email
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Utilizarea sistemului RO e-factura 2022. Categoria care este obligata sa emita facturi de la 1 aprilie

Utilizarea sistemului RO e-factura 2022. Categoria care este obligata sa emita facturi de la 1 aprilie
factura electronicaspvachizitii publicerisc fiscal ridicat

RO e-Factura este sistemul care permite 100% monitorizarea, analizarea si compararea costurilor pentru achizitiile publice, in timp real.  Acesta va permite incarcarea, stocarea si descarcarea facturilor. 

Folosirea sistemului de stat pentru facturarea electronica in relatia B2B se va face in doua etape, de la 1 aprilie 2022 pana la 30 iunie va fi optionala, urmand ca dupa 1 iulie 2022 sa devina obligatorie. Insa exista o categorie care are obligatia de a emite facturile prin acest sistem incepand cu data de 01 aprilie 2022. 

...vezi AICI detalii despre CUM se aplica E-Factura si CINE e obligat sa o foloseasca <<<

Odata ce s-a optat pentru utilizarea sistemului de catre emitentul facturii, acesta trebuie sa aiba in vedere faptul ca si destinatarul facturii trebuie sa fie inscris in registrul RO e-factura.

Citeste si: Care va fi procedura de lucru obligatorie pentru orice tranzactie
 

Specialistul nostru prezinta in continuare cele mai importante informatii despre utilizarea sistemului RO e-factura in 2022. 
 

Utilizarea sistemului RO e-factura 2022: analiza specialistului

Pentru transpunerea unor directive europene privind asa numitele, generic, achizitii publice (deci, referitoare la relatia dintre autoritatile statului si alte entitati – private sau publice), in vederea transparitizarii acestor achizitii, s-a creat o standardizare la nivel european pentru emiterea unei facturi electronice.

 

Prevederile europene sunt prevazute in Directiva 2014/55/UE din 16 aprilie 2014 privind facturarea electronica in domeniul achizitiilor publice.

Directiva este transpusa in legislatia romaneasca prin OUG nr. 120 din 4 octombrie 2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea.

OUG 120/2021 contine prevederi referitoare la relatia B2G – referitoare la relatiile contractuale dintre autoritatile statului si alte entitati – si la relatia B2B – referitoare la relatia dintre operatori economici, altii decat autoritatile statului.

In ambele situatii, ordonanta prevede doar posibilitatea de a se opta pentru emiterea, transmiterea si primirea facturilor elctronice prin sistemul RO e-factura.

...vezi AICI detalii despre CUM se aplica E-Factura si CINE e obligat sa o foloseasca <<<

Daca operatorii economici, in relatia B2B, opteaza pentru emiterea si transmiterea facturilor prin acest sistem, au obligatia sa se inregistreze in Registrul operatorilor care au optat pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura (denumit in continuare Registrul RO e-Factura).

In acest sens, trebuie sa depuna o cerere (formular 084) online (cu semnatura electronica, asa cum se depun toate declaratiile catre ANAF).

Utilizarea sistemului RO e-factura se face incepand cu data de 1 a lunii urmatoare transmiterii formularului (084). La aceasta data, operatorii economici care au primit aprobarea utilizarii sistemului pentru emiterea facturii electronice capata si calitatea de destinatar al unei astfel de facturi (adica, la randul lor, pot primit de la furnizorii lor astfel de facturi).

Facturile emise / primite in acset sistem sunt adaptabile cu programele de contabilitate.

Toata procedura privind inregistrarea in Registrul RO e-factura, daca se opteaza pentru utilizarea acestui sistem privind emiterea si transmitetrea facturii catre destinatarii acesteia, este prevazuta in OPANAF nr. 1713 din 27 octombrie 2021 pentru aprobarea Procedurii privind organizarea si inscrierea in cadrul Registrului RO e-Factura, precum si a modelului, continutului si instructiunilor de completare ale formularului (084) "Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura/renuntarea la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura".

Pe de alta parte, odata ce s-a optat pentru utilizarea sistemului de catre emitentul facturii, acesta trebuie sa aiba in vedere faptul ca si destinatarul facturii (adica clientul lui) trebuie sa fie inscris in registrul RO e-factura.

Dupa inregistrarea ambilor parteneri in acest registru, acestia trebuie sa respecte toate specificatiile si procedurile prevazute de OMFP nr. 1365 din 5 noiembrie 2021 pentru aprobarea Procedurii de utilizare si functionare a sistemului national privind factura electronica RO e-Factura, precum si de primire si descarcare a facturii electronice de catre destinatarii facturii electronice emise in relatia B2G in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.

Din aceasta procedura, reiese faptul ca ambii parteneri trebuie sa fie inscrisi in SPV, deoarece prin acest sistem se vor derula toate operatiunile privind emiterea, transmiterea si primirea facturilor electronice.

Vezi aici structura facturii electronice ►

De asemenea, facturile trebuie sa respecte anumite specificatii super tehnice, prevazute in ACTUL din 5 noiembrie 2021 - SPECIFICAtII tehnice si de utilizare a elementelor de baza ale facturii electronice - RO_CIUS - si regulile operationale specifice aplicabile la nivel national.

Asadar, pe scurt, ca regula generala, sistemul RO e-factura nu este obligatoriu de utilizat.

Insa, orice regula generala are si exceptii. Exceptiile se refera la obligativitatea impusa anumitor operatori economici de a utiliza acest sistem privind emiterea facturilor.

Cele doua exceptii sunt urmatoarele:

1) “pentru produsele cu risc fiscal ridicat stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, comercializate in relatia B2B:

b)furnizorii sunt obligati, incepand cu data de 1 iulie 2022, sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura.”

[Art. XXXVII din OUG 130/2021]

si

2) “(1^2) In cazul voucherelor de vacanta emise pe orice tip de suport, unitatile afiliate sunt obligate, incepand cu data de 1 aprilie 2022, sa transmita in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura facturile emise titularilor voucherelor.

(1^3) Facturile transmise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura conform alin. (1^2) trebuie sa fie intr-un format electronic structurat de tip XML, care respecta prevederile art. 4 alin. (1) si (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea.”

[art. I, punctul 2 din OUG nr. 131/2021 de modificarea si completarea OUG nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta].

Deci, in general, utilizarea RO e-factura este optional (in relatia B2G sau B2B).

...vezi AICI detalii despre CUM se aplica E-Factura si CINE e obligat sa o foloseasca <<<

Dar daca este vorba de tranzactionarea unor produse considerate cu risc fiscal ridicat, atunci furnizorii unor astfel de produse sunt obligati sa emita si sa transmita facturile lor prin acest sistem, incepand cu data de 01 iulie 2022 si daca este vorba de hoteluri (unitati turistice care accepta vouchere de vacanta) au obligatia de a emite facturile prin acest sistem incepand cu data de 1 aprilie 2022. 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si Consultant fiscal. 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Numerar: ce S-A SCHIMBAT si ce NU S-A SCHIMBAT in lege?


Vreti sa stiti:
• Care este actuala limita a tranzactiilor cu numerar intre operatori economici (SRL, PFA,
II sau IF)?
• Ce presupune respectarea legii in vigoare pentru incasari si plati in numerar intre persoane juridice?
• Care este plafonul privind soldul numerarului din casierie?
• Cum cresc acum amenzile pentru nerespectarea acestui plafon?
• Ce riscati depasind plafonul?
• Totul despre legalitatea tranzactiilor cu numerar?

Lucrarea Incasari si plati in numerar: obligatii legale, interdictii, aspecte practice va ajuta acum!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
factura electronicaspvachizitii publicerisc fiscal ridicat


Data aparitiei: 30 Martie 2022

Votati articolul "Utilizarea sistemului RO e-factura 2022. Categoria care este obligata sa emita facturi de la 1 aprilie":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 13 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2024!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X