Sarbatorim, pe 13 iulie, Ziua Nationala a Contabilului Roman, eveniment cu traditie, ajuns la cea de-a XX-a editie in anul 2024, ce sustine si promoveaza profesia contabila din Romania. Manifestarile organizate cu acest prilej, desfasurate sub sloganul "Traditie pentru viitor. Evoluam impreuna!", vor avea loc luni, 15 iulie a.c., la Novotel Bucharest City Centre, Sala Paris, incepand cu ora 10.00.
Tema evenimentului este "Era smart accounting: Contabilitatea, de la A la AI.
"Intr-o era in care tehnologia redefineste toate aspectele vietii profesionale pentru a ramane relevante noilor realitati din lumea afacerilor, evenimentul isi propune sa exploreze modul in care inteligenta artificiala si solutiile smart pot transforma contabilitatea, imbunatatind eficienta, precizia si valoarea adaugata oferita de profesionistii contabili partenerilor lor.
Ziua Nationala a Contabilului Roman reprezinta si un prilej de a evidentia in mod public rezultatele muncii expertilor contabili si contabililor autorizati, premiindu-i pe acestia in cadrul Topului membrilor CECCAR. Sunt recunoscute, astfel, performantele societatilor de expertiza contabila si de contabilitate, precum si ale expertilor contabili si contabililor autorizati, in semn de apreciere a contributiei acestora la dezvoltarea profesiei si a mediului de afaceri, in interes public.", informeaza CECCAR.
Ziua Nationala a Contabilului Roman - cand a avut loc prima editie
Oficial, prima editie a sarbatoririi “Zilei nationale a contabilului roman” a fost 21 septembrie 2005. Incepand din acest an, aniversarea specialistilor contabili – membri ai Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR) – si a performantelor lor profesionale are loc la data de 13 iulie. In urma cu 97 de ani, la 13 iulie 1921, Regele Ferdinand I al Romaniei a aprobat Legea pentru organizarea Corpului de Contabili Autorizati si Experti Contabili in Romania ca organism profesional independent, prin Decretul Regal nr. 3.036, fiind reglementata astfel profesia contabila in tara noastra. Prin acest demers legislativ, Romania s-a alaturat in acele vremuri marilor puteri economice: Regatul Unit, Italia, Germania si Statele Unite ale Americii, tari in care profesia de expert contabil era legiferata si existau societati de contabili oficial recunoscute.
Profesia contabila, un intreg format din mai multe activitati
Pornind de la operarea datelor intr-un program de contabilitate (sau preluarea automata a acestora), pana la intocmirea raportarilor finale catre clienti/angajatori si catre stat, profesionistul contabil trebui sa raspunda necesitatilor beneficiarilor.
Profesionistul contabil trebuie sa reflecte in contabilitate toate tranzactiile efectuate, toate obligatiile si toate evenimentele care au loc pe parcursul desfasurarii activitatii unei entitati, chiar daca ele sunt societati mari, societati mici, persoane fizice autorizate, institutii publice, institutii bancare sau entitati fara scop patrimonial. Efectele calitatii serviciilor de contabilitate se rasfrang asupra vietii sociale in ansamblul ei.
Situatiile financiare, bilantul contabil, constituie cea mai buna carte de vizita a unei intreprinderi, imaginea fidela a societatii, iar profesionistul contabil este persoana care poate realiza aceasta imagine complet, fidel si corect.
Cum a aparut contabilitatea ca profesie in Romania?
Aceasta zi nu ar fi fost posibila fara eforturi duse inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea pe care consideram ca e bine sa ni le reamintim in fiecare an. In acea perioada devenise deja mai mult decat necesar un sistem de contabilitate instituit atat la nivel de intreprindere, cat si la nivel de administratie.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Cartea verde a contabilitatii
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Pastrarea registrelor si inscrierea informatiilor din domeniu se faceau, la momentul respectiv, de catre persoane care nu erau, in general, instruite indeajuns sau calificate pentru sarcinile care le reveneau. Iar fiindca nevoia de a avea o structura concisa a acestor activitati devenea din ce in ce mai puternica, organizarea profesiei contabile a demarat la 1888 prin infiintarea Cercului Absolventilor Scoalelor Comerciale si Financiare.
Aceasta institutie e infiintata de mai multi absolventi ai scolilor comerciale, multi dintre acestia fiind functionari superiori ai Bancii Nationale a Romaniei. Presedinte al Cercului Absolventilor Scoalelor Comerciale si Financiare devine Theodor Stefanescu
Cercul Absolventilor Scoalelor Comerciale si Financiare isi propune sa creeze cadrul legal necesar expertilor contabili, iar peste un an de la functionare, aceeasi organizatie devine Asociatia Absolventilor scoalelor Superioare de Comert.
La 22 aprilie 1901 se aniverseaza in saloanele societatii Liedertafel 30 de ani de activitate profesorala a lui Theodor Stefanescu si, totodata, retragerea acestuia la pensie.
Aparitia Corpului Contabililor
Eforturile continue depuse de membrii Asociatiei fac ca discutiile despre modernizarea profesiei contabile sa continue si tot in 1901 e transmis presedintelui Camerei de Comert din Bucuresti un memoriu prin care se cere reglementarea exercitiului de expertiza, in materie de contabilitate, de pe langa tribunalele din tara.
Abia in 1906, la 29 octombrie, in cadrul Expozitiei nationale din Parcul Carol I, este organizat de catre profesorul Spiridon Iacobescu primul Congres al Asociatiei Absolventilor scoalelor Superioare de Comert.
Se aminteste astfel ca e nevoie de un cadru legal concret penrtu profesia contabila. Dupa o dezbinare in interiorul Asociatiei, culminata cu instituirea a doua grupuri distincte, in 1910 acestea se reunesc si devin Corpul Absolventilor Scolilor Superioare de Comert avandu-l ca presedinte pe Nicolae Butculescu, totodata subadministratorul Casei Regale.
Abia la data de 17 februarie 1916, Corpul Absolventilor Scolilor Superioare de Comert obtine personalitate juridica printr-o noua lege emisa in acest sens.
Dupa incheierea Primului Razboi Mondial se constituie Cercul de Studii Comerciale si sunt consolidate eforturile pentru constituirea unui Corp al contabililor.
Cercul de Studii Comerciale isi inaugureaza activitatea la 5 mai 1919 in Palatul Camerei de Comert. Munca membrilor Cercului duce la crearea unui proiect care propune cadrul necesar desfasurarii fara erori a profesiei contabile.
Proiectul este votat de Camera Deputatilor in sedinta din 18 iunie 1921 si de Senat in sedinta din 1 iulie 1921. La 13 iulie 1921, regele Ferdinand a aprobat legea, prin Decretul Regal nr. 3.036. Cercul de Studii Comerciale inregistreaza astfel un succes care a pus bazele solide pentru desfasurarea in bune conditii a activitatii contabililor.
O Zi Nationala a Contabilului Roman plina de bucurie!
Foto: pixabay.com