Efectele tranzactiilor si ale altor evenimente sunt recunoscute atunci cand tranzactiile si evenimentele se produc (si nu pe masura ce numerarul sau echivalentul sau este incasat sau platit) si sunt inregistrate in contabilitate si raportate in situatiile financiare ale perioadelor aferente.
Trebuie sa se tina cont de veniturile si cheltuielile aferente exercitiului financiar, indiferent de data incasarii veniturilor sau data platii cheltuielilor. Astfel, se vor evidentia in conturile de venituri si creantele pentru care nu a fost intocmita inca factura (contul 418 "Clienti - facturi de intocmit"), respectiv in conturile de cheltuieli sau bunuri, datoriile pentru care nu s-a primit inca factura (contul 408 "Furnizori - facturi nesosite"). In toate cazurile, inregistrarea in aceste conturi se efectueaza pe baza documentelor care atesta livrarea bunurilor, respectiv prestarea serviciilor (de exemplu, avize de insotire a marfii, situatii de lucrari etc.).
Veniturile si cheltuielile care rezulta direct si concomitent din aceeasi tranzactie sunt recunoscute simultan in contabilitate, prin asocierea directa intre cheltuielile si veniturile aferente, cu evidentierea distincta a acestor venituri si cheltuieli.
Principiul contabilitatii de angajamente se aplica inclusiv la recunoasterea dobanzii aferente perioadei, indiferent de scadenta acesteia.
Totul despre inchiderea de luna si de exercitiu financiar: Reguli, proceduri, atentionari pentru gestiune financiara sanatoasa, conform legislatiei fiscale in vigoare.
Dezvolta-ti propriul rationament profesional, identifica greseli, rezolva-le! Fiindca acum ai tot ce-ti trebuie! Detalii aici >>
Studiu de caz
Intrebare: "Societatea a primit aprobare pentru fonduri UE in luna ianuarie 2025. In luna martie a primit prima factura pentru consultanta. In luna aprilie a intrat prima transa de bani pentru a achita aceasta factura. La calculul impozitului pe profit pentru trim. 1 se ia in calcul cheltuiala cu factura din luna martie?"
Raspuns: Factura de consultanta din martie este o cheltuiala inregistrata in contabilitate in trimestrul I.
Daca este aferenta serviciilor prestate in acel trimestru si este justificata, se include la calculul rezultatului fiscal din trimestrul I, chiar daca banii pentru plata vin abia in aprilie.
Momentul platii (aprilie) nu influenteaza inregistrarea in scopul impozitului pe profit, deoarece se aplica contabilitatea de angajamente, nu de casa.

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
Principiul contabilitatii de angajamente: Recunoasterea veniturilor si cheltuielilor in perioada la care se refera, indiferent de momentul in care are loc incasarea sau plata.
Baza legala: Ordinul 1802/2014 - REGLEMENTARI CONTABILE din 29 decembrie 2014 privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate.