Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Contribuabili mici: termen depunere D406 si perioada de gratie

Data actualizarii: 26 Februarie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Contribuabili mici: termen depunere D406 si perioada de gratie
saf-td406contribuabili mijlociid394

In acest articol ne propunem sa oferim o viziune cuprinzatoare asupra SAF-T si a implicatiilor sale pentru micii contribuabili.

 Categoriile de contribuabili/platitori care sunt obligate sa transmita fisierul standard de control fiscal si sunt prevazute in Anexa nr. 5 din Ordinul 1783/2021, care prevede:

Obligatia de transmitere a fisierului standard de control fiscal prin intermediul Declaratiei informative D406 devine efectiva pentru fiecare categorie de contribuabili, astfel:

a) Pentru contribuabilii incadrati in categoria mari contribuabili la data de 1 ianuarie 2022, care au facut parte din aceasta categorie si in anul 2021, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data de 1 ianuarie 2022, care reprezinta data de referinta pentru marii contribuabili.
b) Pentru contribuabilii incadrati in categoria mari contribuabili la data de 1 ianuarie 2022, care nu au facut parte din aceasta categorie in anul 2021, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data de 1 iulie 2022, care reprezinta data de referinta pentru noii mari contribuabili.
c) Pentru contribuabilii incadrati in categoria contribuabili mijlocii la data de 31 decembrie 2021, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data de 1 ianuarie 2023, care reprezinta data de referinta pentru contribuabilii mijlocii.
d) Pentru contribuabilii care nu sunt incadrati la data de 31 decembrie 2021 in categoria marilor contribuabili sau a contribuabililor mijlocii, denumiti generic contribuabili mici, si care isi pastreaza aceasta incadrare si dupa data de 1 ianuarie 2022, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data de 1 ianuarie 2025, care reprezinta data de referinta pentru contribuabilii mici.
e) Contribuabilii nerezidenti inregistrati doar in scop de TVA in Romania au obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepand cu data de referinta pentru contribuabilii mici (1 ianuarie 2025).
f) Contribuabilii care la data de 31 decembrie 2021 erau incadrati in categoria marilor contribuabili, iar incepand cu data de 1 ianuarie 2022 sunt incadrati in categoria contribuabililor mijlocii sau mici au obligatia depunerii Declaratiei informative D406 incepand cu data de referinta pentru contribuabilii mijlocii (1 ianuarie 2023), respectiv pentru contribuabilii mici (1 ianuarie 2025), in functie de categoria in care au fost incadrati incepand cu 1 ianuarie 2022.
g) Pentru contribuabilii nou-inregistrati/incadrati dupa data de referinta pentru fiecare categorie in parte, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data efectiva a inregistrarii, prima depunere a Declaratiei informative D406 urmand sa se faca in ultima zi a lunii care urmeaza perioadei pentru care se face raportarea, ulterior datei de referinta pentru categoria in care au fost inregistrati/incadrati.

Raportarea SAF-T pentru contribuabili mici - studiu de caz

In continuare, specialistul nostru ne va oferi mai multe detalii despre acest subiect pornind de la urmatoarea intrebare: "Care sunt criteriile de incadrare a unei societati in societate mica in vederea depunerii declaratiei SAF-T? Care este termenul de depunere si la ce an se refera

cifra de afaceri in cazul declaratiei SAF-T? In situatia in care se depune declaratia SAF-T se mai depune si D394?"

In cazul contribuabililor mici, adica cei care nu se incadreaza la 31 decembrie 2021 in categoria marilor contribuabili sau a contribuabililor mijlocii, denumiti generic contribuabili mici si care mentin aceasta incadrare si dupa 1 ianuarie 2022, responsabilitatea depunerii Declaratiei informative D406 incepe de la 1 ianuarie 2025, care reprezinta data de referinta pentru contribuabilii mici.

Prin urmare, pentru acestia, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data de 1 ianuarie 2025, iar prima depunere a acesteia trebuie sa aiba loc in ultima zi a lunii care urmeaza perioadei pentru care se face raportarea, ulterior datei de referinta pentru categoria in care au fost inregistrati sau incadrati. Termenele de transmitere de catre contribuabili/platitori a fisierului standard de control fiscal (SAF-T) sunt prevazute in Anexa nr. 4 din Ordinul 1783/2021.

Data-limita de transmitere a D406

Declaratia informativa D406 se transmite in format electronic, iar data-limita de transmitere este:

1.Ultima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei de raportare, respectiv luna/trimestrul calendaristic, dupa caz, pentru alte informatii decat cele privind sectiunile Stocuri si Active;

La termenul de depunere a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar, in cazul sectiunii Active;
La termenul stabilit de organul fiscal central, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii, in cazul sectiunii Stocuri.

2.Contribuabilii/Platitorii transmit Declaratia informativa D406 lunar sau trimestrial, urmand perioada fiscala aplicabila pentru taxa pe valoarea adaugata (TVA). Contribuabilii care au ca perioada fiscala aplicabila pentru taxa pe valoarea adaugata semestrul sau anul transmit Declaratia informativa D406 trimestrial.

3.Contribuabilii care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA transmit Declaratia informativa D406 trimestrial.

4.Data-limita pentru transmiterea declaratiilor informative D406 privind fisierul standard de control fiscal este ultima zi calendaristica din luna depunerii, reprezentand luna calendaristica imediat urmatoare perioadei pentru care a fost pregatita declaratia informativa.

5.
(1) Contribuabilii/Platitorii beneficiaza de o perioada de gratie de:
6 (sase) luni pentru prima raportare;
5 (cinci) luni pentru a doua raportare;
4 (patru) luni pentru a treia raportare;
3 (trei) luni pentru a patra raportare;
2 (doua) luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere lunara a fisierului SAF-T;
3 (trei) luni pentru prima raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere trimestriala a fisierului SAF-T.
(2) Perioada de gratie se calculeaza pornind de la ultima zi a perioadei de raportare pentru care aceasta se acorda, cand obligatia de transmitere devine efectiva pentru respectivul contribuabil.
(3) Astfel, contribuabilii/platitorii nu sunt sanctionati contraventional, conform prevederilor art. 337 1 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, daca depun Declaratia informativa D406 valida in termenul maxim prevazut la alin. (1).

In cazul in care se incadreaza la contribuabili mici ,societatea este obligata sa depuna Declaratia informativa D406 SAF-T incepand cu data de 1 ianuarie 2025.

In ceea ce priveste perioada de gratie, conform punctului 4 din anexa 4 la OPANAF 1783/2021, termenul limita pentru transmiterea Declaratiilor informative D406 este ultima zi calendaristica a lunii de depunere, care reprezinta luna imediat urmatoare perioadei pentru care a fost intocmita declaratia informativa.

Conform punctului 5 din anexa 4, sunt stabilite urmatoarele perioade de gratie pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere lunara a declaratiei informative:
6 (sase) luni pentru prima raportare;
5 (cinci) luni pentru a doua raportare;
4 (patru) luni pentru a treia raportare;
3 (trei) luni pentru a patra raportare;
2 (doua) luni pentru a cincea raportare.
Perioada de gratie se calculeaza incepand de la ultima zi a perioadei de raportare pentru care este acordata, atunci cand obligatia de transmitere devine efectiva pentru respectivul contribuabil.

De exemplu, declaratia D406 pentru luna ianuarie 2025 trebuie depusa pana la 28 februarie 2025, cu o perioada de gratie de 6 luni, adica pana la 31 iulie 2025.

Selectia contribuabililor ce raporteaza in SAF-T se face dupa prevederile legale conform OPANAF 3610/2016 privind organizarea activitatii de administrare a contribuabililor mijlocii, iar ANAF actualizeaza periodic aceste liste.

In cazul in care un contribuabil se afla pe listele de pe site-ul ANAF, acesta are obligatia raportarii lunare/trimestriale SAF-T.

In cazul in care nu se afla pe aceste liste, atunci este considerat contribuabil mic. Listele sunt publicate la urmatoarea adresa >>

Declaratia 394, conform Ordinului nr. 77/2022, se completeaza si se depune de catre:

a) Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile in Romania pentru care persoana obligata la plata taxei este furnizorul/prestatorul conform art. 307 alin. (1) sau (7) din Codul fiscal sau beneficiarul conform art. 331 din Codul fiscal. Declaratia se depune pentru orice operatiune taxabila in Romania pentru care, conform titlului VII din Codul fiscal, este emisa o factura, inclusiv pentru avansuri, precum si pentru operatiunile la care se aplica sistemul TVA la incasare.
b) Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Codul fiscal, care realizeaza achizitii de bunuri sau servicii taxabile pentru care locul livrarii/prestarii este in Romania conform art. 275, respectiv art. 278 din Codul fiscal, inclusiv achizitiile pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 307 alin. (2), (3), (5) si (6) si art. 331 din Codul fiscal, indiferent de data la care intervine exigibilitatea taxei. Ordinul 77/2022 nu prevede vreo exceptie referitoare la situatia depunerii/nedepunerii D406 declaratia informativa SAF-T.
 

Raspuns oferit in luna februarie 2024 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X