Incepand cu noul an fiscal 2024, pe fundalul schimbarilor legislative impuse de O.P.A.N.A.F. nr. 1992/2023, contribuabilii care figureaza in Lista nominala a contribuabililor mijlocii se confrunta cu noi responsabilitati in ceea ce priveste depunerea fisierului SAF-T.
In acest context, prezentul articol isi propune sa ofere contribuabililor mijlocii o privire detaliata asupra schimbarilor survenite, precum si sa prezinte modalitatile corecte de depunere a SAF-T. Vom afla implicatiile acestor modificari pentru a asigura o intelegere clara a cerintelor fiscale si pentru a facilita o tranzitie cat mai lina catre noile reguli impuse de legislatie.
Pornim de la urmatoarea intrebare: "Incepand cu ce an depunem SAF-T daca de la data de 01.01.2024, conform O.P.A.N.A.F. nr.1992/2023, figuram in Lista nominala a contribuabililor mijlocii? Va rog sa ne transmiteti cadrul legal, termenul depunerii acestei daclaratii, dar si anul in care incepem sa depunem SAF-T."
Contribuabili mijlocii: termene depunere SAF-T
In contextul in care, incepand cu data de 01.01.2024, organizatia dumneavoastra este inclusa in Lista nominala a contribuabililor mijlocii conform O.P.A.N.A.F. nr.1992/2023, inceperea depunerii fisierului standard de control fiscal (SAF-T) si termenele aplicabile sunt stabilite astfel:
Baza legala pentru depunerea SAF-T este Ordinul nr. 1783/2021, care detaliaza natura informatiilor ce trebuie declarate, modelul de raportare, procedura si conditiile de transmitere, precum si termenele de transmitere.
Anul de incepere a depunerii SAF-T:
Incepand cu anul 2024, organizatia dumneavoastra va avea obligatia de a depune fisierul SAF-T. Aceasta se datoreaza clasificarii in categoria contribuabil mijlociu din 01.01.2024.
Termenele de depunere
1. Depunerea Lunara/Trimestriala:
-Contribuabilii cu perioada fiscala lunara pentru TVA trebuie sa depuna declaratia lunar, pana la ultima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei raportate.
-Contribuabilii cu perioada fiscala trimestriala, semestrul sau anul pentru TVA, precum si cei care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA, trebuie sa depuna declaratia trimestrial.
Termene specifice pentru anul 2024:
Lunar: ianuarie = 29 februarie, februarie = 31 martie (amanat pentru 1 aprilie), martie = 30 aprilie, aprilie = 31 mai, mai = 30 iunie (amanat pentru 1 iulie), iunie = 31 iulie, iulie = 31 august (amanat pentru 2 septembrie), august = 30 septembrie, septembrie = 31 octombrie, octombrie = 30 noiembrie (amanat pentru 2 decembrie), noiembrie = 31 decembrie, decembrie = 31 ianuarie 2025.
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Manual de politici contabile - Stick USB
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
-Trimestrial: trim.I = 30 aprilie, trim. II = 31 iulie, trim. III = 31 octombrie, trim. IV = 31 ianuarie 2025.
2. Perioada de gratie pentru primele raportari:
-Lunar: 6 luni pentru prima raportare, scazand gradual pana la 2 luni pentru a cincea raportare (raportarile pentru ianuarie-iunie 2024 pot fi depuse pana la 31 iulie 2024).
-Trimestrial: 3 luni pentru prima raportare (raportarile pentru ianuarie-iunie 2024 pot fi depuse tot pana la 31 iulie 2024).
3. Depuneri Speciale:
-Active: Depunerea anuala la termenul situatiilor financiare.
-Stocuri: Depunerea la cererea autoritatilor, in cel putin 30 de zile de la solicitare.
Contribuabil mijlociu in 2024 - concluzii termen depunere D406
In concluzie:
- devenind contribuabil mijlociu in 2024, conform pct. 1.2 lit. b) din Anexa Nr. 5, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe din momentul devenirii mijlociu, adica din 1 ianuarie 2024 (cu un an mai devreme).
- termenul limita pentru depunerea Declaratiei informative D406 este ultima zi calendaristica a lunii care urmeaza perioadei raportate. Prin urmare, pentru ianuarie 2024, termenul este 29 februarie 2024 si tot asa.
- exista o perioada de gratie pentru prima raportare. Astfel, prima depunere a D406 pentru luna ianuarie 2024, beneficiaza de o perioada de gratie de sase luni de la data standard, adica pana la sfarsitul lunii august 2024.
Temei legal:
Ordinul nr. 1783/2021 privind natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura si conditiile de transmitere, precum si termenele de transmitere si data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa transmita fisierul standard de control fiscal
Termenele de transmitere de catre contribuabili/platitori a fisierului standard de control fiscal (SAF-T)
1. Declaratia informativa D406 se transmite in format electronic, data-limita de transmitere fiind:
- ultima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei de raportare, respectiv luna/trimestrul calendaristic, dupa caz, pentru alte informatii decat cele privind sectiunile "Stocuri" si "Active";
- la termenul de depunere a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar, in cazul sectiunii "Active";
- la termenul stabilit de organul fiscal central, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii, in cazul sectiunii "Stocuri".
2. Contribuabilii/Platitorii transmit Declaratia informativa D406 lunar sau trimestrial, urmand perioada fiscala aplicabila pentru taxa pe valoarea adaugata (TVA). Contribuabilii care au ca perioada fiscala aplicabila pentru taxa pe valoarea adaugata semestrul sau anul transmit Declaratia informativa D406 trimestrial.
3. Contribuabilii care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA transmit Declaratia informativa D406 trimestrial.
4. Data-limita pentru transmiterea declaratiilor informative D406 privind fisierul standard de control fiscal este ultima zi calendaristica din luna depunerii, reprezentand luna calendaristica imediat urmatoare perioadei pentru care a fost pregatita declaratia informativa.
5.
(1) Contribuabilii/Platitorii beneficiaza de o perioada de gratie de:
- 6 (sase) luni pentru prima raportare, respectiv cinci (cinci) luni pentru a doua raportare, 4 (patru) luni pentru a treia raportare, 3 (trei) luni pentru a patra raportare, 2 (doua) luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere lunara a fisierului SAF-T;
- 3 (trei) luni pentru prima raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere trimestriala a fisierului SAF-T.
(2) Perioada de gratie se calculeaza pornind de la ultima zi a perioadei de raportare pentru care aceasta se acorda, cand obligatia de transmitere devine efectiva pentru respectivul contribuabil.
(3) Astfel, contribuabilii/platitorii nu sunt sanctionati contraventional, conform prevederilor art. 3371 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, daca depun Declaratia informativa D406 valida in termenul maxim prevazut la alin. (1).
ANEXA Nr. 5
DATA/DATELE de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa transmita fisierul standard de control fiscal, precum si categoriile de contribuabili/platitori exceptate de la transmiterea fisierului standard de control fiscal
1.1. Obligatia de transmitere a fisierului standard de control fiscal prin intermediul Declaratiei informative D406 devine efectiva pentru fiecare categorie de contribuabili, astfel:
a) pentru contribuabilii incadrati in categoria mari contribuabili la data de 1 ianuarie 2022, care au facut parte din aceasta categorie si in anul 2021, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data de 1 ianuarie 2022, care reprezinta data de referinta pentru marii contribuabili;
b) pentru contribuabilii incadrati in categoria mari contribuabili la data de 1 ianuarie 2022, care nu au facut parte din aceasta categorie in anul 2021, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data de 1 iulie 2022, care reprezinta data de referinta pentru noii mari contribuabili;
c) pentru contribuabilii incadrati in categoria contribuabili mijlocii la data de 31 decembrie 2021, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data de 1 ianuarie 2023, care reprezinta data de referinta pentru contribuabilii mijlocii;
d) pentru contribuabilii care nu sunt incadrati la data de 31 decembrie 2021 in categoria marilor contribuabili sau a contribuabililor mijlocii, denumiti generic contribuabili mici, si care isi pastreaza aceasta incadrare si dupa data de 1 ianuarie 2022, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data de 1 ianuarie 2025, care reprezinta data de referinta pentru contribuabilii mici;
e) contribuabilii nerezidenti inregistrati doar in scop de TVA in Romania au obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepand cu data de referinta pentru contribuabilii mici (1 ianuarie 2025);
f) contribuabilii care la data de 31 decembrie 2021 erau incadrati in categoria marilor contribuabili, iar incepand cu data de 1 ianuarie 2022 sunt incadrati in categoria contribuabililor mijlocii sau mici au obligatia depunerii Declaratiei informative D406 incepand cu data de referinta pentru contribuabilii mijlocii (1 ianuarie 2023), respectiv pentru contribuabilii mici (1 ianuarie 2025), in functie de categoria in care au fost incadrati incepand cu 1 ianuarie 2022;
g) pentru contribuabilii nou-inregistrati/incadrati dupa data de referinta pentru fiecare categorie in parte, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data efectiva a inregistrarii, prima depunere a Declaratiei informative D406 urmand sa se faca in ultima zi a lunii care urmeaza perioadei pentru care se face raportarea, ulterior datei de referinta pentru categoria in care au fost inregistrati/incadrati.
1.2. Prin exceptie de la prevederile pct. 1.1 lit. c), se stabilesc urmatoarele termene:
a) pentru contribuabilii incadrati in categoria contribuabili mijlocii la data de 31 decembrie 2021 si care nu se mai regasesc in aceasta categorie la data de 1 ianuarie 2023, depunerea Declaratiei informative D406 devine optionala incepand cu data de referinta pentru contribuabilii mijlocii, urmand sa devina obligatorie incepand cu data de referinta pentru contribuabilii mici. Contribuabilii care au optat pentru depunerea Declaratiei informative D 406 nu vor putea renunta ulterior la optiunea exprimata. Optiunea devine efectiva prin depunerea unei Declaratii informative D 406 validate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala;
b) pentru contribuabilii incadrati la data de 31 decembrie 2021 in categoria contribuabililor mici, care si-au mentinut aceasta incadrare pe parcursul anului 2022, iar incepand cu data de 1 ianuarie 2023 sunt incadrati in categoria contribuabililor mijlocii, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data de referinta pentru contribuabilii mijlocii.
Informatii oferite in luna ianuarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com