email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NOU in MONITOR: Normele de completare a Declaratiei statistice Intrastat

NOU in MONITOR: Normele de completare a Declaratiei statistice Intrastat
intrastatbunuricomertfurnizor

In Monitorul Oficial nr. 72 din 25 ianuarie 2022 a fost publicat Ordinul INS nr. 5/2022 care aproba Normele de completare a Declaratiei statistice Intrastat.

Declaratia statistica Intrastat este o declaratie obligatorie, conform Legii nr. 422/2006, pentru schimburile de bunuri intre Romania si alte state membre ale Uniunii Europene. Introducerile reprezinta fluxuri de bunuri din alte state membre ale Uniunii Europene catre teritoriul Romaniei, iar expedierile reprezinta fluxurile de bunuri care parasesc teritoriul Romaniei cu destinatia alte state membre ale Uniunii Europene.

Completarea Declaratiei statistice INTRASTAT este obligatorie, iar transmiterea ei la Institutul National de Statistica se va face exclusiv pe cale electronica.

Obligatia de raportare in sistemul statistic Intrastat

Obligatia furnizarii de date statistice Intrastat revine tuturor operatorilor economici care indeplinesc simultan urmatoarele conditii:

1. sunt inregistrati in scopuri de taxa pe valoarea adaugata - adica au cod de identificare fiscala;
2. realizeaza schimburi de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene;
3. valoarea totala anuala a schimburilor de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene, pentru fiecare din cele doua fluxuri, importuri intra-UE si, respectiv, exporturi intra-UE depaseste pragul valoric Intrastat stabilit pentru fiecare an.

Obligatiile in sistemul Intrastat se stabilesc de catre Institutul National de Statistica pe baza declaratiilor statistice Intrastat din anul precedent si a informatiilor din deconturile de TVA si declaratiile recapitulative privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare de bunuri (VIES) furnizate de Ministerul Finantelor. Schimbul de date intre Institutul National de Statistica si Ministerul Finantelor are loc intr-un singur sens, respectiv Ministerul Finantelor furnizeaza Institutului National de Statistica informatiile din deconturile de TVA si declaratiile recapitulative privind livrarile/achizitiile intra-UE de bunuri (VIES), insa Institutul National de Statistica nu furnizeaza sub nicio forma si pe nicio cale informatii statistice colectate in cadrul sistemului statistic Intrastat la nivel de operator economic.

Praguri valorice Intrastat

Institutul National de Statistica a stabilit un nivel al pragurilor valorice Intrastat de 900.000 lei atat pentru exporturi intra-UE de bunuri, cat si pentru importuri intra-UE de bunuri.

Un operator economic a carui valoare anuala pentru importurile intra-UE de bunuri este egala sau mai mare de 900.000 lei trebuie sa declare pentru fluxul de import intra-UE. Un operator economic a carui valoare anuala pentru exporturile intra-UE de bunuri este egala sau mai mare de 900.000 lei trebuie sa declare pentru fluxul de export intra-UE.

 

Tipuri de declaratii statistice in functie de valoarea anuala a schimburilor intra-UE de bunuri

Remarca: Daca un operator economic este obligat sa transmita declaratii statistice Intrastat pentru ambele fluxuri, este posibil ca pentru unul din fluxuri sa transmita declaratia standard, iar pentru celalalt flux sa transmita declaratia extinsa. In acest caz este permisa transmiterea declaratiei extinse pentru ambele fluxuri.

Declaratia statistica Intrastat trebuie transmisa de operatorii economici care au atins sau depasit pragul valoric Intrastat in anul anterior celui de referinta sau il ating sau depasesc in anul de referinta, separat pentru importuri si exporturi intra-UE de bunuri. Astfel, acesti operatori economici devin furnizori de informatii statistice Intrastat.

Pentru anul de referinta, furnizorii de informatii statistice Intrastat sunt:

a) operatorii economici care au avut obligatia de raportare in sistemul statistic Intrastat pentru intregul an anterior celui de referinta si care pe tot parcursul anului anterior celui de referinta au realizat un nivel al schimburilor intra-UE de bunuri superior nivelului pragurilor valorice Intrastat stabilite pentru anul de referinta, separat pentru fiecare flux. Acestia completeaza si transmit Declaratia statistica Intrastat pentru intregul an de referinta;

b) operatorii economici care au dobandit obligatia de raportare pentru sistemul statistic Intrastat in cursul anului anterior celui de referinta, prin depasirea pragurilor valorice Intrastat stabilite pentru anul anterior celui de referinta, separat pentru fiecare flux. Acestia completeaza si transmit Declaratia statistica Intrastat pentru intregul an de referinta;

c) operatorii economici care depasesc nivelul pragurilor valorice Intrastat in cursul anului de referinta, separat pentru fiecare flux. Obligatia de raportare pentru sistemul statistic Intrastat a acestora intervine in luna in care valoarea cumulata de la inceputul anului de referinta a schimburilor intra-UE de bunuri depaseste nivelul pragurilor valorice Intrastat stabilite pentru anul de referinta, separat pe cele doua fluxuri.

Pragul valoric Intrastat pentru declararea valorii statistice se aplica acelor furnizori de informatii statistice Intrastat care in anul anterior celui de referinta sau in anul de referinta au inregistrat valori anuale, separat pentru fiecare flux, peste nivelul pragului valoric Intrastat stabilit pentru valoarea statistica la 10.000.000 lei pentru importuri intra-UE si, respectiv, 20.000.000 lei pentru exporturi intra-UE.

Operatorii economici au obligatia sa transmita date pentru sistemul statistic Intrastat pentru importurile si exporturile intraUE de bunuri lunare, intotdeauna pana la sfarsitul anului de referinta in care pragul valoric Intrastat a fost depasit si pentru urmatorul an calendaristic. Dupa un an calendaristic intreg in care furnizorul de informatii statistice nu a realizat un nivel al schimburilor intra-UE de bunuri, exprimat in valori cumulate de la inceputul anului calendaristic, superior nivelului pragului valoric Intrastat stabilit pentru importuri si/sau exporturi intra-UE, obligatia de a raporta date pentru sistemul statistic Intrastat inceteaza si nu va mai trebui transmisa Declaratia statistica Intrastat incepand cu luna ianuarie a anului urmator. Aceasta se va aplica in conditiile in care pragul valoric Intrastat nu este depasit din nou in cursul anului urmator. Regulile mentionate vor fi aplicate din nou, in mod separat pentru import intra-UE si export intra-UE de bunuri.

Datele statistice Intrastat trebuie furnizate catre Institutul National de Statistica lunar, intr-un interval de cel mult 15 zile calendaristice de la expirarea perioadei de referinta.

Furnizorul de informatii statistice poate intocmi si transmite Declaratia statistica Intrastat singur sau poate apela pentru intocmirea si transmiterea Declaratiei statistice Intrastat la serviciile unui alt operator economic, ce poarta denumirea de parte terta declaranta.
In cazul in care apeleaza la serviciile unei parti terte declarante pentru completarea si transmiterea Declaratiei statistice Intrastat, furnizorul de informatii statistice are obligatia de a face dovada existentei unui contract intre el si partea terta declaranta. O parte terta declaranta poate transmite date pentru un operator economic numai dupa ce Institutul National de Statistica a fost notificat, in scris, de catre furnizorul de informatii statistice.

Incetarea relatiilor dintre un furnizor de date si o parte terta declaranta trebuie notificata catre Institutul National de Statistica.
Responsabilitatea pentru corectitudinea informatiilor statistice cuprinse in Declaratia statistica Intrastat si transmiterea acesteia la termenul legal, conform legislatiei in vigoare, apartine in exclusivitate furnizorului de informatii statistice, respectiv operatorului economic obligat sa furnizeze informatii statistice Intrastat conform Legii nr. 422/2006.

Ce trebuie declarat pentru sistemul statistic Intrastat?

Statisticile privind schimburile intra-UE cu bunuri cuprind toate miscarile de bunuri dintre statele membre ale Uniunii Europene, care maresc sau reduc stocul de resurse materiale al unui stat. Toate bunurile care sosesc pe teritoriul Romaniei din alte state membre ale Uniunii Europene sau parasesc teritoriul Romaniei cu destinatia alte state membre ale Uniunii Europene trebuie declarate in Declaratia statistica Intrastat.

Practic, aceasta inseamna ca Declaratia statistica Intrastat trebuie intocmita pentru importurile si/sau exporturile intra-UE de bunuri in urmatoarele cazuri:

a) schimburi intra-UE de bunuri care implica transfer de proprietate si sunt destinate utilizarii, consumului, investitiei sau revanzarii;
b) miscari de bunuri dintr-un stat membru al Uniunii Europene catre Romania sau miscarile de bunuri din Romania catre alt stat membru al Uniunii Europene, fara transfer de proprietate. Spre exemplu, transferul de stocuri, miscari de bunuri inainte si dupa procesare etc.;
c) returnarea de bunuri;
d) miscari specifice de bunuri;
e) leasing financiar;
f) leasing operational cu o durata de peste 2 ani.

Ce nu trebuie declarat pentru sistemul statistic Intrastat?

Pentru urmatoarele cazuri nu trebuie intocmita Declaratia statistica Intrastat:

a) comertul cu servicii;
b) bunuri in tranzit;
c) miscari temporare de bunuri;
d) miscari de bunuri pentru/dupa reparatii si/sau intretinere;
e) schimbul de bunuri cu acele teritorii ale statelor membre ale Uniunii Europene ce nu apartin teritoriului statistic al statelor membre ale Uniunii Europene;
f) schimburi de bunuri in cadrul comertului triunghiular, in situatia in care bunurile nu intra pe teritoriul national al Romaniei din alte state membre ale Uniunii Europene sau nu sunt expediate din Romania catre alt stat membru al Uniunii Europene. Pentru mai multe informatii referitoare la comertul triunghiular, va rugam sa consultati Manualul pentru furnizorii de informatii statistice Intrastat - partea a II-a.

Lista bunurilor excluse din statisticile de comert cu bunuri intre statele membre ale Uniunii Europene este prezentata in tabelul nr. 1.

Pentru informatii metodologice detaliate privind statisticile de comert intra-UE cu bunuri puteti consulta manualele si ghidurile de pe site-ul www.intrastat.ro, sectiunea Metodologie Intrastat.
 

Modalitati de completare si transmitere a declaratiilor statistice Intrastat

Declaratiile statistice Intrastat se transmit la Institutul National de Statistica numai in format electronic, declaratiile pe hartie nefiind acceptate. Pentru aceasta, Institutul National de Statistica pune la dispozitia furnizorilor de informatii statistice Intrastat urmatoarele modalitati electronice de completare si transmitere a declaratiilor statistice Intrastat:

1. aplicatia Intrastat online, disponibila cu titlu gratuit pe site-ul www.intrastat.ro;
2. aplicatia Intrastat offline, disponibila cu titlu gratuit pe site-ul www.intrastat.ro.

Aplicatia Intrastat offline permite crearea unui fisier ce contine Declaratia statistica Intrastat, pe care furnizorul de informatii statistice il transmite catre Institutul National de Statistica prin una dintre urmatoarele modalitati:

a) e-mail, la adresa declaratie.intrastat@insse.ro;
b) incarcarea fisierului in aplicatia online Intrastat disponibila pe site-ul www.intrastat.ro;
c) daca furnizorul de informatii statistice nu are acces la internet pentru a transmite Declaratia statistica Intrastat potrivit lit. a) sau b), va copia fisierul cu declaratia Intrastat (fisierul cu extensia .xml sau .enc) pe un dispozitiv de memorie externa (CD, DVD sau altele) si se va adresa directiei teritoriale de statistica in raza careia isi are sediul, solicitand posibilitatea de a transmite prin e-mail fisierul continand Declaratia statistica Intrastat la Institutul National de Statistica, sau va transmite declaratia de la orice alt calculator cu acces la internet;

3. software-ul propriu, existent sau dezvoltat de furnizorul de informatii statistice, pentru realizarea fisierului care sa contina Declaratia statistica Intrastat intr-un format predefinit, prezentat in „Manualul de descriere a procedurii pentru crearea altor tipuri de fisiere acceptate de INS“, manual ce poate fi descarcat de pe site-ul www.intrastat.ro sau furnizat la cerere de catre Institutul National de Statistica. Fisierul care contine Declaratia statistica Intrastat, in format predefinit, se transmite la Institutul National de Statistica folosind aceeasi procedura descrisa la punctul precedent.

Institutul National de Statistica recomanda utilizarea aplicatiilor Intrastat online sau offline deoarece acestea contin reguli de validare predefinite pentru realizarea unor declaratii statistice Intrastat corecte si valide.

Informatii de completat in Declaratia statica Intrastat - tabel atasat. ►

In cazul in care intr-o perioada de referinta sunt realizate schimburi intra-UE de bunuri pe un anumit flux, incadrate la acelasi cod de 8 cifre din NC, cu aceeasi tara partenera, acelasi tip de tranzactie, aceiasi termeni de livrare si acelasi mod de transport, acestea pot fi cumulate si declarate intr-o singura linie pe declaratie.

Institutul National de Statistica verifica declaratiile statistice Intrastat din punctul de vedere al corectitudinii si completitudinii, iar furnizorii de informatii statistice Intrastat pot fi contactati pentru a oferi mai multe detalii privind datele inscrise in declaratii sau pentru revizuirea declaratiilor statistice Intrastat transmise anterior.

Orice sesizare din partea Institutului National de Statistica, prin personalul propriu, adresata furnizorului de informatii statistice privind declaratia statistica Intrastat, prin unul dintre urmatoarele mijloace: telefon, fax, e-mail sau alt mijloc de comunicare, trebuie solutionata de catre furnizorul de informatii statistice in maximum 2 zile lucratoare de la comunicarea acesteia.

Legea nr. 422/2006, la art. 10, prevede urmatoarele:

(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte savarsite de catre furnizorii de informatii statistice Intrastat:

a) refuzul transmiterii datelor statistice solicitate;
b) intarzieri in transmiterea datelor;
c) comunicarea de date incorecte si incomplete;
d) refuzul de a prezenta persoanelor autorizate de catre conducerea Institutului National de Statistica documentele si evidentele necesare verificarii datelor statistice;
e) neaplicarea masurilor dispuse de catre Institutul National de Statistica prin atentionari sau procese-verbale de constatare a contraventiei.

(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza cu amenda de la 7.500 lei la 15.000 lei.

(3) Amenzile prevazute la alin. (2) se aplica si persoanelor juridice.

(4) Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1) si aplicarea sanctiunilor se fac de catre personalul anume imputernicit pentru aceasta, prin ordin al presedintelui Institutului National de Statistica.

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2023

Care sunt noutatile privind monografiile in 2023?


Aflati noutatile in Ghidul Practic al Monografiilor Contabile! Contine 86 monografii nou-noute, de maxima actualitate in 2023, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa, conforme cu ultimele modificarile din Codul fiscal, foarte usor de urmarit si inteles:

    • Prezentarea cadrului legal
    • Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
    • Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
    • Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
intrastatbunuricomertfurnizor


Data aparitiei: 27 Ianuarie 2022

Votati articolul "NOU in MONITOR: Normele de completare a Declaratiei statistice Intrastat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Calculul si analiza principalilor indicatori economico-financiari

  • In vederea cresterii operativitatii acordarii creditelor, experienta bancara a condus la dezvoltarea unor metode de incadrare a firmelor solicitante in clase de risc, cu ajutorul unei note medii sau punctaj. In functie de clasa de risc in care este pozitionata, firma solicitanta va primi sau nu creditul cerut. Credit-scoringul poate fi exprimat ca o notatie prin care banca evalueaza performantele economice ale firmei solicitante in vederea acor...» citeste mai departe aici

 • Controale fiscale: problemele identificate de ANAF in semestrul I din 2023

  • Intr-un raport recent, ANAF prezinta principalele probleme pe care le-au constatat inspectorii in urma controalelor efectuate in semestrul I din 2023. Documentul este format din doua parti: "Principalele deficiente constatate ca urmare a actiunilor de control" si "Principalele problematici fiscale adresate de contribuabili". Asadar, in urma controalelor facute in primele 6 luni ale anului 2023, iata, in randurile de mai jos, care sunt princi...» citeste mai departe aici

 • Sistemul fiscal sub semnul intrebarii: Guvernul pregateste terenul pentru schimbari rapide

  • Dupa ce a facut publice masurile fiscale si bugetare pentru asigurarea stabilitatii financiare pe termen lung a Romaniei, Ministerul Finantelor a adus la cunostinta tot in acea zi un alt proiect de Ordonanta de Urgenta ce vizeaza modificarea alineatului (4) al articolului 4 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal​.  As...» citeste mai departe aici

 • Arhivare documente justificative: 5 conditii care trebuie respectate

  • In lumea moderna, in care tehnologia a devenit o parte esentiala a vietii noastre personale si profesionale, pastrarea documentelor justificative in format electronic a devenit o practica tot mai raspandita si importanta. Aceasta transformare in modul in care gestionam si pastram documentele are un impact semnificativ asupra eficientei, accesibilitatii si sigurantei informatiilor financiare.  Vom afla in cele ce urmeaza daca documentele justificative (regi...» citeste mai departe aici

 • Transporturi rutiere de bunuri: se instituie Sistemul national RO e-Sigiliu. Care sunt sanctiunile?

  • Conform proiectului pentru care Guvernul urmeaza sa isi asume raspunderea in Parlament, in vederea asigurarii respectarii trasabilitatii transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul Romaniei se instituie Sistemul national RO e-Sigiliu.  e-Sigiliu, un nou sistem ce vizeaza transporturile rutiere de marfuri Acesta este un sistem bazat pe utilizarea unor dispozitive electronice si a unei aplicatii informatice care permite autoritatilor competente de...» citeste mai departe aici

 • De ce sa alegi cutii de arhivare din carton in locul celor din plastic?

  • In lumea moderna, organizarea si stocarea eficienta a documentelor si obiectelor sunt esentiale atat in mediul de afaceri, cat si in viata de zi cu zi. Una dintre cele mai bune solutii pentru a gestiona cu succes aceasta sarcina este utilizarea cutiilor de arhivare. Acestea sunt disponibile intr-o varietate diversa de materiale, dar in ultimii ani, cutiile de arhivare din carton au castigat popularitate in fata celor din plastic. De ce ar trebui sa alegi variantele din carton in locul...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X