email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Raportarea DAC7: ANAF a publicat un ghid oficial pentru operatorii de platforme digitale

Raportarea DAC7: ANAF a publicat un ghid oficial pentru operatorii de platforme digitale
raportare DAC7platforme digitaledirectiva UE 2021/514platforme onlineformularul F7000

Ghidul explicativ, publicat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), cu privire la prevederile Directivei 2011/16/UE privind cooperarea administrativa in domeniul fiscal (DAC7), are ca scop clarificarea obligatiilor de raportare pentru operatorii de platforme digitale. Documentul abordeaza aspecte esentiale, precum cadrul legal aplicabil, definitiile si obligatiile operatorilor de platforme si vanzatorilor. De asemenea, sunt descrise procedurile de raportare a datelor si sanctiunile aplicabile in caz de neconformare, oferind un cadru clar pentru respectarea cerintelor DAC7 in scopul cresterii transparentei fiscale si combaterii evaziunii.

Prin adoptarea Ordonantei Guvernului nr.16/2023, pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, au fost transpuse prevederile Directivei (UE) 2021/514 a Consiliului din 22 martie 2021, de modificare a Directivei 2011/16/UE privind cooperarea administrativa in domeniul fiscal (denumita DAC7).

Actul normativ sus mentionat prevede obligatia ca Operatorii de platforme sa transmita raportari catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin care sa declare anual activitatea economica relevanta DAC7, derulata de persoane juridice si fizice prin intermediul acestora si are ca scop asigurarea transparentei fiscale, in vederea prevenirii fraudei fiscale, a fenomenului de evaziune fiscala si/sau evitarii declararii obligatiilor fiscale, rezultate din activitatile economice desfasurate prin intermediul platformelor digitale. 

Atentie! Este important de precizat faptul ca, prin transpunerea in legislatia nationala a prevederilor Directivei Europene DAC 7, NU sunt introduse alte impozite, taxe sau contributii obligatorii.

Astfel, incepand cu data de 31 ianuarie 2024, in conformitate cu prevederile Directivei Europene DAC7, enitatile care gestioneaza platforme online, denumiti Operatori de platforme, au obligatia de a raporta catre administratia fiscala informatii despre vanzatorii activi (persoane fizice sau juridice ce activeaza pe o platforma digitala pentru a inchiria bunuri imobile, rezidentiale sau comerciale, mijloace de transport, spatii de parcare, pentru a vinde bunuri sau pentru a oferi servicii) care desfasoara activitate si obtin venituri impozabile.

Datele colectate si raportate de Operatorii de platforma carora le revine obligatia de raportare vor fi analizate de catre reprezentati ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, urmand a se stabili daca vanzatorii astfel identificati sunt inregistrati in Romania si daca acestia si-au indeplinit obligatiile declarative si de plata, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Platforma = orice software, inclusiv un site web sau o parte a unui site web, si aplicatii, inclusiv aplicatii mobile, care sunt accesibile utilizatorilor si care permit Vanzatorilor sa fie conectati cu alti utilizatori in scopul realizarii unei Activitati Relevante, in mod direct sau indirect, pentru acesti utilizatori. Termenul include, de asemenea, orice aranjament pentru colectarea si plata unei Contraprestatii pentru realizarea Activitatii Relevante.

Exemplu:

1. Un Operator de Platforma listeaza o activitate/activitati relevanta/relevante pe siteul web/aplicatia si detaliile de contact ale vanzatorului respectiv. Un potential cumparator contacteaza direct Vanzatorul, iar tranzactia si plata contraprestatiei nu se fac prin Platforma.
Acest tip de Operator de Platforma nu are obligatia de raportare si/sau inregistrare conform DAC 7, deoarece Platforma faciliteaza doar listarea unei Activitati Relevante.

2. Un Operator de Platforma listeaza o activitate/activitati relevanta/relevante pe siteul web/aplicatia, inclusiv detaliile de contact ale vanzatorului si pretul. Operatorul de
Platforma faciliteaza incheierea tranzactiei, inclusiv incasarea Contraprestatiei pentru astfel de activitati prin intermediul Platformei. Acest tip de Operator de Platforma intra in sfera de aplicare a obligatiilor de raportare si/sau inregistrare DAC 7. Operatorul Platformei este obligat sa raporteze valoarea si valoarea contraprestatiei care a fost facilitata prin Platforma. 

Modalitatea de raportare

Raportarea se efectueaza prin intermediul Formularului F7000, aprobat prin OPANAF nr. 1996/2023 pentru aprobarea modelului si continutului formularului utilizat de Operatorii de platforme in vederea indeplinirii obligatiei de raportare prevazute la art. 291^5 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, care este disponibil pe portalul www.anaf.ro, sectiunea Servicii online, meniul Descarcare declaratii electronice.

Sanctiuni

In situatia in care se constata ca nu au fost respectate prevederile art. 291^5 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, precum si cele cuprinse in Anexa nr. 5 din acelasi act normativ, sunt aplicabile sanctiunile prevazute in Titlul XI din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala. 

Ghidul poate fi consultat integral AICI >>


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Cat de sigur sunteti ca intelegeti si aplicati perfect litera legii?


Cele mai des intalnite si mai controversate probleme generate de calculul, declararea si plata obligatiilor fiscal-contabile ce va revin, sunt rezolvate acum pentru dvs. in deplina conformitate cu cerintele noului Cod Fiscal.

Lucrarea 60 de probleme fiscal-contabile, explicate si solutionate supune atentiei dvs. cele mai frecvent intalnite probleme din activitatea fiscal-contabila zilnica structurate in 5 domenii principale:
1. TVA
2. Impozitul pe venit
3. Impozitul pe profit
4. Contabilitate
5. Monografii contabile

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
raportare DAC7platforme digitaledirectiva UE 2021/514platforme onlineformularul F7000


Data aparitiei: 23 Septembrie 2024

Votati articolul "Raportarea DAC7: ANAF a publicat un ghid oficial pentru operatorii de platforme digitale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Contabilitatea HORECA - monografii contabile, legislatie explicata si comentata

    • Industria HORECA reprezinta un domeniu plin de provocari pentru contabili, asa ca niciodata nu poate sa spuna un profesionist ca ar cunoaste toate informatiile necesare. Pentru cei care activeaza in acest domeniu, gestionarea aspectelor financiare poate fi o provocare continua, avand in vedere natura complexa a operatiunilor si a cerintelor legale si fiscale in schimbare constanta. De la gestionarea inventarului si a costurilor de productie la urma...» citeste mai departe aici

  • Guvernul adopta masuri de sprijin pentru populatie si mediul de afaceri

    • Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului de Finante, urmatoarele masuri: extinderea stimulentelor fiscale pentru investitiile in activitati de cercetare-dezvoltare, plafonarea tarifelor RCA pana la finalul acestui an, un parteneriat intre MF/ANAF si Posta Romana pentru promovarea facilitatilor acordate prin...» citeste mai departe aici

  • Factura refuzata in SPV: cele doua modalitati de corectare a facturilor

    • Codul fiscal prevede doua modalitati de corectare a facturilor. In cazul in care factura nu a fost inca transmisa beneficiarului, aceasta se anuleaza si se emite o noua factura corecta. Daca factura fiscala emisa eronat a fost transmisa beneficiarului, atunci: - fie se emite o noua factura care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din factura initiala, numarul si data facturii corectate, valorile cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din ca...» citeste mai departe aici

  • 30 septembrie 2024 - Termenul limita de depunere a Formularului 216

    • D.G.R.F.P. Cluj-Napoca reaminteste persoanelor fizice ca, in anul 2024, termenul limita de depunere a formularului 216, pentru declararea impozitului special pe bunurile imobile de valoare mare si de plata a acestuia, este 30 septembrie 2024. Prin OPANAF nr. 3738/2024 a fost aprobat : -modelul, continutul si instructiunile de completare a formularului 216 "Declaratie privind impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare;...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X