email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF: Crestere impresionanta a numarului de controale efectuate de la o luna la alta

ANAF: Crestere impresionanta a numarului de controale efectuate de la o luna la alta
controale anafcontroale antifraudacontrol fiscalcontroale tva

In lupta impotriva evaziunii, ANAF are un rol esential in desfasurarea de controale pentru a asigura conformitatea cu legislatia fiscala. Asadar, in ultima perioada, ANAF a intensificat controalele asupra comertului cu produse supuse accizelor, importului si exportului de marfuri. In luna iulie 2023 s-au efectuat peste 3.600 de controale antifrauda, cu implicatii fiscale de 129,7 milioane lei.

Ministerul Finantelor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala prezinta raportul actiunilor intreprinse in luna iulie 2023 de catre directiile de specialitate din cadrul Agentiei si rezultatele generate de acestea.

Numarul controalelor antifrauda aproape s-a dublat in iulie fata de iunie

„Nevoia unei bune colectari a veniturilor este un subiect amplu dezbatut pe agenda publica. Si este firesc, pentru ca imbunatatirea acestui proces contribuie inerent la finantarea proiectelor si programelor guvernamentale de investitii. Tocmai de aceea am decis sa publicam aceste raportari. Ne-am asumat sa monitorizam atent tranzactiile si situatiile financiare suspecte si sa actionam acolo unde sunt posibile cazuri de evaziune.

ANAF a intensificat controlul asupra zonelor sensibile in ceea ce priveste evaziunea, precum comertul cu produse supuse accizelor, importul si exportul de marfuri. Solicitarea mea ferma fata de inspectori este ca in timpul actiunilor de control sa ofere informatii si sfaturi contribuabililor, sa explice regulile si regulamentele fiscale acolo unde este nevoie, pentru a evita erorile si inadvertentele. Angajamentul fata de respectarea drepturilor contribuabililor si fata de asigurarea unui mediu fiscal corect si transparent este un deziderat ce trebuie asumat in fiecare zi. Dincolo de acestea, vital este sa ne concentram pe un proces profund de reorganizare si transformare digitala” , a transmis ministrul Marcel Bolos.

Inspectorii ANAF au demarat un numar simtitor crescut de controale pe teme de TVA. Azi poate fi randul tau! Esti pregatit? Stii ce prevad ultimele reglementari legislative? Iata Ghidul practic pentru evitarea amenzilor ANAF >>

Strategia ANAF in ceea ce priveste activitatea de control fiscal se concentreaza in jurul a doua principii:

a) incurajarea cresterii conformarii voluntare la declarare a contribuabililor;
b) prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.

In vederea armonizarii procedurilor de control fiscal cu tendintele internationale potrivit carora activitatea de control fiscal devine ultima parghie a administratiei fiscale pentru realizarea conformarii la declarare, ANAF a adoptat abordarea adaptata si progresiva a formelor si actiunilor de control fiscal.

In acest sens, in vederea cresterii conformarii la declarare a contribuabililor, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin structurile de control fiscal, desfasoara in prezent doua tipuri de actiuni care presupun interactiunea de la distanta cu contribuabilul:

- emiterea Notificarii de conformare, care reprezinta un document prin care organul de inspectie fiscala transmite contribuabililor/platitorilor prezumtivi a fi selectati pentru efectuarea inspectiei fiscale riscurile fiscale identificate, in scopul reanalizarii situatiei fiscale si indeplinirii obligatiilor fiscale conform prevederilor legale, ori a clarifica riscurile fiscale notificate, dupa caz;
- efectuarea de actiuni de verificare documentara, care constau in realizarea unei analize de coerenta a situatiei fiscale a contribuabilului/platitorului, pe baza documentelor existente la dosarul fiscal al contribuabilului/platitorului, precum si pe baza oricaror informatii si documente transmise de terti sau detinute de organul fiscal, care au relevanta pentru determinarea situatiei fiscale.

Contribuabilii cu risc fiscal ridicat sunt supusi actiunilor de control fiscal, respectiv:

- inspectia fiscala in cazul contribuabililor care, urmare Notificarii de Conformare, nu corecteaza si nu clarifica riscurile fiscale pentru care au fost notificati;
controlul antifrauda in cazul contribuabililor pentru care exista indicii de evaziune fiscala.

Peste 3.600 controale antifrauda, cu implicatii fiscale de 129,7 milioane lei

In acest context, in vederea cresterii conformarii voluntare, in luna iulie 2023, organul de inspectie fiscala din cadrul ANAF a emis un numar de 1.790 notificari de conformare pentru riscuri fiscale estimate in suma de 147.914.892 lei.

De asemenea, in luna iulie 2023 au fost realizate de catre structurile cu atributii de control fiscal din ANAF:

- 3.289 actiuni de control fiscal (inspectii fiscale si verificari documentare), fiind stabilite obligatii fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 422.443.786 lei, respectiv a fost diminuata pierderea fiscala inregistrata de contribuabili cu suma de 94.464.934 lei;
- 3.646 controale antifrauda, fiind estimate implicatii fiscale in valoare de 129.713.483 lei, respectiv fiind aplicate sanctiuni contraventionale (amenzi si confiscari) in valoare de 16.972.358 lei. Comparativ, in luna iunie s-au realizat un numar de 1.924 controale antifrauda.


Foto: pexels.com


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
controale anafcontroale antifraudacontrol fiscalcontroale tva


Data aparitiei: 21 August 2023
Ultima actualizare: 22 August 2023

Votati articolul "ANAF: Crestere impresionanta a numarului de controale efectuate de la o luna la alta":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X