email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligatii privind dotarea cu POS. Caz practic util pentru contabili

Obligatii privind dotarea cu POS. Caz practic util pentru contabili
casa de marcatobligatie POSincasari in numerar

Depasirea plafonului de 50.000 lei, reprezentand incasari in numerar, atrage dupa sine obligatia operatorilor economici de a se dota cu terminale POS, indiferent daca respectiva societate are sau nu are casa de marcat.

Mai retinem si faptul ca sfera prestarilor de servicii este destul de larga, nefiind prevazute servicii exceptate de la aceasta obligatie, astfel ca orice operatiune care nu constituie livrare de bunuri reprezinta prestare de servicii, in sensul O.U.G. nr. 193/2002 care reglementeaza obligatia dotarii cu POS-uri.

Obligatii privind dotarea cu POS - studiu de caz

Luam ca exemplu o societate care produce si monteaza rulouri si jaluzele, atat pentru firme, cat si pentru persoane fizice. Nu are casa de marcat, considerand ca se incadreaza la exceptii litera l) si o). Este obligata sa se doteze cu POS daca depaseste incasarile in numerar 50.000 lei?

Sa aflam, in cele ce urmeaza, raspunsul specialistului!

Potrivit art. 1 alin. (3) din O.U.G. nr. 193/2002:

,,Persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si cu ridicata, asa cum acestea sunt definite de Ordonanta Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care desfasoara activitati de prestari de servicii, care realizeaza in cursul unui an incasari in numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei,au obligatia sa accepte ca mijloc de plata cardurile de debit,de credit sau preplatite, prin intermediul unui terminal POS si/sau al altor solutii moderne de acceptare, inclusiv aplicatiice faciliteaza acceptarea platilor electronice.

Prin activitatea de prestari de servicii, in sensul prezentului alineat, se intelege operatiunea definita la art. 271 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare”.

Ordonanta de urgenta face trimitere strict la art. 271 alin. (1) din Codul fiscal, potrivit caruia se considera prestarede servicii orice operatiune care nu constituie livrare de bunuri, asa cum este definita la art. 270.
Prin urmare, operatiunile mentionate prezinta prestari de servicii (sunt operatiuni care nu constituie livrari de bunuri).

In concluzie, daca societatea inregistreaza incasari in numerar, in cursul unui an, cu o valoare mai mare de 50.000lei, din activitatea de montare rulouri si jaluzele este obligata sa se doteze cu terminal POS.


Studiul de caz a fost extras din editia lunii mai a revistei Monitorul Contabil, o publicatie de specialitate unica care nu trece neobservata in mediul fiscal-contabil datorita continutului sau exceptional si care reuseste sa-ti ofere solutii pentru problemele frecvent generate de legislatia in continua schimbare.

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
casa de marcatobligatie POSincasari in numerar


Data aparitiei: 15 Iunie 2023

Votati articolul "Obligatii privind dotarea cu POS. Caz practic util pentru contabili":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X