Update 27 octombrie 2023: Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a participat alaturi de premierul Marcel Ciolacu la sedinta Consiliului National Tripartit.
Consiliul - din care fac parte si confederatiile sindicale si patronatele, a avizat in sedinta cresterea salariului minim in constructii si in agricultura la 4.582 de lei brut, respectiv 3.436 de lei.
Amintim ca de la 1 octombrie 2023 salariul minim brut pe economie a crescut la 3.300 de lei, respectiv 2.079 de lei net.
***
Desi initial se prevedea o crestere in ceea ce priveste salariul minim in doua sectoare-cheie, constructii si agricultura, aceasta masura a fost amanata in urma preocuparilor cu privire la impactul asupra salariilor nete ale lucratorilor din aceste domenii. Astfel, ordonanta care viza majorarea salariilor din constructii, agricultura si industria alimentara era pe ordinea de zi in sedinta de Guvern de ieri, insa aceasta a fost amanata pentru ca a fost descoperita o problema: salariul minim net al angajatilor din aceste trei industrii ar fi putut scadea prin introducerea platii CASS.
Salariul minim brut se majoreaza la 3.300 de lei de la 1 octombrie 2023
Guvernul a crescut salariul minim, dar a retras ordonanta care viza salariile din constructii, agricultura si industrie alimentara.
„Astazi, majoram cu 10% salariul minim general, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei brut pe luna, pentru a proteja veniturile salariatilor din Romania. Acest guvern nu va renunta la prioritatea de a creste salariul minim si ne dorim sa existe o alta treapta de crestere in 2024 pe care o vom discuta cu partenerii sociali”, a spus Ciolacu la inceputul sedintei.
Paradox: salariul creste, dar angajatul ia mai putini bani
„Reglementarea salariului minim in constructii si agricultura se va face prin ordonanta de urgenta separata, tocmai pentru a ne asigura ca aceste salarii vor creste cat mai repede cu putinta”, declara Marcel Ciolacu la inceputul saptamanii. Acesta mentiona ca in constructii salariul minim urma sa fie majorat cu 12,5% de la 4.000 de lei la 4.500.
Se pare ca anuntul de crestere a salariului minim din aceste sectoare a fost pripit din cauza unei alte masuri, anume introducerea platii CASS (asigurarilor de sanatate) pentru aceste categorii de angajati. Astfel, premierul a spus ca masurile trebuie reanalizate pentru a nu se ajunge la diminuarea salariilor nete.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
In esenta, ceea ce era initial vazut ca o masura benefica de crestere a nivelului minim de trai pentru lucratorii din constructii si agricultura s-a transformat intr-o dilema complexa. Salariul creste, dar angajatul ia mai putini bani - se pare ca acest lucru este posibil doar in Romania.
Guvernul reface calculele
„Calculele prezentate in aceasta dimineata de Ministrul Finantelor arata ca, in urma introducerii CASS (plata asigurarilor de sanatate) pentru toti angajatii, indiferent de activitate, salariul minim net al angajatilor din constructii, agricultura si industria alimentara ar fi putut scadea”, a spus premierul in cadrul sedintei de Guvern.
In forma actuala si in contextul eliminarii scutirii la CASS, salariile minime nete din constructii ar fi ajuns sa fie mai mici, asa cum reseie dintr-o analiza realizata de economedia.ro. Astfel, daca salariul brut in constructii ajunge la 4.500 de lei dar se reintroduc contributii la sanatate, salariul net ar fi 3.094 de lei, fata de 3.150 de lei cat este in prezent.
Totusi, trebuie remarcat faptul ca amanarea cresterii salariilor minime nu inseamna ca aceasta masura nu va fi implementata in viitor. Guvernul a decis sa reevalueze impactul acestei cresteri pentru a se asigura ca salariile nete ale lucratorilor nu vor fi afectate negativ.
„Nu sunt de acord cu acest lucru, niciun salariu minim net nu trebuie sa scada. Drept urmare, am decis sa scoatem de pe ordinea de zi aceasta ordonanta care vizeaza aceste categorii. Ministerele de resort vor reanaliza textul, pana atunci, toate salariile din constructii, agricultura si industria alimentara vor ramane la fel. Cu alte cuvinte, vor ramane neafectate deoarece au inca scutirea la CASS”, a anuntat Ciolacu.
In continuare va prezentam un VIDEO privind declaratiile sustinute de premierul Marcel Ciolacu la inceputul sedintei de guvern din 28 septembrie 2023.