Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Altele

Stabilirea salariului minim la nivel european va duce la o crestere a costurilor si chiar la inchiderea anumitor firme

Data aparitiei: 20 Februarie 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Stabilirea salariului minim la nivel european va duce la o crestere a costurilor si chiar la inchiderea anumitor firme
imm-urisalariu minimuniunea europeana

In ultima perioada s-au purtat tot mai multe discutii despre implementarea, la nivel UE, a unei formule de calcul a salariului minim pe care ar trebui sa o respecte fiecare tara membra a spatiului comunitar, inclusiv Romania. Oficialii europeni au specificat un salariu minim de 60% din cel mediu la nivelul UE.

Masura nu este usor de introdus, avand in vedere ca exista multe diferente socio-economice intre tarile bogate din vestul Europei si cele mai putin dezvoltate din est, asa cum este si cazul tarii noastre.

Prin introducerea “salariului minim european” se urmaresc urmatoarele:

- Stoparea migratiei fortei de munca;
- Imbunatatirea nivelului de trai;
- Crearea premiselor necesare pentru dezvoltarea viitoarei forte de munca.
 

Din pacate, initiativa propusa la nivel european nu va ramane fara efecte negative asupra mediului de afaceri din Romania. Costurile unui angajator din tara noastra vor creste semnificativ si chiar ar putea conduce, in cele din urma, la inchiderea firmelor care nu pot sustine cresterea salariala.

Intr-un material publicat pe site-ul Consiliului pentru IMM-uri, se specifica atat avantajele, cat si dezavantajele implementarii unui salariu minim la nivel european.



La prima vedere a proiectului, s-ar parea ca vor fi efecte pozitive pentru statele membre, in special pentru tarile mai slab dezvoltate din UE si pentru cetatenii europeni carora li se garanteaza un nivel de trai satisfacator. De altfel, membrii Comisiei Europene chiar dau garantii ca la stabilirea salariului minim se vor lua in calcul conditiile economice si sociale din fiecare stat membru, precum si legislatia interna cu privire la stabilirea nivelului salariului minim garantat. Din nefericire, exista tari care privesc cu scepticism aceasta masura, analizand indeaproape efectele negative pe care le poate avea pe parcurs. Consiliul pentru IMM-uri enumera cateva dintre efectele negative ale stabilirii unui salariu minim la nivel european.

Acestea sunt:

- Inchiderea firmelor care nu pot sustine cresterea salariala;
- Migrarea companiilor multinationale in alte state non-UE, unde forta de munca este mai ieftina;
- Cresterea inflatiei.

O statistica a salariului minim versus a salariului mediu din cateva state membre UE arata ca Romania are cea mai mica pondere, anume de 39.58%.

In cazul in care se va aplica masura privind salariul minim la nivel european, Franta este tara care se afla in cea mai buna situatie fiindca salariul minim net este de 62,29%, adica peste procentul de 60%.

 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X