli pentru un activ cu ciclu lung de fabricatie doar atunci cand acele cheltuieli au generat plati in numerar, transferuri de alte active sau preluarea unor datorii purtatoare de dobanda.

(3) Activitatile necesare pregatirii activului pentru utilizarea sa prestabilita sau pentru vanzare nu cuprind numai construirea fizica a activului. Ele includ lucrarile tehnice si administrative anterioare inceperii constructiei fizice, cum ar fi activitatile asociate cu obtinerea avizelor anterioare inceperii constructiei fizice. Totusi, asemenea activitati exclud detinerea unui activ atunci cand nu are loc nicio activitate de productie sau de dezvoltare care sa modifice starea activului. De exemplu, costurile indatorarii suportate in cursul amenajarii terenului sunt capitalizate in perioada in care se desfasoara activitatile legate de amenajare. In schimb, costurile indatorarii suportate in perioada in care un teren dobandit in scopul construirii de cladiri este detinut fara a fi supus unor activitati asociate de amenajare nu sunt acceptate pentru capitalizare.

4. La punctul 412, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmatorul cuprins:

(6) Capitalul social prezentat in situatiile financiare anuale trebuie sa corespunda cu cel inregistrat la oficiul registrului comertului.
5. Dupa punctul 432 se introduc doua noi puncte, punctele 432^1 si 432^2, cu urmatorul cuprins:

432^1. - Raspunderea in ceea ce priveste incadrarea operatiunilor care presupun colectarea de sume in numele unor terte parti revine entitatii.

432^2.
(1) O entitate care actioneaza in nume propriu isi poate indeplini obligatia de executare pentru a furniza chiar ea un bun sau un serviciu specificat sau poate angaja o alta parte (de exemplu, un subcontractant) pentru a indeplini o obligatie de executare partial sau in intregime in numele sau.

(2) O entitate care actioneaza in nume propriu recunoaste venituri la valoarea corespunzatoare bunurilor sau serviciilor transferate.

6. La punctul 493, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:

(4) In aplicarea prezentului capitol, in categoria filialelor reprezentate de entitatile de interes public sunt incluse si entitatile ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata din orice stat membru, asa cum aceasta este definita in Legea nr. 126/2018 privind pietele de instrumente financiare, cu modificarile si completarile ulterioare.

Citeste si: Situatii financiare interimare. Ce documente trebuie atasate la repartizarea trimestriala de dividende

Articolul II

Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.020 si 1.020 bis din 19 decembrie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

– La punctul 66, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:

66.
(1) In cazul scoaterii din evidenta a unei imobilizari necorporale sau corporale sunt evidentiate distinct veniturile generate de aceasta operatiune (contul 7583 «Venituri din vanzarea imobilizarilor necorporale si corporale si alte operatiuni de capital»), cheltuielile reprezentand valoarea neamortizata a imobilizarii (contul 6583 «Cheltuieli cu cedarea altor active si alte operatiuni de capital») si alte cheltuieli legate de cedarea acesteia. In aceasta situatie, eventualele ajustari pentru depreciere constituite anterior se reiau corespunzator la venituri (contul 7813 «Venituri din ajustari pentru deprecierea imobilizarilor, a investitiilor imobiliare si a activelor biologice productive evaluate la cost»).

Articolul III
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


de Ghinea Viorica

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
capital socialsituatii financiarereglementari contabile

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 11 Ianuarie 2022


Votati articolul "Ordinul 1592/2021 - modificari aduse reglementarilor contabile aplicabile firmelor":
Rating:

Nota: 3.2 din 5 din 5 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Alte articole publicate in data de 11 Ianuarie 2022 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!

Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 6 + 1 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X