Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Planul de conturi general 2025"
O firma incadrata la codul CAEN 7111 presteaza servicii pentru clienti persoane fizice. Atunci cand incaseaza contravaloarea serviciilor in numerar, societatea are obligatia de a emite bon fiscal prin intermediul casei de marcat. In acest context, apar doua intrebari practice: este necesara si emiterea unei facturi, pe langa bonul fiscal? Si care sunt plafoanele legale pentru sumele in numerar incasate de la persoane fizice prin casa de marcat?
Potrivit art. 319 alin 6) lit.a) din Codul fiscal, persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate.
Alin (10) al aceluiasi articol prevede ca prin exceptie de la prevederile alin. (6) lit. a), persoana impozabila este scutita de obligatia emiterii facturii pentru urmatoarele operatiuni, cu exceptia cazului in care beneficiarul solicita factura:
- livrarile de bunuri prin magazinele de comert cu amanuntul si prestarile de servicii catre populatie, pentru care este obligatorie emiterea de bonuri fiscale, precum si livrarile de bunuri si prestarile de servicii catre populatie efectuate prin echipamente nesupravegheate de tipul automatelor comerciale ce functioneaza exclusiv pe baza de plati cu cardul, conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
Potrivit art. 1 alin (2) din OUG 28/1999 operatorii economici prevazuti la alin. (1), au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le inmaneze clientilor. La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestora si factura.
Prin urmare, pentru prestarile de servicii pentru care se emit bonuri fiscale, societatea nu are obligatia de a emite facturi. La cererea beneficiarului, aceasta va emite si factura.
Plafoanele privind incasarile in numerar sunt prevazute de Legea nr. 70/2015, cu modificarile si completarile ulterioare
Potrivit art. 4 din legea mentionata operatiunile de incasari si plati in numerar efectuate intreoperatori economici si persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor livrari ori achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi, se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre/de la o persoana.
Sunt interzise incasarile si platile fragmentate de la/catre o persoana, pentru operatiunile de incasari/plati in numerar prevazute cu o valoare mai mare decat plafonul prevazut precum si fragmentarea tranzactiilor reprezentand cesiuni de creante sau alte drepturi, primiri ori restituiri de imprumuturi sau alte finantari, dividende, respectiv fragmentarea unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii, cu valoare mai mare decat plafonul prevazut.
Astfel, plafonul de incasari in numerar de la o persoana fizica este de 10.000 lei/persoana.
Pentru incasarile in numerar de la persoane juridice plafonul este prevazut la art. 3 din lege si este de 5.000 lei/persoana si cel mult 10.000 lei/zi.
SAF-T Ghid de raportare corecta
Manual de politici contabile - Stick USB
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Raspuns oferit in luna iulie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
ALERTA fiscala a€“ 7 august, webinar esential cu Adrian Benta!
Legea Austeritatii aduce taxe mai mari si reguli greu de aplicat. Afla concret ce s-a schimbat si cum te afecteaza noile prevederi fiscale.
-> Explicatii clare, aplicate pe cazuri reale
-> Raspunsuri directe de la unul dintre cei mai respectati experti fiscali
! Atentie: Locurile sunt limitate!
Articole similare
Prestari servicii: Atentie la plafonul de INCASARI IN NUMERAR de la o persoana fizica!Plafon de INCASARI IN NUMERAR: Limite aplicabile in 2025Bani lipsa din casierie: Monografia contabila si ce sanctiuni risca societatea[INFOGRAFIC] Plafoane de incasari si plati in numerar in 2025INCASARI IN NUMERAR peste 50.000 lei anual: Ce amenzi se aplica firmelor care NU au terminale POSUltimele articole
Noutate MAJORA pentru PFA/II/IF: vor fi obligate sa aiba POS sau un alt mijloc de plata fara numerar [DOCUMENT]INCASARI IN NUMERAR peste 50.000 lei: atentie la obligatia dotarii cu POS!Diurna: cadrul legal, exemple de calcul si un studiu de cazAvansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542Incasari de la persoane juridice: atentie la fractionarea sumei de incasat!Articole similare
Prestari servicii: Atentie la plafonul de incasari in numerar de la o persoana fizica!Plafon de incasari in numerar: Limite aplicabile in 2025[INFOGRAFIC] Plafoane de incasari si plati in numerar in 2025Ministerul Finantelor propune 6 schimbari importante in Codul de procedura fiscalaAvansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542Ultimele articole
Incasari de la persoane juridice: atentie la fractionarea sumei de incasat!Creditare societate cu suma de 50.000 de lei prin depunere numerar in banca: constituie o abatere de la prevederile art. 4 alin. (4) din legea 70/2015?Modificari fiscale 2023: avem sau NU plafon de 50.000 lei la PFA si II?Donatie in euro primita de o organizatie non-profit: este necesar un registru de casa in valuta?Organizatorii de nunti si botezuri pot propune un plafon de incasari. Ce documente sunt necesare