Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Modificari privind deducerea personala. Facilitatea se va acorda in functie de salariul minim brut

Data aparitiei: 23 Iunie 2022
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Modificari privind deducerea personala. Facilitatea se va acorda in functie de salariul minim brut
deducere personalacod fiscalsalariu minim brut

Deducerea personala acordata angajatilor care au persoane in intretinere si venituri mici ar putea trece in curand prin modificari, potrivit unui proiect adoptat tacit de Senat, ca urmare a depasirii termenului de adoptare. 

 Mai exact, initiativa propune renuntarea la prevederea care conditiona acordarea deducerii personale la locul unde se afla functia de baza. De asemenea, deducerea personala nu se va mai acorda dupa venitul lunar brut de pana la 1.950 de lei, ci in functie de valoarea salariului de baza minim brut garantat in plata pentru anul respectiv. 

In prezent, salariatii care se incadreaza in anumite conditii pot beneficia de o deducere personala cuprinsa intre 510 - 1.310 lei, in functie de cate persoane au in intretinere.

ART. 77 - Deducere personala din Codul fiscal

Deducere personala


(1) Persoanele fizice prevazute la art. 59 alin. (1) lit. a) si alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza. 

(2) Deducerea personala se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 1.950 lei inclusiv, astfel:

i) pentru contribuabilii care nu au persoane in intretinere - 510 lei;
(ii) pentru contribuabilii care au o persoana in intretinere - 670 lei;
(iii) pentru contribuabilii care au doua persoane in intretinere - 830 lei;
(iv) pentru contribuabilii care au trei persoane in intretinere - 990 lei;
(v) pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane in intretinere - 1.310 lei.

Si angajatii care iau peste 1.950 lei pot beneficia de deducere personala din partea statului, insa doar pana la 3.600 de lei brut.

De asemenea, alta conditie, potrivit Codului fiscal, este ca rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, sa nu aiba venituri, impozabile si neimpozabile, care depasesc 510 lei lunar. In propunerea legislativa este inlocuit acest prag cu valoarea salariului de baza minim brut garantat in plata pentru anul respectiv.

In expunerea de motive se precizeaza ca acest proiect de act normativ va incuraja natalitatea, avand un impact pozitiv asupra tinerelor familii. 

Consulta textului proiectului privind deducerea personala: 
 

LEGE
pentru modificarea art.77 alin.(1)-(3) ale Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal

Senatul adopta prezentul proiect de lege

Art.I.- Alineatele (1)-(3) ale articolului 77 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
(1) Persoanele fizice prevazute la art.59 alin.(1) lit.a) si alin.(2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii.

(2) Deducerea personala prevazuta la alin.(1) se acorda, dupa cum urmeaza:

(i) pentru contribuabilii care au o persoana in intretinere, deducerea personala este egala cu valoarea salariului de baza minim brut garantat in plata pentru anul respectiv;

(ii) pentru contribuabilil care au doua persoane in intretinere, deducerea personala este egala cu de doua ori valoarea salariului de baz4 minim brut garantat in plata pentru anul respectiv;

(iii) pentru contribuabilii care au trei persoane in intretinere, deducerea personala este egala cu de trei ori valoarea salariului de baza minim brut garantat in plata pentru anul respectiv;

(iv) pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane in intretinere, deducerea personala este egala cu de patru ori valoarea salariului de baza minim brut garantat in. plata pentru anul respectiv. 

(3) Persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri ai familiei, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale caror venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc lunar valoarea salariului de baza minim brut garantat in plata pentru anul respectiv, cu exceptia veniturilor prevazute la art.62 lit.o), w) si x) si/sau a pensiilor de urmas cuvenite conform legii, precum si a prestatiilor sociale acordate potrivit art.58 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.”

Art.Il.- Prevederile prezentei legi se aplica incepand cu anul urmator publicarit in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X