email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incasari in numerar peste 50.000 lei: atentie la obligatia dotarii cu POS!

Incasari in numerar peste 50.000 lei: atentie la obligatia dotarii cu POS!
casa de marcatincasare in numerarbon fiscal

Potrivit art 1 alin 3 din OUG 193/2002: "Persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si cu ridicata, asa cum acestea sunt definite de Ordonanta Guvernuluinr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care desfasoara activitati de prestari de servicii, care realizeaza in cursul unui an incasari in numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei, au obligatia sa accepte ca mijloc de plata cardurile de debit, de credit sau preplatite, prin intermediul unui terminal POS si/sau al altor solutii moderne de acceptare, inclusiv aplicatii ce faciliteaza acceptarea platilor electronice. Prin activitatea de prestari de servicii, in sensul prezentului alineat, se intelege operatiunea definita la art. 271alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare".

Avand in vedere baza legala de mai sus, analizam urmatorul studiu de caz:

Intrebare: "O societate comerciala A are ca obiect de activitate comert cu autoturisme second hand. Vanzarea se face cu plata exclusiv prin banca. Este necesar sa se doteze cu casa de marcat in aceasta situatie? Avand in vedere ca cifra de afaceri este de peste 10.000 de euro, OUG 16/2022 stipuleaza ca este obligata sa accepte plata cu cardul. In acest sens a incheiat un parteneriat cu o societate B detinuta de aceeasi actionari care este dotata cu casa de marcat si POS sa incaseze in numele societatii A atunci cand se solicita plata cu cardul, avand incheiat un contract si platind un comision in acest sens.

Este legal acest lucru, avand in vedere ca in 5 ani de zile nu a existat nicio solicitare de plata cu cardul si ca instalarea unui POS la societatea A implica si o casa de marcat care daca nu este folosita sunt necesare declaratii lunare)? Exista o alta varianta legala care sa nu implice insalarea casei de marcat?"

Raspuns: Daca societatea inregistreaza incasari in numerar, in cursul unui an, indiferent de calitatea clientilor (persoane fizice sau juridice), cu o valoare mai mare de 50.000 lei, este obligata sa se doteze cu terminal POS.

Incasarea unor sume de bani utilizand casa de marcat a unei alte societati nu este prevazuta in niciun act normativ.

Referitor la casa de marcat:

Potrivit art 1 alin 1 din Ordonanta de urgenta nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale

,,Operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale’’.

Prin urmare, daca societatea incaseaza in numerar/substitute de numerar (tichete) sau prin utilizarea cardurilor (POS) de la persoane fizice (populatie) , trebuie sa se doteze cu aparat de marcat electronic fiscal si sa elibereze bon fiscal.

Atentie! Numai incasarile intamplatoare (cu caracter ocazional) nu genereaza obligatia ca societatea sa se doteze cu aparat de marcat. Am in vedere prevederile de la art 4 din Norma metodologica pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999: ,,In sensul art. 1alin. (1)din ordonanta de urgenta, prin livrari de bunuri cu amanuntul si prestari de servicii direct catre populatie se intelege acele activitati desfasurate cu caracter permanent sau sezonier.

Nu intra in aceasta categorie livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate ocazional, direct catre populatie, de catre operatorii economici, altii decat comerciantii cu amanuntul. Prin comert ocazional se intelege actele de comert cu caracter intamplator, efectuate pe durata limitata de timp cu ocazia unor targuri, saloane, sarbatori cu caracter laic, expozitii cu vanzare, precum si livrarile de bunuri catre proprii angajati pentru uzul propriu’’.

Incasari in numerar peste 50.000 lei - concluzie

In concluzie, daca societatea incaseaza in numerar /substitute de numerar sau prin utilizarea cardurilor bancare, de la PERSOANE FIZICE (POPULATIE), indiferent de volumul incasarilor, are obligatia dotarii cu aparat de marcat electronic fiscal si eliberarii bonului fiscal. La solicitarea clientilor are obligatia sa emita si factura (pe langa bonul fiscal obligatoriu).

Prin faptul ca incasarile depasesc suma de 50.000 lei va trebui sa va dotati cu POS, care implica si dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal.

Nu am identificat o alta varianta care sa nu conduca la obligatia de dotare cu POS si implicit casa de marcat.


Raspuns oferit in luna mai 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
casa de marcatincasare in numerarbon fiscal


Data aparitiei: 30 Mai 2024

Votati articolul "Incasari in numerar peste 50.000 lei: atentie la obligatia dotarii cu POS!":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa sintetica pe platitor - TOP 5 avantaje. Cum sa cunoasteti temeinic situatia financiar-contabila a firmei

    • Obtinerea unei fise pe platitor de la administratia financiara de care apartine entitatea respectiva va ofera informatii pretioase despre cum si-a indeplinit acea societate obligatiile fiscale pana la momentul preluarii. In fisa de platitor puteti observa daca societatea are declaratiile depuse, daca isi achita la timp declaratiile, frecventa declaratiilor sau daca are obligatii platite in plus.   Atentie...» citeste mai departe aici

  • Balanta de verificare: cele mai frecvente 5 erori intalnite

    • Pe langa functia de control, balantele de verificare servesc si la identificarea erorilor formale de inregistrare care altereaza egalitatile ce trebuie sa existe intre totalurile diferitelor coloanelor si a corelatiilor dintre ele, asigurand astfel exactitatea datelor contabile. Erorile care provoaca lipsa de egalitate intre coloanele balantelor pot fi erori de inregistrare in evidenta sistematica, erori de pregatire a conturilor in vederea intocmirii balantei, erori de intocmire a ba...» citeste mai departe aici

  • Bonuri fiscale fara CUI: se poate deduce TVA?

    • Deducerea TVA de pe documentul justificativ bon (fara factura) se poate face daca valoarea bonului (inclusiv TVA) este sub 100 euro si bonul are tiparit codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului. Decontarea bonurilor care nu au CUI-ul beneficiarului trecut Daca bonul fiscal are o valoare mai mare de 100 euro sau nu are tiparit codul de inregistrare in scopuri de TVA, nu se poate deduce TVA. In acest caz, trebuie solicitata de la furnizor ...» citeste mai departe aici

  • Achizitia unui bun second-hand de la o firma platitoare de TVA: 3 pasi de urmat si temeiul legal

    • Prezentam, mai jos, procedura in cazul achizitiei unui bun second-hand de la o firma platitoare de TVA, facturat cu mentiunea "regim special bunuri second-hand - Cod Fiscal art. 312". Regim special pentru bunurile second-hand - studiu de caz Intrebare: "Am achizitionat un produs second-hand de la o firma platitoare de TVA. Firma furnizoare mi-a facut factura cu 0 (zero) TVA si cu mentiunea "regim special bun...» citeste mai departe aici

  • CECCAR solicita abrogarea ordonanțelor de urgenta privind unele masuri fiscale

    • Intr-un context tensionat si controversat, CECCAR (Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania) solicita abrogarea ordonantelor de urgenta referitoare la masurile fiscale publicate recent, pe 21 iunie, in Monitorul Oficial. Organizatia cere initierea unui dialog real si constructiv cu toate partile interesate pentru a identifica solutii fiscale sustenabile. Actualele masuri sunt criticate vehement de catre mediul de afaceri si profesionistii contabili, care se simt trat...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X