email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Majorare contributii CIM partial: de cand se aplica?

Majorare contributii CIM partial: de cand se aplica?
contract part-timesalariu minimcod fiscal

Intr-un proiect de OG publicat recent de Ministerul de Finante se precizeaza ca pentru angajatii part-time se vor plati contributii la nivelul salariului minim. 

Referitor la aceasta prevedere a aparut o neclaritate importanta privind data concreta de aplicare: incepand cu veniturile aferente lunii august 2022 sau de la inceputul anului 2023?

Totodata, in cazul in care sunt mai multe contracte de munca part-time, care cumulat realizeaza un salariu minim brut pe economie, se va plati CAS, CASS ca si pana acum la venitul realizat?

Citeste si: Modificari fiscale si de taxare cu impact MAJOR asupra firmelor


Majorare contributii CIM partial: raspunsul specialistului

Potrivit art. I pct. 64 alin. (5 6) si (5 7) lit. e) din Proiectul de ordonanta pus in dezbatere de Ministerul Finantelor, Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza: (...) 64. La articolul 146, dupa alineatul (55 ) se introduc patru noi alineate, alin. (5 6 ) - (5 9 ), cu urmatorul cuprins:

(5 6 ) Contributia de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, calculata potrivit alin. (5), nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate prin aplicarea cotei prevazute la art. 138 lit. a), art. 1381 alin. (1) si (2), art. 1382 alin. (1) sau art. 1383 alin. (1), dupa caz, asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

(5 7 ) Prevederile alin. (56 ) nu se aplica in cazul persoanelor fizice aflate in una dintre urmatoarele situatii: (...) e) realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara.(...).

La pct. 73 din acelasi act, sunt urmatoarele prevederi: La articolul 168, dupa alineatul (6) se introduce un nou alineat, alin. (6 1 ), cu urmatorul cuprins: (6 1 ) Prevederile art. 146 alin. (5 6) - (5 9) se aplica in mod corespunzator.

La art. VIII lit. h) se mentioneaza faptul ca Prin derogare de la prevederile art. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile art. I intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2023, cu urmatoarele exceptii: (...) h) prevederile pct.21, 24 referitor la prevederile art 60 lit.c), 26 referitor la prevederile art 60 pct.7 lit.c), 52, 53, 55, 64, 65, 70,73 si se aplica veniturilor aferente lunii august 2022;

Asadar, printr-un proiectul de OG, Ministerul Finantelor propune schimbare taxarii contractelor de munca cu norma partiala, astfel incat pentru acestea sa se plateasca contributii sociale (pensie si sanatate) la nivelul salariului minim. Incepand cu veniturile aferente lunii august 2022, pentru angajatii cu timp partial, venitul la care se vor calcula contributiile va fi salariul brut aferent unei norme intregi, nu venitul efectiv realizat de salariat.

Modificarile sunt introduse prin punctele 64 si 73 din proiectul de OG (care modifica actualele art. 146 si 168 din Codul fiscal), stabilindu-se ca baza de calcul a CAS si CASS va fi reprezentata de salariul de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza CAS si CASS, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

Masura nu se va aplica in cazul in care angajatii realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri in baza a doua sau mai multe CIM, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut, adica CAS si CASS se va plati venitul realizat.

Prevederile proiectului OG trebuie aprobate de Guvern si publicate in Monitorul Oficial pentru a se aplica.

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena, consultant fiscal. 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract part-timesalariu minimcod fiscal


Data aparitiei: 12 Iulie 2022

Votati articolul "Majorare contributii CIM partial: de cand se aplica?":
Rating:

Nota: 3.93 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X