Odata cu cresterea salariului minim brut garantat in plata, legea impune si majorarea remuneratiei minime pentru zilieri. Beneficiarii lucrarilor pot fi sanctionati daca nu respecta legislatia in vigoare.
Legea 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri stabileste ca persoanele care lucreaza cu ziua au dreptul la o remuneratie zilnica bruta ce nu poate fi mai mica decat valoarea orara a salariului minim. Luand in considerare ca in 2023 salariul de baza minim brut pe tara este de 3000 de lei, beneficiarii activitatii nu au voi sa ii plateasca cu zilieri sub 18,145 lei/ora, conform HG 1.447/2022.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Prezentam in continuare ce regim de impozitare se practica din 2023 pentru zilierii din agricultura si ce taxe se platesc.
Venituri zilieri 2023 – taxe: raspunsul specialistului
Conform art.7 din legea 52/2011 (1) Remuneratia primita de zilier pentru activitatea prestata este supusa impozitului pe venit, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Calculul, plata si declararea impozitului pe venit datorat pentru veniturile realizate din activitatea prestata de zilier sunt in sarcina beneficiarului sau unui imputernicit al acestuia.
(3) Pentru remuneratia platita zilierilor, beneficiarul sau un imputernicit al acestuia nu datoreaza contributia asiguratorie pentru munca prevazuta de Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conform art.(9) din L52/2011 (1) Pentru veniturile realizate din activitatea prestata de zilieri se datoreaza contributia de asigurari sociale datorata bugetului asigurarilor sociale de stat, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, conferind zilierului calitatea de asigurat in sistemul public de pensii.
(2) Calculul, plata si declararea contributiei de asigurari sociale datorata bugetului asigurarilor sociale de stat pentru veniturile realizate din activitatea realizata de zilieri sunt in sarcina beneficiarului sau unui imputernicit al acestuia.
Retinerea si plata contributiei de asigurari sociale de sanatate nu este obligatorie, veniturile obtinute de zilieri nefacand parte din veniturile enumerate de zilieri la art.155 din codul fiscal. Acesta se poate asigura optional in sistemul public de sanatate potrivit articolului 180 din Codul fiscal.
Conform art.11, alineatul (2) din legea 52/2011 (2) Cuantumul remuneratiei brute orare stabilite de parti nu poate fi mai mic decat valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata si se acorda la sfarsitul fiecarei zile de lucru sau la sfarsitul saptamanii.
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Raspuns oferit in luna februarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.