Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Planul de conturi general 2025"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Planul de conturi general 2025
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Prestari servicii: Atentie la plafonul de incasari in numerar de la o persoana fizica!

Data aparitiei: 14 Iulie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Prestari servicii: Atentie la plafonul de incasari in numerar de la o persoana fizica!
plafon incasari numerarincasari in numerarLegea nr. 70/2015

O firma incadrata la codul CAEN 7111 presteaza servicii pentru clienti persoane fizice. Atunci cand incaseaza contravaloarea serviciilor in numerar, societatea are obligatia de a emite bon fiscal prin intermediul casei de marcat. In acest context, apar doua intrebari practice: este necesara si emiterea unei facturi, pe langa bonul fiscal? Si care sunt plafoanele legale pentru sumele in numerar incasate de la persoane fizice prin casa de marcat?

Prestari de servicii pentru care se emit bonuri fiscalE

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Prestari de servicii pentru care se emit bonuri fiscalE

Potrivit art. 319 alin 6) lit.a) din Codul fiscal, persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate.

Alin (10) al aceluiasi articol prevede ca prin exceptie de la prevederile alin. (6) lit. a), persoana impozabila este scutita de obligatia emiterii facturii pentru urmatoarele operatiuni, cu exceptia cazului in care beneficiarul solicita factura:

- livrarile de bunuri prin magazinele de comert cu amanuntul si prestarile de servicii catre populatie, pentru care este obligatorie emiterea de bonuri fiscale, precum si livrarile de bunuri si prestarile de servicii catre populatie efectuate prin echipamente nesupravegheate de tipul automatelor comerciale ce functioneaza exclusiv pe baza de plati cu cardul, conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

Potrivit art. 1 alin (2) din OUG 28/1999 operatorii economici prevazuti la alin. (1), au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le inmaneze clientilor. La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestora si factura.

Prin urmare, pentru prestarile de servicii pentru care se emit bonuri fiscale, societatea nu are obligatia de a emite facturi. La cererea beneficiarului, aceasta va emite si factura.

Plafoanele privind incasarile in numerar

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Plafoanele privind incasarile in numerar

Plafoanele privind incasarile in numerar sunt prevazute de Legea nr. 70/2015, cu modificarile si completarile ulterioare

Potrivit art. 4 din legea mentionata operatiunile de incasari si plati in numerar efectuate intreoperatori economici si persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor livrari ori achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi, se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre/de la o persoana.

Sunt interzise incasarile si platile fragmentate de la/catre o persoana, pentru operatiunile de incasari/plati in numerar prevazute cu o valoare mai mare decat plafonul prevazut precum si fragmentarea tranzactiilor reprezentand cesiuni de creante sau alte drepturi, primiri ori restituiri de imprumuturi sau alte finantari, dividende, respectiv fragmentarea unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii, cu valoare mai mare decat plafonul prevazut.

Astfel, plafonul de incasari in numerar de la o persoana fizica este de 10.000 lei/persoana.

Pentru incasarile in numerar de la persoane juridice plafonul este prevazut la art. 3 din lege si este de 5.000 lei/persoana si cel mult 10.000 lei/zi.

Raspuns oferit in luna iulie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Planul de conturi general 2025"


X