email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NOU in MONITOR: Normele de completare a Declaratiei statistice Intrastat

NOU in MONITOR: Normele de completare a Declaratiei statistice Intrastat
intrastatbunuricomertfurnizor

 

In Monitorul Oficial nr. 1237 din 16 decembrie 2020 a fost publicat Ordinul nr. 1129/2020 care aproba Normele de completare a Declaratiei statistice Intrastat.


Este important de retinut ca, la data intrarii in vigoare a noului ordin, se abroga prevederile Ordinului presedintelui Institutului National de Statistica nr. 1.475/2016.

Iata cateva informatii extrase din textul Normelor de completare a Declaratiei statistice Intrastat:

Declaratia statistica Intrastat este o declaratie obligatorie, conform Legii nr. 422/2006, pentru schimburile de bunuri intre Romania si alte state membre ale Uniunii Europene. Introducerile reprezinta fluxuri de bunuri din alte state membre ale Uniunii Europene catre teritoriul Romaniei, iar expedierile reprezinta fluxurile de bunuri care parasesc teritoriul Romaniei cu destinatia alte state membre ale Uniunii Europene.

Completarea Declaratiei statistice INTRASTAT este obligatorie, iar transmiterea ei la Institutul National de Statistica se va face exclusiv pe cale electronica.

Articolul 10 alin. (1) - (3) din Legea nr. 422/2006 prevede urmatoarele:

"


(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte savarsite de catre furnizorii de informatii statistice Intrastat:

a) refuzul transmiterii datelor statistice solicitate;

b) intarzieri in transmiterea datelor;

c) comunicarea de date incorecte si incomplete;

d) refuzul de a prezenta persoanelor autorizate de catre conducerea Institutului National de Statistica documentele si evidentele necesare verificarii datelor statistice;

e) neaplicarea masurilor dispuse de catre Institutul National de Statistica prin atentionari sau procese-verbale de constatare a contraventiei.

(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza cu amenda de la 7.500 lei la 15.000 lei.

(3) Amenzile prevazute la alin. (2) se aplica si persoanelor juridice."

Obligatia de raportare in sistemul statistic Intrastat

Obligatia furnizarii de date statistice Intrastat revine tuturor operatorilor economici care indeplinesc simultan urmatoarele conditii:
 

1. sunt inregistrati in scopuri de taxa pe valoare adaugata - adica au cod de identificare fiscala;

2. realizeaza schimburi de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene;

3. valoarea totala anuala a schimburilor de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene, pentru fiecare din cele doua fluxuri, introduceri si, respectiv, expedieri, depaseste pragul valoric Intrastat stabilit pentru fiecare an.

Obligatiile in sistemul Intrastat se stabilesc de catre Institutul National de Statistica pe baza declaratiilor statistice Intrastat din anul precedent si a informatiilor din deconturile de TVA si declaratiile recapitulative privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare de bunuri (VIES) furnizate de Ministerul Finantelor Publice. Schimbul de date intre Institutul National de Statistica si Ministerul Finantelor Publice are loc intr-un singur sens, respectiv Ministerul Finantelor Publice furnizeaza Institutului National de Statistica informatiile din deconturile de TVA si declaratiile recapitulative privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare de bunuri (VIES), insa Institutul National de Statistica nu furnizeaza sub nicio forma si pe nicio cale informatii statistice colectate in cadrul sistemului statistic Intrastat la nivel de operator economic.

Praguri valorice Intrastat

Institutul National de Statistica a stabilit un nivel al pragurilor valorice Intrastat de 900.000 lei atat pentru expedieri intra-UE de bunuri, cat si pentru introduceri intra-UE de bunuri.

Un operator economic a carui valoare anuala pentru introducerile intra-UE de bunuri este egala sau mai mare de 900.000 lei trebuie sa declare pentru fluxul introduceri. Un operator economic a carui valoare anuala pentru expedierile intra-UE de bunuri este egala sau mai mare de 900.000 lei trebuie sa declare pentru fluxul expedieri.

Tipuri de declaratii statistice îi functie de valoarea anuala a schimburilor intra-UE de bunuri

 

       
 

Tip de declarație

Introduceri

Expedieri

 

Nu există obligația de a transmite Declarația statistică Intrastat.

mai mici de 900.000 lei

mai mici de 900.000 lei

 

Declarație standard, în care se completează toate informațiile, mai puțin valoarea statistică.

egale sau mai mari de 900.000 lei și mai mici de 10.000.000 lei

egale sau mai mari de 900.000 lei și mai mici de 20.000.000 lei

 

Declarație extinsă, în care se completează toate informațiile, inclusiv valoarea statistică.

egale sau mai mari de 10.000.000 lei

egale sau mai mari de 20.000.000 lei

 

Daca un operator economic este obligat sa transmita declaratii statistice Intrastat pentru ambele fluxuri, este posibil ca pentru unul din fluxuri sa transmita declaratia standard, iar pentru celalalt flux sa transmita declaratia extinsa. In acest caz este permisa transmiterea declaratiei extinse pentru ambele fluxuri.

Declaratia statistica Intrastat trebuie transmisa de operatorii economici care au atins sau depasit pragul valoric Intrastat in anul anterior celui de referinta sau il ating sau depasesc in anul de referinta, separat pentru introduceri si expedieri de bunuri. Astfel, acesti operatori economici devin furnizori de informatii statistice Intrastat.
 

Pentru anul de referinta, furnizorii de informatii statistice Intrastat sunt:

a) operatorii economici care au avut obligatia de raportare in sistemul statistic Intrastat pentru intregul an anterior celui de referinta si care pe tot parcursul anului anterior celui de referinta au realizat un nivel al schimburilor intra-UE de bunuri superior nivelului pragurilor valorice Intrastat stabilite pentru anul de referinta, separat pentru fiecare flux. Acestia completeaza si transmit Declaratia statistica Intrastat pentru intregul an de referinta;

b) operatorii economici care au dobandit obligatia de raportare pentru sistemul statistic Intrastat in cursul anului anterior celui de referinta, prin depasirea pragurilor valorice Intrastat stabilite pentru anul anterior celui de referinta, separat pentru fiecare flux. Acestia completeaza si transmit Declaratia statistica Intrastat pentru intregul an de referinta;

c) operatorii economici care depasesc nivelul pragurilor valorice Intrastat in cursul anului de referinta, separat pentru fiecare flux. Obligatia de raportare pentru sistemul statistic Intrastat a acestora intervine in luna in care valoarea cumulata de la inceputul anului de referinta a schimburilor intra-UE de bunuri depaseste nivelul pragurilor valorice Intrastat stabilite pentru anul de referinta, separat pe cele doua fluxuri.

Pragul valoric Intrastat pentru declararea valorii statistice se aplica acelor furnizori de informatii statistice Intrastat care in anul anterior celui de referinta sau in anul de referinta au inregistrat valori anuale, separat pentru fiecare flux, peste nivelul pragului valoric Intrastat stabilit pentru valoarea statistica la 10.000.000 lei pentru introduceri si, respectiv, 20.000.000 lei pentru expedieri. Aceasta regula este stipulata in legislatia comunitara, avand ca principal obiectiv reducerea sarcinilor de raportare pentru intreprinderile mici si mijlocii.

Operatorii economici au obligatia sa transmita date pentru sistemul statistic Intrastat pentru introducerile si expedierile de bunuri lunare, intotdeauna pana la sfarsitul anului de referinta in care pragul valoric Intrastat a fost depasit si pentru urmatorul an calendaristic. Dupa un an calendaristic intreg in care furnizorul de informatii statistice nu a realizat un nivel al schimburilor intra- UE de bunuri, exprimat in valori cumulate de la inceputul anului calendaristic, superior nivelului pragului valoric Intrastat stabilit pentru introduceri si/sau expedieri, obligatia de a raporta date pentru sistemul statistic Intrastat inceteaza si nu va mai trebui transmisa Declaratia statistica Intrastat incepand cu luna ianuarie a anului urmator. Aceasta se va aplica in conditiile in care pragul valoric Intrastat nu este depasit din nou in cursul anului urmator. Regulile mentionate vor fi aplicate din nou, in mod separat pentru introduceri si expedieri intra-UE de bunuri.

Datele statistice Intrastat trebuie furnizate catre Institutul National de Statistica lunar, intr-un interval de cel mult 15 zile calendaristice de la expirarea perioadei de referinta.

Furnizorul de informatii statistice poate intocmi si transmite Declaratia statistica Intrastat singur sau poate apela pentru intocmirea si transmiterea declaratiei statistice Intrastat la serviciile unui alt operator economic, ce poarta denumirea de parte terta declaranta.

In cazul in care apeleaza la serviciile unei parti terte declarante pentru completarea si transmiterea Declaratiei statistice Intrastat, furnizorul de informatii statistice are obligatia de a face dovada existentei unui contract intre el si partea terta declaranta. O parte terta declaranta poate transmite date pentru un operator economic numai dupa ce Institutul National de Statistica a fost notificat, in scris, de catre furnizorul de informatii statistice.

De asemenea, incetarea relatiilor intre un furnizor de date si o parte terta declaranta trebuie notificata catre Institutul National de Statistica.
 

Ce trebuie declarat pentru sistemul statistic Intrastat?

Statisticile privind schimburile intra-UE cu bunuri cuprind toate miscarile de bunuri dintre statele membre ale Uniunii Europene, care maresc sau reduc stocul de resurse materiale alunui stat. Toate bunurile care sosesc pe teritoriul Romaniei din alte state membre ale Uniunii Europene sau parasesc teritoriul Romaniei cu destinatia alte state membre ale Uniunii Europene trebuie declarate in Declaratia statistica Intrastat.

Practic, aceasta inseamna ca Declaratia statistica Intrastat trebuie intocmita pentru introducerile si/sau expedierile intra-UE de bunuri in urmatoarele cazuri:

a) schimburi intra-UE de bunuri care implica transfer de proprietate si sunt destinate utilizarii, consumului, investitiei sau revanzarii;

b) miscari de bunuri dintr-un stat membru al Uniunii Europene catre Romania sau miscarile de bunuri din Romania catre alt stat membru al Uniunii Europene, fara transfer de proprietate. Spre exemplu, transferul de stocuri, miscari de bunuri inainte si dupa procesare etc.;

c) returnarea de bunuri;

d) miscari specifice de bunuri;

e) leasing financiar;

f) leasing operational cu o durata de peste 2 ani.
 

Ce NU trebuie declarat pentru sistemul statistic Intrastat?

Pentru urmatoarele cazuri nu trebuie intocmita Declaratia statistica Intrastat:

a) comertul cu servicii;

b) bunuri in tranzit simplu;

c) miscari temporare de bunuri;

d) miscari de bunuri pentru/dupa reparatii si/sau intretinere;

e) schimbul de bunuri cu acele teritorii ale statelor membre ale Uniunii Europene ce nu apartin teritoriului statistic al statelor membre ale Uniunii Europene;

f) schimburi de bunuri in cadrul comertului triunghiular, in situatia in care bunurile nu intra pe teritoriul national al Romaniei din alte state membre ale Uniunii Europene sau nu sunt expediate din Romania catre alt stat membru al Uniunii Europene. Pentru mai multe informatii referitoare la Comertul triunghiular, va rugam sa consultati Manualul pentru furnizorii de informatii statistice Intrastat - partea a II-a.


de Ghinea Viorica

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
intrastatbunuricomertfurnizor

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 17 Decembrie 2020


Votati articolul "NOU in MONITOR: Normele de completare a Declaratiei statistice Intrastat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 17 Decembrie 2020 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!

Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 10 - 5 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X