email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Subventii APIA: 2 studii de caz pentru contabilitate fara erori

Subventii APIA: 2 studii de caz pentru contabilitate fara erori
subventii apiamonografie subventiiinregistari contabile subventii

Agricultura reprezinta o ramura importanta a economiei nationale, un domeniu de viitor cu numeroase perspective de dezvoltare. Cu siguranta stiti deja ca modificarile privind legislatia in domeniul agriculturii sunt multe si nisate pe fiecare subdomeniu al acestei arii de activitate. 

Subventiile reprezinta fonduri nerambursabile, acordate de catre stat prin intermediul Guvernului, al agentiilor guvernamentale sau al altor institutii care au prevazute atributii in acest sens. 

In general, in functie de scopul pentru care sunt acordate, fondurile europene nerambursabile sau subventiile guvernamentale pot fi incadrate:

- in categoria subventiilor aferente activelor, daca scopul acordarii acestora este acela de a achizitiona utilaje, de a realiza amenajari de terenuri sau pentru obtinerea sau producerea oricaror imobilizari corporale;
- sau in categoria subventiilor aferente veniturilor. Acestea sunt toate celelalte subventii destinate sa acopere diverse costuri ocazionate de activitatea desfasurata care nu genereaza sub orice forma o imobilizare corporala.

In cele ce urmeaza vom vedea cum se inregistreaza in contabilitate subventiile APIA si care este tratamentul fiscal al activitatilor agricole.

Speta 1: O microintreprindere cu domeniul de activitate in agricultura primeste subventie pe unitate/suprafata de la APIA. In anul 2022 primeste suma de 263.000 lei. In anul 2023 primeste suma de 95.000 lei.

1. Avand in vedere ca n-au fost depuse situatiile financiare 2022 la ANAF, este legal ca suma primita in anul 2023 (95.000 lei) sa fie inregistrata in evidenta contabila an 2022, daca apare in extrasul de cont din anul 2023?

2. Daca raspusul este afirmativ, care este monografia contabila pentru aceasta suma de inregistrat in anul 2022 si anul 2023? Specificam ca subventia APIA este data pe unitate de suprafata (nr. ha declarate de fermier), dar intradevar terenul a fost exploatat, existand atat cheltuieli specifice agriculturii, cat si venituri.

Raspunsul specialistului: Recunoasterea creantei se realizeaza la data comunicarii cuantumului subventiei, iar documentul in baza caruia se recunoaste creanta este cererea inregistrata la APIA. Si in cazul subventiilor se aplica principiul contabilitatii de angajamente, respectiv efectele tranzactiilor si ale altor evenimente sunt recunoscute atunci cand tranzactiile si evenimentele se produc si nu pe masura ce numerarul sau echivalentul sau este incasat sau platit.

Tratamentul contabil eprivind subventiile este prezentat la pct. 392 si urmatoarele din Reglementarile contabile, astfel:
Recunoasterea veniturilor din subventii se efectueaza cu respectarea clauzelor care au stat la baza acordarii lor.

Pentru asigurarea corelarii cheltuielilor finantate din subventii cu veniturile aferente se procedeaza astfel:
a) din punctul de vedere al contului de profit si pierdere:
- in cursul fiecarei luni se evidentiaza cheltuielile dupa natura lor;
- la sfarsitul lunii se evidentiaza la venituri subventiile corespunzatoare cheltuielilor efectuate;
b) din punctul de vedere al bilantului:
- creanta din subventii se recunoaste in corespondenta cu veniturile din subventii, daca au fost efectuate cheltuielile suportate din aceste subventii, sau pe seama veniturilor amanate, daca aceste cheltuieli nu au fost efectuate inca;
- periodic, odata cu cererea de rambursare a contravalorii cheltuielilor suportate sau pe baza altor documente prin care se stabilesc si se aproba sumele cuvenite, se procedeaza la regularizarea sumelor inregistrate drept creanta din subventii.

Subventiile se recunosc, pe o baza sistematica, drept venituri ale perioadelor corespunzatoare cheltuielilor aferente pe care aceste subventii urmeaza sa le compenseze.

In cazul in care intr-o perioada se incaseaza subventii aferente unor cheltuieli care nu au fost inca efectuate, subventiile primite nu reprezinta venituri ale acelei perioade curente.

Din cele precizate inteleg ca subventia primita in anul 2023, de fapt este subventia aferenta anului 2022.

Ca regula generala, nu se inregistreaza venituri din subventii daca nu s-au inregistrat cheltuielile respective, dar sunt recunoscute ca venituri din subventii daca aceste cheltuieli s-au efectuat, indiferent de perioada in care finantarea se incaseaza efectiv.

La aprobarea dreptului de a primi subventie se inregistreaza , in anul 2022:
445 Subventii =472 Venituri inregistrate in avans iar la efectuarea cheltuielilor se inregistreaza :
472 Venituri inregistrate in avans =741 Venituri din subventii de exploatare

Iar in anul 2023, se va inregistra incasarea subventiei:
5121=445

In mod asemanator trebuia inregistrata si subventie incasata in anul 2022, care presupun ca este aferenta cererii depuse in anul 2021.

Daca cheltuielile au fost efectuate in anul 2021, in mod normal si veniturile din subventii trebuiau inregistrate in anul 2021, la fel ca si pentru anul 2022.

Ghidul practic Agricultura. Noutati fiscal-contabile este creat in conformitate cu legislatia in vigoare, astfel incat sa nu se poata strecura erori de procedura si sa nu depasiti vreun termen important pentru activitatea dvs.! Comandati ACUM ghidul practic despre legislatia agriculturii si scapati de stres >>


Speta 2: O cooperativa agricola inchiriaza de la o primarie un teren pe care il foloseste ca si pasune pentru animale. Pentru acest teren cooperativa achita chirie in baza contractului incheiat si a facturilor emise de primarie. Cooperativa a declarat acest teren la Agentia de plati si subventii in agricultura si a incasat subventia pe ha. Aceasta subventie intra la calculul impozitului pe profit? Cooperativa nu realizeaza alte venituri si are cheltuieli cu intretinerea terenului.

Raspunsul specialistului: Da, dat fiind ca sunteti organizat sub forma de SRL si sunteti platitor de impozit pe profit  aceasta subventie se regaseste in veniturile care constituite baza de impozitare.

Potrivit pct. 395 din aceste reglementari sunt considerate subventii aferente veniturilor toate subventiile, altele decat cele pentru active. Ele se prezinta in contul de profit si pierdere ca parte a cifrei de afaceri nete, in cazul veniturilor din subventii de exploatare aferente cifrei de afaceri nete sau ca o corectie a cheltuielilor pentru care au fost acordate sau ca elemente de venituri, in cazul celorlalte venituri din subventii, dupa cum se arata la pct. 402 alin. 3 din reglementari.

Ca regula generala, conform pct. 398 alin. 1 din reglementari subventiile se recunosc, pe o baza sistematica, drept venituri ale perioadelor corespunzatoare cheltuielilor aferente pe care aceste subventii urmeaza sa le compenseze. Astfel, subventiile acordate pentru acoperirea anumitor cheltuieli sunt recunoscute la venituri in aceeasi perioada ca si cheltuiala aferenta (pct. 399 alin. 1); subventiile a caror acordare este legata de activitatea de productie sau prestari de servicii sunt recunoscute la venituri concomitent cu recunoasterea cheltuielilor a caror contravaloare urmeaza a fi acoperita din aceste subventii (pct. 399 alin. 2); subventiile care urmeaza a fi primite drept compensatie pentru cheltuieli sau pierderi deja suportate, fara a exista costuri viitoare aferente, trebuie recunoscute in perioada in care devin creante (pct. 399 alin. 3).

In cazul subventiei pentru pasune inregistrarile contabile utilizate sunt:

- inregistrarea subventiei pe baza cererii depuse la APIA:
4451 Subventii guvernamentale = 741 Venituri din subventii de exploatare

- incasarea propriu-zisa a sumelor aferente ajutorului/subventiei:
5121 Conturi la banci in lei = 4451 Subventii guvernamentale
 
Baza Legala – Cod fiscal
”SECTIUNEA 1 - Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate in interiorul tarii
30. (1) Potrivit art. 286 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, subventiile legate direct de pretul bunurilor livrate si/sau al serviciilor prestate, se includ in baza de impozitare a taxei. Sunt luate in considerare subventiile primite de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul Uniunii Europene sau de la bugetul asigurarilor sociale de stat. Exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata pentru aceste subventii intervine la data incasarii lor de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul Uniunii Europene sau de la bugetul asigurarilor sociale de stat. Se considera ca subventia este legata direct de pret daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a) subventia este concret determinabila in pretul bunurilor si/sau al serviciilor, respectiv este stabilita pe unitatea de masura a bunurilor livrate si/sau a serviciilor prestate, in sume absolute sau procentual;
b) cumparatorii trebuie sa beneficieze de subventia acordata furnizorului/prestatorului, in sensul ca pretul bunurilor/serviciilor achizitionate de acestia trebuie sa fie mai mic decat pretul la care aceleasi produse/servicii s-ar vinde/presta in absenta subventiei.

(2) Nu se cuprind in baza de impozitare a taxei subventiile sau alocatiile primite de la bugetul de stat, de la bugetele locale, de la bugetul comunitar sau de la bugetul asigurarilor sociale de stat, care nu indeplinesc conditiile prevazute la alin. (1), respectiv subventiile care sunt acordate pentru atingerea unor parametri de calitate, subventiile acordate pentru acoperirea unor cheltuieli sau alte situatii similare.”

Raspunsuri oferite de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
subventii apiamonografie subventiiinregistari contabile subventii


Data aparitiei: 19 Aprilie 2023

Votati articolul "Subventii APIA: 2 studii de caz pentru contabilitate fara erori":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri





Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X