Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Pragurile valorice Intrastat pentru colectarea informatiilor statistice de comert intra-UE cu bunuri in 2024

Data aparitiei: 06 Decembrie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pragurile valorice Intrastat pentru colectarea informatiilor statistice de comert intra-UE cu bunuri in 2024
Ordinul nr. 1539/2023praguri valorice intrastatschimburi intra-UE de bunuriprag intrastat 2024

Ordinul nr. 1539/2023, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1041 din 16 noiembrie 2023, stabileste pragurile valorice Intrastat pentru colectarea informatiilor statistice de comert intra-UE cu bunuri, pentru anul 2024. Acest ordin va intra in vigoare la 1 februarie 2024.

Care sunt principalele prevederi ale Ordinului nr. 1539/2023

Praguri valorice Intrastat: 1.000.000 lei atat pentru expedieri de bunuri, cat si pentru introduceri de bunuri.

Operatorii economici care in cursul anului 2023 au efectuat schimburi de bunuri cu statele membre ale Uniunii Europene, a caror valoare anuala, separat pentru cele doua fluxuri, expedieri si, respectiv, introduceri de bunuri, depaseste valoarea pragurilor Intrastat stabilite pentru anul 2023, trebuie sa completeze si sa transmita la Institutul National de Statistica declaratii statistice Intrastat incepand cu luna de referinta ianuarie 2024.
 
In cursul anului 2024 pot deveni furnizori de date Intrastat si alti operatori economici care realizeaza schimburi intra-UE de bunuri, a caror valoare cumulata de la inceputul anului depaseste pragurile Intrastat pentru anul 2024. Acesti operatori economici trebuie sa completeze si sa transmita declaratii statistice Intrastat incepand din luna in care valoarea cumulata de la inceputul anului 2024 a expedierilor si/sau a introducerilor de bunuri depaseste pragurile Intrastat stabilite, separat pentru cele doua fluxuri.

Ordinul va fi pus in aplicare de catre directia de specialitate din cadrul Institutului National de Statistica.

La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul presedintelui Institutului National de Statistica nr. 1.493/2022 privind pragurile valorice Intrastat pentru colectarea informatiilor statistice de comert intra-UE cu bunuri in anul 2023, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1044 din 28 octombrie 2022.

Atentie! Prezentul ordin intra in vigoare la data de 1 februarie 2024.

Studiu de caz: Discount acordat clientilor externi. D390 si Intrastat

Intrebare: Facturile de discount acordate clientilor externi din UE se declara in d390 si declaratia Intrastat?

Raspuns: Discount-ul reprezinta o reducere financiara, acordata pentru achitarea datoriilor inainte de termenul normal de exigibilitate (scadenta).

Pentru discount-ul acordat clientilor, este obligatorie emiterea unei facturi, asa cum se mentioneaza in contractul incheiat cu partenerul UE.

Potrivit art. 330 alin. (2) din

Legea 227/2015 privind Codul fiscal:

330. (2) In situatiile prevazute la art. 287 furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii trebuie sa emita facturi, cu valorile inscrise cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus sau fara mentiunea din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, daca baza de impozitare se majoreaza, care se transmit si beneficiarului, cu exceptia situatiei prevazute la art. 287 lit. d).

Baza de impozitare a tva se reduce cu valoarea discountului obtinut, in baza normelor prevazute de art.287 lit. c) si art. 286 alin. (4) lit.a) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:

287. Baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii:
c) In cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret prevazute la art. 286 alin. (4) lit. a) sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor;

286.(4) Baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele:
a) rabaturile, remizele, risturnele, sconturile si alte reduceri de pret, acordate de furnizori direct clientilor la data exigibilitatii taxei;

Din punct de vedere declarativ, reducerea financiara acordata va fi prezentata atat in formularul D300 cat si in formularul D390.

Declaratia recapitulativa VIES formular 390 face obiectul raportarii discountului financiar acordat clientului dintr-un stat UE, conform instructiunilor aprobate prin OPANAF 705/2020.

Ajustarile se declara pentru luna calendaristica in care intervine exigibilitatea taxei conform art.282, alin.9) din Codul fiscal, respective in luna calendaristica in care aceasta a fost comunicata clientului.

Decontul de TVA formular 300 se completeaza prin raportarea reducerii financiare acordate, potrivit instructiunilor de completare aprobate prin Ordinul nr. 1.253/2021 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata".

Dpdv contabil, reducerile financiare acordate reprezinta cheltuieli ale perioadei, indiferent de perioada la care se refera (contul 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate").

Pct. 77 din OMFP 1802/2014 prevede:
1) Reducerile financiare sunt sub forma de sconturi de decontare acordate pentru achitarea datoriilor inainte de termenul normal de exigibilitate.
(2) Reducerile financiare primite de la furnizor reprezinta venituri ale perioadei indiferent de perioada la care se refera (contul 767 "Venituri din sconturi obtinute"). La furnizor, aceste reduceri acordate reprezinta cheltuieli ale perioadei, indiferent de perioada la care se refera (contul 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate").

deci inregistrarea reducerii se face 667 = 4111.

In privinta completarii declaratiei INTRASTAT, potrivit Ordinului nr.1623/2022 privind aprobarea Normelor de completare a Declaratiei statistice Intrastat:

Obligatia furnizarii de date statistice Intrastat revine tuturor operatorilor economici care indeplinesc simultan urmatoarele conditii:
1.sunt inregistrati in Romania in scopuri de taxa pe valoare adaugata - adica au cod de identificare fiscala;
2.efectueaza comert intra-UE cu bunuri;
3.valoarea totala anuala a comertului intra-UE cu bunuri depaseste pragul valoric stabilit anual de Institutul National de Statistica, separat pentru cele doua fluxuri, introduceri si, respectiv, expedieri de bunuri

La pct. 7) din ordin se mentioneaza:

Ce trebuie declarat pentru sistemul statistic Intrastat?
Statisticile privind schimburile intra-UE cu bunuri cuprind toate miscarile de bunuri dintre statele membre ale Uniunii Europene, care maresc sau reduc stocul de resurse materiale al unui stat. Toate bunurile care sosesc pe teritoriul Romaniei din alte state membre ale Uniunii Europene sau parasesc teritoriul Romaniei cu destinatia alte state membre ale Uniunii Europene trebuie declarate in Declaratia statistica Intrastat.

Practic, aceasta inseamna ca Declaratia statistica Intrastat trebuie intocmita pentru importurile si/sau exporturile intra-UE de bunuri in urmatoarele cazuri:

a)schimburi intra-UE de bunuri care implica transfer de proprietate si sunt destinate utilizarii, consumului, investitiei sau revanzarii;
b)miscari de bunuri dintr-un stat membru al Uniunii Europene catre Romania sau miscarile de bunuri din Romania catre alt stat membru al Uniunii Europene, fara transfer de proprietate. Spre exemplu, transferul de stocuri, miscari de bunuri inainte si dupa procesare etc.;
c)returnarea de bunuri;
d)miscari specifice de bunuri;
e)leasing financiar;
f)leasing operational cu o durata de peste 2 ani.

Deci, parerea mea este ca in aceasta declaratie nu trebuie sa se declare si discount-urile acordate deoarece nu reprezinta o miscare de bunuri.

Raspuns oferit in luna iunie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 

Foto: pixabay.com

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X