email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inspectia fiscala: noi reguli la legitimarea inspectorilor ANAF

Inspectia fiscala: noi reguli la legitimarea inspectorilor ANAF
inspectie fiscalacontrol anaflegitimare inspectori

In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 756 din 21 august 2023, a fost publicata Procedura de prezentare a legitimatiei de inspectie fiscala si a ordinului de serviciu in cadrul actiunilor de inspectie fiscala.

Controale ANAF: ce reguli de legitimare trebuie sa respecte inspectorii 

Legitimatia de inspectie fiscala si ordinul de serviciu pot fi prezentate si prin utilizarea mijloacelor video de comunicare la distanta.

Referitor la locul de desfasurare a inspectiei fiscale, Codul de procedura fiscala reglementeaza la art. 125 faptul ca inspectia fiscala se desfasoara, de regula, la sediul organului de inspectie fiscala, dar, din initiativa organului de inspectie fiscala sau la solicitarea motivata a contribuabilului/platitorului, inspectia fiscala se poate desfasura in spatiile de lucru ale contribuabilului/platitorului.

In situatia in care inspectia fiscala incepe la sediul organului fiscal, prezentarea legitimatiei si a ordinului de serviciu se poate realiza in urmatoarele modalitati:

A. In masura in care contribuabilul/platitorul se deplaseaza la sediul organului de inspectie fiscala, prezentarea legitimatiei de inspectie si a ordinului de serviciu se va realiza direct, iar faptul ca acestea au fost prezentate va fi consemnat intr-o "minuta" ce va cuprinde in mod explicit urmatoarele elemente:

- partile semnatare (contribuabilul/platitorul, echipa de inspectie fiscala desemnata, prin detalierea fiecarui membru al echipei de inspectie fiscala care se va legitima);

- data, ora si locatia intocmirii minutei;

- faptul ca membrii echipei de inspectie fiscala au prezentat legitimatiile si ordinul de serviciu cu ocazia intalnirii si, respectiv, a inceperii inspectiei fiscale;

- consemnarea faptului ca data inceperii inspectiei fiscale este data din avizul de inspectie fiscala ori noua data de incepere a inspectiei fiscale comunicata contribuabilului/platitorului in scris, in situatia in care inspectia fiscala nu poate incepe la data prevazuta in aviz (in ambele situatii, data inceperii inspectiei fiscale trebuie sa fie aceeasi cu data la care sunt prezentate legitimatia de inspectie si ordinul de serviciu);

- semnaturile partilor;

- numarul de inregistrare de la organul de inspectie fiscala.

B. In situatia in care prezentarea legitimatiei si a ordinului de serviciu se realizeaza prin utilizarea mijloacelor video de comunicare la distanta pot interveni urmatoarele situatii:

B.1. La momentul stabilirii conexiunii prin utilizarea mijloacelor video de comunicare la distanta ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) la care contribuabilul are acces (Spatiul Privat Virtual) si pentru care organele de inspectie fiscala au transmis data si ora conexiunii prin intermediul unei notificari comunicate contribuabilului/platitorului cu cel putin 48 de ore inainte de data stabilita pentru inceperea inspectiei fiscale, utilizand acelasi canal de comunicare (Spatiul Privat Virtual), acesta confirmand participarea la data si ora stabilita, echipa de inspectie fiscala va solicita acordul contribuabilului/platitorului pentru inregistrarea intalnirii.

Daca contribuabilul/platitorul isi exprima acordul pentru inregistrarea intalnirii se va proceda la prezentarea in fata camerei video, pe rand, a legitimatiilor de inspectie ale membrilor echipei, precum si a ordinului de serviciu, prezentare care va dura cel putin 10 (zece) secunde pentru fiecare document.

Inregistrarea intalnirii va fi salvata de echipa de inspectie fiscala si stocata de catre structura din care face parte echipa de inspectie fiscala, astfel incat sa poata fi accesata si/sau pusa la dispozitie oricarei persoane interesate si indreptatite conform legii pentru a vizualiza informatiile in cauza.

Totodata, in cuprinsul raportului de inspectie fiscala ce va fi intocmit se va mentiona faptul ca prezentarea legitimatiei de inspectie si a ordinului de serviciu a avut loc in data de . . . . . . . . . ., prin utilizarea mijloacelor video de comunicare la distanta ale ANAF la care contribuabilul are acces (Spatiul Privat Virtual).

B.2. Situatia in care contribuabilul/platitorul nu isi exprima acordul pentru inregistrarea audio-video.

In aceasta situatie se va intocmi o "minuta" ce va cuprinde in mod explicit urmatoarele elemente:

- partile semnatare (contribuabilul/platitorul, echipa de inspectie fiscala desemnata, prin detalierea fiecarui membru al echipei de inspectie fiscala care se va legitima);

- data, ora si faptul ca intalnirea a avut loc prin mijloace audio-video de comunicare la distanta;

- modalitatea de stabilire a conexiunii audio-video (mijloacele video de comunicare la distanta ale ANAF la care contribuabilul are acces - Spatiul Privat Virtual, pentru care, anterior inceperii inspectiei fiscale, organele de inspectie fiscala au transmis data si ora conexiunii prin intermediul unei notificari comunicate contribuabilului/platitorului cu cel putin 48 de ore inainte de data stabilita pentru inceperea inspectiei fiscale, acesta confirmand participarea la data si ora stabilita);

- faptul ca organele de inspectie fiscala au prezentat in fata camerei video, pe rand, legitimatiile si ordinul de serviciu cu ocazia intalnirii si, respectiv, a inceperii inspectiei fiscale;

- consemnarea faptului ca data inceperii inspectiei fiscale este data din avizul de inspectie fiscala ori noua data de incepere a inspectiei fiscale comunicata contribuabilului in scris, in situatia in care inspectia fiscala nu poate incepe la data prevazuta in aviz (in ambele situatii, data inceperii inspectiei fiscale trebuie sa fie aceeasi cu data la care sunt prezentate legitimatia de inspectie si ordinul de serviciu);

- faptul ca minuta va fi semnata electronic (se va transmite documentul in format "PDF" semnat electronic de catre echipa de inspectie fiscala catre contribuabil/platitor, iar contribuabilul/platitorul il va transmite semnat electronic catre echipa de inspectie fiscala), prin utilizarea metodelor legale privind semnatura electronica;

- numarul de inregistrare de la organul de inspectie fiscala.

4. In situatia in care inspectia fiscala incepe la sediul contribuabilului/platitorului (sau in orice alt loc stabilit de comun acord cu contribuabilul/platitorul), organul de inspectie fiscala trebuie sa prezinte contribuabilului/platitorului legitimatia de inspectie si ordinul de serviciu semnat de conducatorul organului de inspectie fiscala.

5. In toate situatiile se va face referire in raportul de inspectie fiscala cu privire la modalitatile de prezentare a legitimatiei de inspectie si a ordinului de serviciu.

6. In situatia in care contribuabilul/platitorul nu are acces la mijloacele de comunicare la distanta ale ANAF (Spatiul Privat Virtual) sau modulul de comunicare video al Spatiului Privat Virtual nu este functional, anterior emiterii avizului de inspectie fiscala, organul de inspectie fiscala va proceda la stabilirea locului initial de desfasurare a inspectiei fiscale in spatiile de lucru ale contribuabilului/platitorului, potrivit prevederilor art. 125 alin. (2) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

7. Spatiul Privat Virtual (SPV) este definit in cadrul Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta intre organul fiscal central si persoanele fizice, persoanele juridice si alte entitati fara personalitate juridica, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.090/2022, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 585 din 16 iunie 2022.

Citeste si: ANAF, crestere impresionanta a numarului de controale efectuate de la o luna la alta

Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inspectie fiscalacontrol anaflegitimare inspectori


Data aparitiei: 22 August 2023
Ultima actualizare: 23 August 2023

Votati articolul "Inspectia fiscala: noi reguli la legitimarea inspectorilor ANAF":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X