Raportarile contabile, ale caror reguli au fost stabilite prin Ordinul nr. 3100/2024, publicat in Monitorul Oficial nr. 696 din 18 iulie 2024, trebuie depuse in format electronic, pe portalul www.e-guvernare.ro si semnate cu certificat digital calificat. Formatul electronic al raportarilor contabile depuse consta intr-un fisier PDF la care este atasat un fisier xml. Termenul limita de depunere este 19 august 2024.
Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2024 se aplica operatorilor economici care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri neta mai mare decat echivalentul in lei a 1 milion euro.
Ce formulare cuprind raportarile contabile la 30 iunie 2024
Entitatile carora le sunt incidente Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate depun:
a) Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii (cod 10);
b) Contul de profit si pierdere (cod 20), respectiv Contul prescurtat de profit si pierdere (cod 20);
c) Date informative (cod 30).
Contribuabilii carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara depun:
a) Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii (cod 10);
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
b) Situatia veniturilor si cheltuielilor (cod 20);
c) Date informative (cod 30).
Prevederile se aplica, de asemenea, subunitatilor din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, precum si sediilor permanente din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, indiferent de exercitiul financiar ales, in conditiile legii.
Raportari contabile la 30 iunie 2024: Structura si modul de completare
Entitatile completeaza datele de identificare (denumirea entitatii, adresa, numarul de telefon si numarul de inmatriculare la registrul comertului), precum si datele referitoare la incadrarea corecta in forma de proprietate si codul unic de inregistrare, fara a folosi prescurtari sau initiale. In casute se trec codurile care delimiteaza incadrarea entitatilor.
Prevederile referitoare la completarea formei de proprietate sunt avute in vedere, de asemenea, de unitatile din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, precum si de sediile permanente din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, care completeaza forma de proprietate corespunzatoare societatilor carora le apartin.
Entitatile care, potrivit actului constitutiv, reprezinta filiale ale unor societati cu capital integral sau majoritar de stat completeaza la forma de proprietate codul 15, respectiv 29, dupa caz.
Atentie! Necompletarea corecta pe prima pagina a formularului „Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii” conduce la imposibilitatea identificarii entitatii si, in consecinta, se considera ca raportarea contabila la 30 iunie 2024 nu a fost depusa, entitatea fiind sanctionata conform prevederilor art. 42 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Entitatile completeaza codul privind activitatea, cod format din 4 cifre (clase de activitati), potrivit Clasificarii activitatilor din economia nationala — CAEN, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 656/1997.
In cazul sediilor permanente din Romania, care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, codul CAEN inscris in raportarile contabile la 30 iunie 2024 intocmite de sediul permanent/sediul permanent desemnat din Romania corespunde propriei activitati desfasurate de acesta.
Entitatile completeaza, de asemenea, codul CAEN privind activitatea preponderenta efectiv desfasurata.
Entitatile completeaza codul LEI daca entitatile dispun de acesta. Codul LEI reprezinta „identificatorul entitatii juridice” (Legal Entity Identifier), un cod de referinta format din 20 de caractere pentru identificarea unica a entitatilor distincte din punct de vedere juridic care se angajeaza in tranzactii financiare si datele de referinta asociate si care se bazeaza pe standardul ISO 17442 elaborat de Organizatia Internationala de Standardizare.
Formularul „Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii” prezinta, in forma sintetica, elementele de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, grupate dupa natura si lichiditate, respectiv dupa natura si exigibilitate.
Formularul „Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii” se intocmeste pe baza balantei de verificare a conturilor sintetice la data de 30 iunie 2024, puse in acord cu soldurile din balanta conturilor analitice, incheiata dupa inregistrarea tuturor documentelor in care au fost consemnate operatiunile financiarcontabile aferente perioadei de raportare.
Entitatile care au ales un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic completeaza formularul „Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii” cu informatiile corespunzatoare datelor de 1 ianuarie 2024 si 30 iunie 2024.
Formularul „Contul de profit si pierdere”/„Contul prescurtat de profit si pierdere”, respectiv „Situatia veniturilor si cheltuielilor” cuprind cifra de afaceri neta, veniturile realizate si cheltuielile efectuate, precum si rezultatele financiare obtinute (profit sau pierdere), preluate din conturile de venituri si cheltuieli cuprinse in balanta de verificare la 30 iunie 2024.
Datele care se raporteaza in formularul „Contul de profit si pierdere”/„Contul prescurtat de profit si pierdere”, respectiv „Situatia veniturilor si cheltuielilor” sunt cumulate de la inceputul anului pana la sfarsitul perioadei de raportare.
Indicatorul „Alte impozite neprezentate la elementele de mai sus (ct. 698)” prezentat pe randul 71 din cadrul formularului „Contul de profit si pierdere” se completeaza numai de catremicrointreprinderi, incadrate ca atare potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cu suma reprezentand impozitul pe venitul acestora.
Entitatile care au ales un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic completeaza formularul „Contul de profit si pierdere”/„Contul prescurtat de profit si pierdere”, respectiv formularul „Situatia veniturilor si cheltuielilor” cu informatiile corespunzatoare perioadelor 1 ianuarie 2023—30 iunie 2023, respectiv 1 ianuarie 2024—30 iunie 2024.
Entitatile inscriu la randul 25 „Salarii si indemnizatii” din cadrul formularului „Contul de profit si pierdere”/randul 05 „Cheltuieli cu personalul” din cadrul formularului „Contul prescurtat de profit si pierdere”, respectiv la randul 31 „Salarii si indemnizatii” din cadrul formularului „Situatia veniturilor si cheltuielilor” toate cheltuielile reprezentand drepturi salariale. La aceleasi randuri va fi cuprinsa si contravaloarea tichetelor acordate salariatilor, potrivit legii.
Informatiile reprezentand contravaloarea tichetelor acordate salariatilor sunt prezentate, de asemenea, la randurile 40 si 41 din formularul „Date informative” (cod 30).
In formularul „Date informative”, la randurile 01, 02 si 03 coloana 1, entitatile care au in subordine subunitati inscriu cifra 1, indiferent de numarul acestora.
Randul 03 coloana 1 din formularul „Date informative” se completeaza numai de entitatile care in perioada curenta de raportare nu au inregistrat nici profit, nici pierdere (rezultat financiar zero).
La randurile privind platile restante din formularul „Date informative” se inscriu sumele de la sfarsitul perioadei de raportare care au depasit termenele de plata prevazute in contracte sau acte normative.
Raportari contabile la 30 iunie 2024: Cine semneaza?
Raportarile contabile la 30 iunie 2024 sunt semnate de persoanele in drept, cuprinzand si numele in clar al acestora.
Randul corespunzator calitatii persoanei care a intocmit raportarile contabile se completeaza astfel:
— directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie, potrivit legii contabilitatii;
— persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
Raportarile contabile la 30 iunie 2024 se semneaza si de catre administratorul sau persoana care are obligatia gestionarii entitatii.
Persoanele juridice prevazute la art. 1 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care au in subordine sucursale sau alte unitati fara personalitate juridica, verifica si centralizeaza informatiile aferente acestora, intocmind raportarile contabile la 30 iunie 2024, cu respectarea prevederilor din ordin.
Formatul electronic al raportarilor contabile la 30 iunie 2024, continand formularistica necesara si programul de verificare cu documentatia de utilizare aferenta, se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor.
Programul de asistenta este pus la dispozitia entitatilor gratuit de unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor sau poate fi descarcat de pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, de la adresa www.anaf.ro.
Formularele care compun raportarile contabile la 30 iunie 2024 se completeaza in lei.
Entitatile care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la 30 iunie 2024, cele care in tot semestrul I al anului 2024 s-au aflat in inactivitate temporara, cele infiintate in cursul anului 2024, precum si persoanele juridice care se afla in curs de lichidare, potrivit legii, nu intocmesc raportari contabile
la 30 iunie 2024.
Raportari contabile la 30 iunie 2024: Termenul limita de depunere
Atentie! Raportarile contabile la 30 iunie 2024 se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor pana cel mai tarziu la data de 19 august 2024.
Reglementari contabile aplicabile la completarea raportarilor contabile la 30 iunie 2024
Entitatile care aplica Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, folosesc Planul de conturi general prevazut la cap. 14 din reglementarile respective.
Entitatile care aplica Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, folosesc Planul de conturi prevazut la cap. 10 din reglementarile respective.
Foto: pexels.com