email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

13 iulie, Ziua Nationala a Contabilului Roman. La multi ani tuturor contabililor!

13 iulie, Ziua Nationala a Contabilului Roman. La multi ani tuturor contabililor!
ziua contabiluluin13 iulie

Astazi este o zi importanta in activitatea profesionistilor contabili din intreaga tara. Sarbatorim, pe 13 iulie, Ziua Nationala a Contabilului Roman, eveniment cu traditie, ajuns la cea de-a XIX-a editie in anul 2023, ce sustine si promoveaza profesia contabila din Romania.

Oficial, prima editie a sarbatoririi “Zilei nationale a contabilului roman” a fost 21 septembrie 2005. Incepand din acest an, aniversarea specialistilor contabili – membri ai Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR) – si a performantelor lor profesionale are loc la data de 13 iulie. In urma cu 97 de ani, la 13 iulie 1921, Regele Ferdinand I al Romaniei a aprobat Legea pentru organizarea Corpului de Contabili Autorizati si Experti Contabili in Romania ca organism profesional independent, prin Decretul Regal nr. 3.036, fiind reglementata astfel profesia contabila in tara noastra. Prin acest demers legislativ, Romania s-a alaturat in acele vremuri marilor puteri economice: Regatul Unit, Italia, Germania si Statele Unite ale Americii, tari in care profesia de expert contabil era legiferata si existau societati de contabili oficial recunoscute.

Profesia contabila, un intreg format din mai multe activitati

Pornind de la operarea datelor intr-un program de contabilitate (sau preluarea automata a acestora), pana la intocmirea raportarilor finale catre clienti/angajatori si catre stat, profesionistul contabil trebui sa raspunda necesitatilor beneficiarilor.

Profesionistul contabil trebuie sa reflecte in contabilitate toate tranzactiile efectuate, toate obligatiile si toate evenimentele care au loc pe parcursul desfasurarii activitatii unei entitati, chiar daca ele sunt societati mari, societati mici, persoane fizice autorizate, institutii publice, institutii bancare sau entitati fara scop patrimonial. Efectele calitatii serviciilor de contabilitate se rasfrang asupra vietii sociale in ansamblul ei.

Situatiile financiare, bilantul contabil, constituie cea mai buna carte de vizita a unei intreprinderi, imaginea fidela a societatii, iar profesionistul contabil este persoana care poate realiza aceasta imagine complet, fidel si corect.

Cum a aparut contabilitatea ca profesie in Romania?

Aceasta zi nu ar fi fost posibila fara eforturi duse inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea pe care consideram ca e bine sa ni le reamintim in fiecare an. In acea perioada devenise deja mai mult decat necesar un sistem de contabilitate instituit atat la nivel de intreprindere, cat si la nivel de administratie.

Pastrarea registrelor si inscrierea informatiilor din domeniu se faceau, la momentul respectiv, de catre persoane care nu erau, in general, instruite indeajuns sau calificate pentru sarcinile care le reveneau. Iar fiindca nevoia de a avea o structura concisa a acestor activitati devenea din ce in ce mai puternica, organizarea profesiei contabile a demarat la 1888 prin infiintarea Cercului  Absolventilor Scoalelor Comerciale si Financiare.

Aceasta institutie e infiintata de mai multi absolventi ai scolilor comerciale, multi dintre acestia fiind functionari superiori ai Bancii Nationale a Romaniei. Presedinte al Cercului  Absolventilor Scoalelor Comerciale si Financiare devine Theodor Stefanescu

Cercul  Absolventilor Scoalelor Comerciale si Financiare isi propune sa creeze cadrul legal necesar expertilor contabili, iar peste un an de la functionare, aceeasi organizatie devine Asociatia Absolventilor scoalelor Superioare de Comert.

La 22 aprilie 1901 se aniverseaza in saloanele societatii Liedertafel 30 de ani de activitate profesorala a lui Theodor Stefanescu si, totodata, retragerea acestuia la pensie.

Aparitia Corpului Contabililor

Eforturile continue depuse de membrii Asociatiei fac ca discutiile despre modernizarea profesiei contabile sa continue si tot in 1901 e transmis presedintelui Camerei de Comert din Bucuresti un memoriu prin care se cere reglementarea exercitiului de expertiza, in materie de contabilitate, de pe langa tribunalele din tara.

Abia in 1906, la 29 octombrie, in cadrul Expozitiei nationale din Parcul Carol I, este organizat de catre profesorul Spiridon Iacobescu primul Congres al Asociatiei Absolventilor scoalelor Superioare de Comert.

Se aminteste astfel ca e nevoie de un cadru legal concret penrtu profesia contabila. Dupa o dezbinare in interiorul Asociatiei, culminata cu instituirea a doua grupuri distincte, in 1910 acestea se reunesc si devin Corpul Absolventilor Scolilor Superioare de Comert avandu-l ca presedinte pe  Nicolae Butculescu, totodata subadministratorul Casei Regale.

Abia la data de 17 februarie 1916, Corpul Absolventilor Scolilor Superioare de Comert obtine personalitate juridica printr-o noua lege emisa in acest sens.

Dupa incheierea Primului Razboi Mondial se constituie Cercul de Studii Comerciale si sunt consolidate eforturile pentru constituirea unui Corp al contabililor.

Cercul de Studii Comerciale isi inaugureaza activitatea la 5 mai 1919 in Palatul Camerei de Comert. Munca membrilor Cercului duce la crearea unui proiect care propune cadrul necesar desfasurarii fara erori a profesiei contabile.

Proiectul este votat de Camera Deputatilor in sedinta din 18 iunie 1921 si de Senat in sedinta din 1 iulie 1921. La  13 iulie 1921, regele Ferdinand a aprobat legea, prin Decretul Regal nr. 3.036. Cercul de Studii Comerciale inregistreaza astfel un succes care a pus bazele solide pentru desfasurarea in bune conditii a activitatii contabililor.

Nu uitati ca va asteptam si in Grupul Contabililor din Romania unde zi de zi discutam despre cele mai importante stiri si subiecte din domeniul fiscal-contabil, alaturi de alti 36.200 de membri!

O Zi Nationala a Contabilului Roman plina de bucurie! 

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ziua contabiluluin13 iulie


Data aparitiei: 13 Iulie 2023

Votati articolul "13 iulie, Ziua Nationala a Contabilului Roman. La multi ani tuturor contabililor!":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X