email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CECCAR-CCFR-CAFR

CECCARCFRCFRcontabilitate

Multumim Newsletter-ului Taxe si Impozite Actual

Andrei Savescu, coordonator Newsletter Taxe si Impozite Actual

CECCAR-CCFR-CAFR

In Monitorul Oficial nr. 531 din 15 iulie 2008 a fost publicata Hotararea Consiliului Superior al Corpului Expertilor Contabili nr. 115/2008. Ce aduce nou aceasta hotarare?

1. Ce spune CECCAR?

Persoanele fizice si juridice care au calitatea de expert contabil pot efectua activitatile de audit financiar si consultanta fiscala, cu respectarea reglementarilor specifice acestor activitati.

Pentru efectuarea activitatilor de audit financiar si consultanta fiscala, expertilor contabili, membri activi ai Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (Corpul), le revin urmatoarele obligatii:

a) sa se inregistreze in evidentele Camerei Auditorilor Financiari si in cele ale Camerei Consultantilor Fiscali, cu respectarea conditiilor stabilite prin reglementarile specifice de inregistrare, mai putin cele legate de obtinerea competentelor profesionale (examene si stagii practice);

b) in efectuarea activitatilor de audit statutar si, respectiv, de consultanta fiscala, sa respecte reglementarile specifice referitoare la aplicarea standardelor si normelor profesionale, etice, de calitate, dezvoltarea profesionala continua etc., emise de Camera Auditorilor Financiari, Consiliul pentru Supraveghere Publica a Activitatii de Audit Statutar si, respectiv, de Camera Consultantilor Fiscali.

2. Ce spune CCFR?

Ca reactie la aceasta Hotarare data de CECCAR, Camera Consultantilor Fiscali riposteaza: aceste prevederi NU se incadreaza in dispozitiile legale in vigoare.

Accesul la profesia de consultant fiscal se face numai prin sustinerea unui examen si obtinerea calitatii de consultant fiscal. Or, pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal, candidatii trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

a) sa fie licentiati ai unei facultati cu profil economic;

b) sa aiba o experienta de minimum 5 ani dupa obtinerea licentei, in una dintre urmatoarele activitati:

  • elaborarea, avizarea, aprobarea sau aplicarea legislatiei fiscale;
  • servicii de administrare a legislatiei fiscale;
  • elaborarea sau aplicarea reglementarilor contabile;
  • activitate financiar-contabila;

c) sa nu aiba antecedente penale;

d) sa aiba capacitate deplina de exercitiu;

e) sa promoveze examenul pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal

Calitatea de consultant fiscal este atribuita numai de Camera Consultantilor Fiscali.

De asemenea, persoanele care au promovat examenul de consultant fiscal au obligatia sa se inregistreze in Registrul consultantilor fiscali si al
societatilor comerciale de consultanta fiscala, urmand ca si societatile de expertiza contabila si audit financiar, care desfasoara activitati de consultanta fiscala sa procedeze in acest mod.
(http://www.ccfiscali.ro/)

3. Ce spune CAFR?

Pentru a obtine calitatea de auditori financiari si membri ai Camerei Auditorilor Financiari din Romania, persoanele fizice trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

  • sa fie licentiate ale unei facultati cu profil economic si sa aiba vechime in activitatea financiar-contabila de minimum 4 ani sau sa aiba calitatea de expert contabil, respectiv de contabil autorizat cu studii superioare economice;
  • sa promoveze testul de verificare a cunostintelor in domeniul financiar-contabil, pentru accesul
    la stagiu;
  • sa efectueze un stagiu practic de 3 ani in activitatea de audit financiar;
  • sa satisfaca pe parcursul stagiului cerintele Codului privind conduita etica si profesionala in domeniul auditului financiar;
  • sa promoveze examenul de aptitudini profesionale, organizat la sfarsitul perioadei de stagiu.

Si Camera Auditorilor Financiari din Romania isi exprima dezaprobarea fata de accesul expertilor contabili la inregistrarea in evidentele Camerei Auditorilor Financiari fara examen si stagiu practic.
(http://www.cafr.ro/index.jsp?page=press_releases&pressreleasesID=40)

Concluzie

CECCAR a incercat... insa reactia a venit ca un bumerang din partea celor doua camere. Ramane sa vedem daca noile dispozitii emise de CECCAR vor fi sau nu atacate in justitie de cele doua camere, care le considera ilegale. In final, noi suntem cei care suportam consecintele: cotizam la trei rganisme
diferite, participam la fel si fel de cursuri organizate de acestea, sustinem diverse examene pentru ca in final sa desfasuram aceeasi activitate pe care o desfasuram odinioara!

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul contabilul.ro" si link catre  www.contabilul.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
CECCARCFRCFRcontabilitate


Data aparitiei: 27 Noiembrie 2008

Votati articolul "CECCAR-CCFR-CAFR":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X