email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia INTRASTAT: obligatia de raportare, praguri valorice si ce trebuie declarat

Declaratia INTRASTAT: obligatia de raportare, praguri valorice si ce trebuie declarat
declaratia intrastatplafoane intrastatcomert UE

Intrastat este o declaratie obligatorie conform Legii nr. 422/2006, cu modificarile ulterioare, pentru schimburile de bunuri intre Romania si alte state membre ale Uniunii Europene. Importurile intra-UE reprezinta fluxuri de bunuri din alte state membre ale Uniunii Europene catre teritoriul Romaniei, iar exporturile intra-UE reprezinta fluxurile de bunuri care parasesc teritoriul Romaniei cu destinatia alte state membre ale Uniunii Europene.

Obligatia de raportare in sistemul statistic Intrastat

Consultantul fiscal Ionut Jinga ne explica faptul ca obligatia furnizarii de date statistice Intrastat revine tuturor operatorilor economici care indeplinesc simultan urmatoarele conditii:

1. sunt inregistrati in Romania in scopuri de taxa pe valoare adaugata – adica au cod de identificare fiscala;
2. efectueaza comert intra-UE cu bunuri;
3. valoarea totala anuala a comertului intra-UE cu bunuri depaseste pragul valoric stabilit anual de Institutul National de Statistica, separat pentru cele doua fluxuri, introduceri si, respectiv, expedieri de bunuri.

Obligatiile in sistemul Intrastat se stabilesc de catre Institutul National de Statistica pe baza declaratiilor statistice Intrastat din anul precedent si a informatiilor din deconturile de TVA si declaratiile recapitulative privind livrarile/achizitiile/prestarile intra-UE, VIES, furnizate de Ministerul Finantelor, la nivel de operator economic cu activitate de comert intra-UE cu bunuri. Schimbul de date intre Institutul National de Statistica si Ministerul Finantelor are loc intr-un singur sens, respectiv Ministerul Finantelor furnizeaza Institutului National de Statistica informatiile din deconturile de TVA si declaratiile recapitulative privind livrarile/achizitiile/prestarile intra-UE, VIES, pentru fiecare operator economic care realizeaza schimburi intra-UE de bunuri in luna de referinta, insa Institutul National de Statistica nu furnizeaza sub nicio forma si pe nicio cale informatii statistice colectate in cadrul sistemului statistic Intrastat la nivel de operator economic.

Spuneti STOP neclaritatilor legate de TVA! Oricare ar fi problema cu care va confruntati, in Revista de TVA gasiti rapid raspunsul cautat! Revista de TVA este o publicatie lunara care va permite accesul la solutii profesioniste si actualizate pentru orice problema legata de TVA. Veti gasi aici spete fiscale, noutati legislative, proiecte de acte normative si mai ales cauze relevante pe TVA judecate de Curtea de Justitie a Uniunii Europene.


Praguri valorice Intrastat

Institutul National de Statistica a stabilit un nivel al pragurilor valorice Intrastat de 1.000.000 lei atat pentru expedieri de bunuri, cat si pentru introduceri de bunuri.

Un operator economic a carui valoare anuala pentru importurile intra-UE de bunuri este egala sau mai mare de 1.000.000 lei trebuie sa declare pentru fluxul de introducere. Un operator economic a carui valoare anuala pentru exporturile intra-UE de bunuri este egala sau mai mare de 1.000.000 lei trebuie sa declare pentru fluxul de expediere.

De asemenea, consultantul fiscal mai precizeaza ca daca un operator economic este obligat sa transmita declaratii statistice Intrastat pentru ambele fluxuri, este posibil ca pentru unul din fluxuri sa transmita declaratia standard, iar pentru celalalt flux sa transmita declaratia extinsa. In acest caz este permisa transmiterea declaratiei extinse pentru ambele fluxuri.

Declaratia statistica Intrastat trebuie transmisa de operatorii economici care au atins sau au depasit pragul valoric Intrastat in anul anterior celui de referinta sau il ating sau il depasesc in anul de referinta, separat pentru importuri si exporturi intra-UE de bunuri. Astfel, acesti operatori economici devin furnizori de informatii statistice Intrastat.

Ce trebuie declarat pentru sistemul statistic Intrastat

Statisticile privind schimburile intra-UE cu bunuri cuprind toate miscarile de bunuri dintre statele membre ale Uniunii Europene, care maresc sau reduc stocul de resurse materiale al unui stat. Toate bunurile care sosesc pe teritoriul Romaniei din alte state membre ale Uniunii Europene sau parasesc teritoriul Romaniei cu destinatia alte state membre ale Uniunii Europene trebuie declarate in Declaratia statistica Intrastat.

Practic, aceasta inseamna ca Declaratia statistica Intrastat trebuie intocmita pentru importurile si/sau exporturile intra-UE de bunuri in urmatoarele cazuri:

a) schimburi intra-UE de bunuri care implica transfer de proprietate si sunt destinate utilizarii, consumului, investitiei sau revanzarii;
b) miscari de bunuri dintr-un stat membru al Uniunii Europene catre Romania sau miscarile de bunuri din Romania catre alt stat membru al Uniunii Europene, fara transfer de proprietate. Spre exemplu, transferul de stocuri, miscari de bunuri inainte si dupa procesare etc.;
c) returnarea de bunuri;
d) miscari specifice de bunuri;
e) leasing financiar;
f) leasing operational cu o durata de peste 2 ani.

Ce NU trebuie declarat pentru sistemul statistic Intrastat

Pentru urmatoarele cazuri nu trebuie intocmita Declaratia statistica Intrastat:

a) comertul cu servicii;
b) bunuri in tranzit;
c) miscari temporare de bunuri;
d) miscari de bunuri pentru/dupa reparatii si/sau intretinere;
e) schimbul de bunuri cu acele teritorii ale statelor membre ale Uniunii Europene ce nu apartin teritoriului statistic al statelor membre ale Uniunii Europene;
f) schimburi de bunuri in cadrul comertului triunghiular, in situatia in care bunurile nu intra pe teritoriul national al Romaniei din alte state membre ale Uniunii Europene sau nu sunt expediate din Romania catre alt stat membru al Uniunii Europene.


Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia intrastatplafoane intrastatcomert UE


Data aparitiei: 20 Iunie 2023

Votati articolul "Declaratia INTRASTAT: obligatia de raportare, praguri valorice si ce trebuie declarat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X