Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Care este monografia contabila pentru concediul paternal?

Data actualizarii: 27 Aprilie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Care este monografia contabila pentru concediul paternal?
monografie contabilaconcediu paternalrevisaldeclaratia 112

Dezbatem astazi cazul unui salariat care a solicitat in data de 5 aprilie 2018 acordarea unui concediu paternal de 15 zile lucratoare, incepand cu 6 aprilie 2018 (prezinta certificatul de nastere al copilului cu data nasterii 05.04.2018 si atestatul de absolvire a cursului de puericultuta). Vom afla daca se inregistreaza suspendarea contractului in Revisal si in ce termen (baza legala), cu ce articol se suspenda contractul de munca, daca se intocmeste o decizie de supendare, implicit la sfarsitul perioadei daca se elibereaza o decizie de incetare a suspendarii si cand se inregistreaza sfarsitul suspendarii in Revisal.
 

De asemenea, sunt esentiale si raspunsurile la urmatoarele intrebari:

- Cum se calculeaza indemnizatia avand in vedere ca salariul brut al angajatului este de 3.047 lei?
-Cum va trebui sa apara salariatul pe pontaj?
- Ce contributii se calculeaza si se retin daca se calculeaza impozitul pe salariu si daca se aplica si 2,25% CAM, ce suma neta va primi salariatul pentru perioada de concediu paternal de 15 zile lucratoare?
- Care este monografia contabila?
- Cum se va raporta in D112 aceasta suspendare?
 

Iata raspunsul specialistului!
 


Conform art. 51 alin. (1) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:
(…)
c)concediu paternal;
 
Astfel, daca salariatul solicita acordarea concediului paternal,contractul individual de munca se suspenda in baza articolului 51 alin. (1) lit. c) din Codul muncii. Prin urmare, in pontaj perioada concediului paternal va fi evidentiata ca perioada suspendata.
 
Conform art. 4 alin. (1) lit. e) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, datele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. o) se transmit cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii, cu exceptia situatiei absentelor nemotivate cand transmiterea in registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.
 
La art. 3 alin. (2) lit. o) din HG 905/2017 sunt prevazute perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale.

Asadar, suspendarea contractulului individual de munca pentru concediu paternal se inregistreaza in Revisal cel tarziu in ziua anterioara suspendarii. Incetarea suspendarii se inregistreaza in Revisal cel tarziu in ziua anterioara incetarii suspendarii.
In speta prezentata suspendarea contractului individual de munca trebuia inregistrata in Revisal la data de 05.04.2018.
 
Angajatorul va intocmi in baza cererii salariatului o singura decizie de suspendare in care se va mentiona perioada suspendarii conform cererii salariatului.
 
Potrivit dispozitiilor art. 2 alin. (3) din Legea 210/1999 a concediului paternal, indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.

Conform art. 4 din Normele de aplicare a Legii 210/1999  indemnizatia pentru concediul paternal platit, egala cu salariul aferent zilelor lucratoare respective, potrivit prevederilor art. 2 alin. (3) din lege, se calculeaza pe baza salariului brut realizat, incluzand sporurile si adaosurile la salariul de baza.
 
In ceea ce priveste contributiile sociale, conform art. 139 alin. (1)  si art. 157 alin. (1) din Codul fiscal, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de santate, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, o reprezinta castigul brut realizat din salarii si venituri asimilate salariilor, in tara si in alte state, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, care include:

a)veniturile din salarii, in bani si/sau in natura, obtinute in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau a unui statut special prevazut de lege.
 
Astfel, asupra indemnizatiei acordate pe perioada concediului paternal se datoreaza contributia de asigurari sociale (25%) si contributia la sistemul de sanatate (10%).

De asemenea, asupra indemnizatiei acordate perioada concediului paternal se datoreaza contributia asiguratorie pentru munca(2,25%) intrucat conform art. 220 indice 4 din Codul fiscal, baza lunara de calcul al contributiei asiguratorii pentru munca o reprezinta suma castigurilor brute realizate din salarii si venituri asimilate salariilor, in tara si in strainatate, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, care include:

a)veniturile din salarii, in bani si/sau in natura, obtinute in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau a unui statut special prevazut de lege.
 
Calcul salarial:

Venit realizat in luna aprilie:
1. Venit aferent timp lucrat:
3.047 lei : 19 zile x 10 zile lucrate = 1.604 lei
 
2. Venit aferent concediului:
3.047 : 19 zile x 9 zile = 1.443 lei
 
3. Total venit realizat:
1.604 lei + 1.443 lei = 3.047 lei
 
Retineri:
CAS 25%: 3.047 lei x 25% = 762 lei
CASS 10% : 3.047 lei x 10% = 305 lei
 
Deducere personala: 180 lei
 
Impozit pe salarii: (3.047 lei – 762 lei – 305 lei – 180 lei)x 10% = 180 lei
 
Rest de plata: 3.047 lei – 762 lei – 305 lei – 180 lei = 1.800 lei
 
Contributii societate:
CAM 2,25% : 3.047 lei x 2,25% = 69 lei
 
Inregistrari contabile:
 
Inregistrarile contabile sunt cele specifice decontarilor cu personalul:
 
Inregistrarea drepturilor salariale cuvenite:
641 = 421 3.047 lei
Cheltuieli cu salariile personalului   Personal - salarii datorate         
 
Inregistrarea retinerilor:
421 = 444    180 lei
Personal - salarii datorate          Impozitul pe venituri de
 natura salariilor
 
421 = 4315  762 lei
Personal - salarii datorate         Contributia de asigurari sociale
 
421 = 4316  305 lei
Personal - salarii datorate             Contributia de asigurari sociale
de sanatate
 
Inregistrarea contributiei asiguratorie pentru munca datorata de angajator:
646 =    436      69 lei   
Cheltuieli privind contributia        Contributia asiguratorie
asiguratorie pentru munca         pentru munca
 
Plata salariului:
421 = 5121 1.800 lei
Personal - salarii datorate          Conturi la banci in lei
 
In declaratia 112, in Anexa asigurat, sectiunea A se vor completa numarul de zile lucrate efectiv in luna, numarul de ore suspendate precum si venitul efectiv realizat, astfel:

 Indemnizatia pentru concediu paternal se include in venitul brut realizat inscris la Randurile 8 si 9 „Baza contributie asigurari sociale”, respectiv „Baza contributie sanatate”.


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu – Economist.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X