Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

ANAF: Modificari in ordinea de stingere a obligatiilor fiscale achitate de contribuabili

Data aparitiei: 20 Noiembrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANAF: Modificari in ordinea de stingere a obligatiilor fiscale achitate de contribuabili
stingerea obligatiilor fiscaleajutoare de statinsolventa

Pe langa proiectul referitor la modificarea procedurii de cesiune a creantelor bugetare datorate de debitorii aflati in insolventa, alte doua proiecte de ordin au fost publicate in sectiunea „Transparenta decizionala”. Este vorba despre modificarea si completarea Metodologiei de distribuire a sumelor platite de contribuabili persoane fizice in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale, aprobata prin OPANAF nr. 2937/2018 si, respectiv, modificarea si completarea Metodologiei de distribuire a sumelor platite de contribuabili in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale, aprobata prin OPANAF nr. 1613/2018.

In Referatele de aprobare care insotesc cele doua proiecte ANAF se precizeaza ca, prin Ordonanta Guvernului nr. 31/2022, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.857 din 31 august 2022, au fost aduse modificari si completari Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Prin acest act normativ au fost modificate si completate si prevederile art. 165 din Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la ordinea stingerii obligatiilor fiscale. Astfel s-a prevazut ca, prin exceptie de la regula generala a ordinii de stingere a obligatiilor fiscale, respectiv cea in ordinea vechimii acestor obligatii, sumele individualizate in deciziile de recuperare a ajutoarelor de stat si/sau de minimis emise, dupa caz, de Comisia Europeana/entitatile ce detin calitatea de furnizor sau de administrator de ajutor de stat sau de minimis/Consiliul Concurentei si dobanzile aferente datorate de la data platii ajutorului pana la data recuperarii sau a rambursarii sale integrale se sting cu prioritate.

In fapt, recuperarea cu prioritate a sumelor reprezentand ajutoare de stat este prevazuta si de Regulamentul (UE) nr. 2015/1589 al Consiliului din 13 iulie 2015  de stabilire a normelor de aplicare a articolului 108 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, care stabileste la art. 16 alin. (3) faptul ca „(3) Fara a aduce atingere unui ordin emis de Curtea de Justitie a Uniunii Europene in temeiul articolului 278 din TFUE, recuperarea se efectueaza fara intarziere si in conformitate cu procedurile legislatiei nationale a statului membru in cauza, cu conditia ca acestea sa permita executarea imediata si efectiva a deciziei Comisiei. In acest scop si in eventualitatea unei proceduri derulate in fata instantelor nationale, statele membre in cauza parcurg toate etapele necesare permise de legislatiile nationale respective, inclusiv masuri provizorii, fara a aduce atingere dreptului Uniunii.”

In sensul celor de mai sus a fost prevazuta completarea si modificarea ordinii de stingere a obligatiilor fiscale achitate de contribuabili, inclusiv de cei beneficiari ai inlesnirilor la plata, care reglementeaza faptul ca sumele achitate de catre acestia sting cu prioritate sumele individualizate in deciziile de recuperare a ajutoarelor de stat si/sau de minimis.

De asemenea, au fost prevazute modificari care au vizat claritatea textului reglementat de alin. (6) al art. 165, in ceea priveste ordinea stingerii obligatiilor fiscale inregistrate de debitorii aflati sub incidenta legislatiei privind insolventa.

Totodata, au fost prevazute dispozitii tranzitorii pentru debitorii care au in derulare la data intrarii in vigoare a ordinului, inlesniri la plata obligatiilor fiscale care reprezinta ajutor de stat, obtinute inainte de instituirea in Codul de procedura fiscala a exceptiei de la acordare a esalonarii la plata pentru aceste sume.

In ceea ce priveste debirocratizarea procedurii privind transmiterea informatiilor referitoare la ponderea veniturilor bugetare, potrivit minutei intalnirii de lucru din data de 07.02.2024, s-a stabilit ca Directia generala de politici, analiza si cercetare in domeniul finantelor publice sa transmita ponderea, Centrului National pentru Informatii Financiare, in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a legilor bugetare anuale.

Avand in vedere cele de mai sus, este necesara modificarea si completarea  Metodologiei de distribuire a sumelor platite de contribuabili in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale, in sensul armonizarii acesteia cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cele doua proiecte pot fi consultate AICI >>

Foto: pexels.com         

 

 

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X