ANAF a emis un ordin pentru aprobarea modelului si continutului formularului F7000 utilizat de operatorii de platforme online, in vederea indeplinirii obligatiei de raportare prevazuta la art. 291^5 alin.(1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala. Aceasta obligatie de raportare le revine operatorilor de platforme online prin care se intermediaza vanzarile de bunuri si prestarile de servicii. In continuare veti afla ce cuprinde Formularul F7000, care este termenul de transmitere precum si alte informatii utile privind completarea acestuia.
Care sunt activitatile urmarite?
Activitate relevanta inseamna o activitate realizata in schimbul unei contraprestatii si consta in oricare dintre urmatoarele:
a) inchirierea de bunuri imobile, inclusiv rezidentiale si comerciale, precum si de orice alte bunuri imobile si spatii de parcare;
b) un serviciu personal;
c) vanzarea de bunuri;
d) inchirierea oricarui mijloc de transport.
Formularul F7000 - termen de transmitere
Operatorii de platforme online au obligatia de raporta catre ANAF informatii despre vanzatorii activi pe platformele lor. Transmiterea datelor catre organul fiscal se va efectua anual, pana la data de 31 ianuarie a anului urmator celui în care vanzătorul a fost inregistrat in platforma. Primul termen de transmitere a informatiilor va fi 31 ianuarie 2024 si va cuprinde datele referitoare la anul 2023.
Formularul F7000 - instructiuni de transmitere
Operatorii de platforme trebuie sa utilizeze formularul F7000, precum si programul de asistenta, disponibil pe portalul A.N.A.F., la adresa www.anaf.ro, sectiunea Servicii online, meniul Descarcare declaratii electronice, in scopul raportarii informatiilor prevazute in prezentul ordin.
Formularul de raportare se transmite prin portal, sub forma unui fisier PDF cu XML atasat, semnat electronic, prin mijloace de transmitere la distanta, potrivit art. 303, alin.(5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
Pentru depunerea formularelor F7000, Operatorii de platforme trebuie sa detina un certificat digital calificat, eliberat in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, republicata.
Orice modificare a formularelor F7000 se aduce la cunostinta Operatorilor de platforme, prin publicarea, pe portalul A.N.A.F., in sectiunea Servicii online, meniul Descarcare declaratii electronice, cu minimum 15 zile inainte de aplicarea modificarilor efectuate.
Corectiile informatiilor transmise se efectueaza dupa cum urmeaza:
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
a) la initiativa Operatorilor de platforme;
b) ca urmare a unei solicitari de corectie transmisa de alte jurisdictii raportoare prin intermediul
A.N.A.F.;
c) ca urmare a unei notificari transmise de A.N.A.F.
d) ca urmare a masurilor dispuse de catre A.N.A.F. dupa efectuarea unui control.
Tipurile de corectii posibile:
a) modificarea unor informatii transmise initial, in situatia in care au fost raportate incomplet sau incorect;
b) anularea unor informatii transmise initial.
Ce cuprinde Declaratia F7000
Urmatoarele informatii vor fi colectate si transmise la ANAF:
1. Numele, adresa sediului social, NIF-ul si, daca este cazul, numarul individual de identificare alocat in temeiul art. 291^5 alin. (10) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, ale Operatorului de platforma care are obligatia de raportare, precum si denumirea comerciala / denumirile comerciale a/ale Platformei/Platformelor pentru care Operatorul de platforma care are obligatia de raportare raporteaza informatiile.
2. Pentru fiecare Vanzator Raportabil care a realizat Activitatea Relevanta, alta decat inchirierea de bunuri imobile:
2.1. informatiile care trebuie colectate in temeiul subsectiunii B din sectiunea II din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala:
2.1.1. Operatorul de platforma care are obligatia de raportare colecteaza toate informatiile urmatoare pentru fiecare Vanzator care este o persoana fizica si care nu este Vanzator Exclus:
a) prenumele si numele;
b) Adresa Principala;
c) orice NIF emis Vanzatorului respectiv, inclusiv fiecare stat membru emitent, si, in absenta unui NIF, locul nasterii Vanzatorului respectiv;
d) numarul TVA al Vanzatorului respectiv, daca exista;
e) data nasterii.
2.1.2. Operatorul de platforma care are obligatia de raportare colecteaza toate informatiile urmatoare pentru fiecare Vanzator care este o Entitate si care nu este Vanzator Exclus:
a) denumirea juridica;
b) Adresa Principala;
c) orice NIF emis Vanzatorului respectiv, inclusiv fiecare stat membru emitent;
d) numarul TVA al Vanzatorului respectiv, daca exista;
e) numarul de inregistrare in Registrul Comertului;
f) existenta oricarui sediu permanent prin care se realizeaza Activitati Relevante in Romania sau in oricare alt stat membru, daca informatia este disponibila, indicand fiecare stat membru in care este situat un astfel de sediu permanent.
2.1.3. Prin exceptie de la pct. 2.1.1. si 2.1.2., Operatorul de platforma care are obligatia de raportare nu este obligat sa colecteze informatiile prevazute la pct. 2.1.1., lit b)-e) si pct. 2.1.2. lit. b)-f) in cazul in care se bazeaza pe confirmarea directa a identitatii si a rezidentei Vanzatorului prin intermediul unui serviciu de identificare pus la dispozitie de un stat membru sau de Uniunea Europeana pentru a stabili identitatea si rezidenta fiscala a
Vanzatorului.
2.1.4 Prin exceptie de la pct. 2.1.1, lit c) si pct 2.1.2, lit.c) si e), Operatorul de platforma care are obligatia de raportare nu este obligat sa colecteze NIF-ul sau, dupa caz, numarul de inregistrare in Registrul Comertului in niciuna dintre situatiile urmatoare:
a) statul membru de rezidenta al Vanzatorului nu ii emite acestuia un NIF sau un numar de inregistrare in Registrul Comertului;
b) statul membru de rezidenta al Vanzatorului nu impune colectarea NIF-ului emis Vanzatorului.
2.2 Numarul de identificare al Contului Financiar in care se plateste sau se crediteaza Contraprestatia, in masura in care Operatorul de platforma care are obligatia de raportare dispune de aceasta informatie si daca autoritatea competenta din statul membru in care Vanzatorul Raportabil este rezident, in sensul subsectiunii D din sectiunea II din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, nu a notificat in mod public faptul ca nu intentioneaza sa utilizeze Numarul de Identificare a Contului Financiar in acest scop;
2.3 in cazul in care este diferit de numele Vanzatorului Raportabil, pe langa Numarul de Identificare a Contului Financiar, numele titularului contului financiar in care se plateste sau se crediteaza Contraprestatia, in masura in care Operatorul de platforma care are obligatia de raportare cunoaste acest nume, precum si orice alte informatii de identificare financiara a titularului contului respectiv disponibile pentru Operatorul de platforma care are obligatia de raportare;
2.4 fiecare stat membru in care Vanzatorul Raportabil are rezidenta, inclusiv rezidenta fiscala din Romania, daca este cazul, in scopul prevazut de art. 291^5 si al anexei nr. 5 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala
2.5 Contraprestatia totala platita sau creditata in fiecare trimestru al Perioadei de Raportare si numarul de Activitati Relevante pentru care aceasta a fost platita sau creditata;
2.6 orice onorarii, comisioane sau taxe retinute sau percepute de Operatorul de platforma care are obligatia de raportare in fiecare trimestru al Perioadei de Raportare.
3. Pentru fiecare Vanzator Raportabil care a desfasurat o Activitate relevanta care implica inchirierea de bunuri imobile:
3.1. informatiile care trebuie colectate in temeiul subsectiunii B din sectiunea II din Legea nr.
207/2015 privind Codul de procedura fiscala:
3.1.1. Operatorul de platforma care are obligatia de raportare colecteaza toate informatiile urmatoare pentru fiecare Vanzator care este o persoana fizica si care nu este Vanzator Exclus:
a) prenumele si numele;
b) Adresa Principala;
c) orice NIF emis Vanzatorului respectiv, inclusiv fiecare stat membru emitent, si, in
absenta unui NIF, locul nasterii Vanzatorului respectiv;
d) numarul TVA al Vanzatorului respectiv, daca exista;
e) data nasterii.
3.1.2. Operatorul de platforma care are obligatia de raportare colecteaza toate informatiile urmatoare pentru fiecare Vanzator care este o Entitate si care nu este Vanzator Exclus:
a) denumirea juridica;
b) Adresa Principala;
c) orice NIF emis Vanzatorului respectiv, inclusiv fiecare stat membru emitent;
d) numarul TVA al Vanzatorului respectiv, daca exista;
e) numarul de inregistrare in Registrul Comertului;
f) existenta oricarui sediu permanent prin care se realizeaza Activitati Relevante in Romania sau in oricare alt stat membru, daca informatia este disponibila, indicand fiecare stat membru in care este situat un astfel de sediu permanent.
3.1.3. Prin exceptie de la pct. 3.1.1. si 3.1.2., Operatorul de platforma care are obligatia de
raportare nu este obligat sa colecteze informatiile prevazute la pct. 3.1.1., lit b)-e) si pct. 3.1.2. lit. b)-f) in cazul in care se bazeaza pe confirmarea directa a identitatii si a rezidentei
Vanzatorului prin intermediul unui serviciu de identificare pus la dispozitie de un stat membru sau de Uniunea Europeana pentru a stabili identitatea si rezidenta fiscala a Vanzatorului.
3.1.4 Prin exceptie de la pct. 3.1.1, lit c) si pct 3.1.2, lit.c) si e), Operatorul de platforma care are obligatia de raportare nu este obligat sa colecteze NIF-ul sau, dupa caz, numarul
de inregistrare in Registrul Comertului in niciuna dintre situatiile urmatoare:
a) statul membru de rezidenta al Vanzatorului nu ii emite acestuia un NIF sau un numar de inregistrare in Registrul Comertului;
b) statul membru de rezidenta al Vanzatorului nu impune colectarea NIF-ului emis Vanzatorului.
3.2 Numarul de Identificare a Contului Financiar in care se plateste sau se crediteaza Contraprestatia, in masura in care Operatorul de platforma care are obligatia de raportare dispune de aceasta informatie si daca autoritatea competenta din statul membru in care Vanzatorul Raportabil isi are rezidenta in sensul subsectiunii D din sectiunea II nu a notificat in mod public faptul ca nu intentioneaza sa utilizeze Numarul de Identificare a Contului Financiar in acest scop;
3.3 in cazul in care este diferit de numele Vanzatorului Raportabil, pe langa Numarul de Identificare a Contului Financiar, numele titularului contului financiar in care se plateste sau se crediteaza Contraprestatia, in masura in care Operatorul de platforma care are obligatia de raportare cunoaste acest nume, precum si orice alte informatii de identificare financiara a titularului contului respectiv disponibile pentru Operatorul de platforma care are obligatia de raportare;
3.4 fiecare stat membru in care Vanzatorul Raportabil are rezidenta, inclusiv rezidenta fiscala din Romania, daca este cazul, in scopul prevazut de art. 291^5 si al anexei nr. 5 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, astfel cum este determinat in temeiul subsectiunii D din sectiunea II;
3.5 adresa fiecarui Bun Imobil Listat, stabilita pe baza procedurii prevazute in subsectiunea E, sectiunea II din Anexa nr.5 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, si numarul cartii funciare respective sau echivalentul acestuia in temeiul normelor legale in vigoare sau in temeiul dreptului intern al statului membru in care se afla Bunul Imobil Respectiv, daca este disponibil;
3.6 Contraprestatia totala platita sau creditata in fiecare trimestru al Perioadei de Raportare si numarul de activitati relevante corespunzator fiecarui Bun Imobil Listat;
3.7 orice onorarii, comisioane sau taxe retinute sau percepute de Operatorul de platforma care are obligatia de raportare in fiecare trimestru al Perioadei de Raportare;
3.8 daca este disponibil, numarul de zile pentru care a fost inchiriat fiecare Bun Imobil Listat in timpul Perioadei de Raportare si tipul fiecarui Bun Imobil Listat.
Foto: pixabay.com