email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Fiscul face precizari cu privire la stabilirea rezidentei fiscale si declararea veniturilor din strainatate

Fiscul face precizari cu privire la stabilirea rezidentei fiscale si declararea veniturilor din strainatate
anafrezidenta fiscalacod fiscal

Ca urmare a materialelor aparute in mass - media si pe reteaua de socializare Facebook cu privire la "Stabilirea rezidentei fiscale a persoanelor fizice la plecarea/sosirea din/in Romania si obligatiile fiscale ale persoanelor fizice care realizeaza venituri din strainatate", ANAF a revenit cu precizari importante.

 

I. Referitor la obligatia de depunere a chestionarelor privind stabilirea rezidentei fiscale

 Reamintim contribuabililor ca persoanele fizice care pleaca din tara pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, au obligatia completarii si depunerii formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania", potrivit comunicatului publicat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

De asemenea, persoanele fizice sosite in Romania care au o sedere in statul roman pe o perioada sau mai multe perioade care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive au obligatia completarii formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania".


Obligatia depunerii Chestionarelor pentru stabilirea rezidentei fiscale atat la plecarea din Romania cat si la sosirea in Romania este reglementata de Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1099/2016 pentru reglementarea unor aspecte privind rezidenta in Romania a persoanelor fizice.

Dupa depunerea chestionarelor, organul fiscal analizeaza situatia concreta a persoanei fizice, luand in considerare prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri sau prevederile Codului fiscal, dupa caz, precum si documentatia prezentata de contribuabili in vederea stabilirii rezidentei fiscale. In ceea ce priveste documentele justificative, mentionam ca, organul fiscal poate solicita si alte documente pe care le considera relevante pentru stabilirea rezidentei fiscale. Referitor la documentele justificative precizam ca acestea trebuie depuse in limba romana, avand in vedere ca limba oficiala in administratia fiscala din Romania este limba romana, astfel ca orice document sau inscris care se prezinta Agentiei fiscale trebuie sa fie insotite de traduceri in limba romana certificate de traducatori autorizati, se anunta in acelasi comunicat.


 In vederea informarii contribuabililor care au obligatia depunerii acestui chestionar si nu numai, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat pe site-ul propriu Ghidul privind rezidenta fiscala a persoanelor fizice, ghid ce este accesibil si in prezent in sectiunea “Asistenta contribuabili” rubrica “Ghiduri curente” si care poate fi accesat la urmatorul link:


 https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid_StabilireaRezidenteiF iscale_Editie2017.pdf


Avand in vedere necesitatea informarii contribuabililor cu privire la obligatia de depunere a chestionarelor si a stabilirii rezidentei fiscale, ANAF a organizat 9 sesiuni de indrumare si asistenta prin intermediul paginii de Facebook, care au avut ca impact 390.905 utilizatori ai acestei retele sociale. Incepand din anul 2016, sesiunile au fost organizate dupa cum urmeaza:

- 03 august 2016;

- 31 mai 2017;

- 07 iunie 2017;

- 20 septembrie 2017;

- 27 septembrie 2017;

- 01 noiembrie 2017;

- 13 decembrie 2017;

- 10 ianuarie 2018;

- 05 septembrie 2018;

- 21 noiembrie 2018.

De asemenea, intrebarile si raspunsurile din cadrul sesiunilor au fost prelucrate si publicate pe site-ul Agentiei, intr-o sectiune special destinata, astfel incat si ulterior desfasurarii acestor sesiuni, contribuabilii sa poata beneficia in continuare de informatiile oferite de reprezentantii institutiei. Sesiunile organizate sub forma de intrebari si raspunsuri se regasesc in sectiunea “Asistenta contribuabili”, rubrica “Intrebari si raspunsuri pe Facebook” si pot fi vizualizate prin accesarea urmatorului link. >>

ANAF ne aminteste ca organizarea sesiunilor prin intermediul paginii de Facebook a avut si are ca obiective informarea in mod corespunzator a contribuabililor, inclusiv a acelora care se afla in strainatate si evitarea dezinformarii acestora. Sesiunile organizate pe pagina de Facebook au fost distribuite de-a lungul timpului de diverse consulate si misiuni diplomatice, astfel incat sa fie informati cat mai multi contribuabili cu privire la obligatia de depunere a acestor chestionare.
 

II. Referitor la declararea veniturilor din strainatate

Informam contribuabilii ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala realizeaza schimb reciproc de informatii cu diverse state.

 Schimbul automat de informatii cu Statele Membre ale Uniunii Europene, se realizeaza in baza Directivei 2011/16/UE privind cooperarea administrativa in domeniul fiscal, transpusa in legislatia nationala in Legea 207/2015 privind Codul de Procedura Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 291 prevazand sfera de aplicare si conditiile schimbului automat obligatoriu de informatii.

In ceea ce priveste schimbul automat dintre Romania si statele Non-EU, acesta se realizeaza in baza Conventiilor pentru evitarea dublei impuneri, pentru prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitul pe venit si pe capital care se incheie cu fiecare jurisdictie in parte.

Avand in vedere cele mai sus mentionate, invitam contribuabilii care primesc solicitari de a se prezenta la organele fiscale de a da curs acestora si de a clarifica aspectele ce le sunt comunicate, pentru a evita dubla impunere si a stabili statul care are dreptul de impunere a veniturilor realizate, conform prevederilor conventiilor de evitare a dublei impuneri si a Codului fiscal.

 In situatia in care organul fiscal solicita prezentarea de documente justificative, indrumam contribuabilii sa prezinte documentele solicitate iar in cazul in care acestea sunt emise intr-o alta limba, acestea sa fie insotite de traduceri in limba romana certificate de traducatori autorizati, astfel cum legislatia prevede. In cazul neprezentarii contribuabililor la organul fiscal, pentru clarificarea situatiei fiscale proprie, organele fiscale au obligatia de a intreprinde in continuare demersurile prevazute de legislatia fiscala, in vederea impunerii veniturilor comunicate ca urmare a realizarii schimbului international de informatii.

de Ghinea Viorica

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
anafrezidenta fiscalacod fiscal

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 03 Decembrie 2018


Votati articolul "Fiscul face precizari cu privire la stabilirea rezidentei fiscale si declararea veniturilor din strainatate":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 5 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Procent perisaj si stocuri zero!

Intrebare: Am o I.I. (legume fructe) am ramas cu niste stocuri scriptice ca faptic nu mai este..deoarece s-a stricat sau a scazut din greutate..cum procedez ca sa ajung cu stocurile la zero ca sa incep anul din nou? Mentionez ca nu sunt cantitati mari...caise 1 kg,capsuni 1.6 etc..si daca exista vreun procent de perisaj si cum procedez? Fac proces verbal ? atasez undeva documentul?Multumesc!

Raspuns: La sfarsitul perioadei fiscale se procedeaza la inventarierea bunurilor, urmand ca pentru inceputul...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 03 Decembrie 2018 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 4 + 1 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X