Incepand cu 01.01.2024, o societate comerciala a trecut la categoria contribuabililor mijlocii. In cele ce urmeaza, veti afla termenele de transmitere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T).
Referintele legislative relevante sunt disponibile in Ordinul nr. 1783/2021, care detaliaza procedurile si termenele de raportare pentru fisierul SAF-T, informeaza specialistii PortalContabilitate.ro.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Conform prevederilor din ANEXA 4:
Termenele de transmitere de catre contribuabili/platitori a fisierului standard de control fiscal (SAF-T)
1. Declaratia informativa D406 se transmite in format electronic, data-limita de transmitere fiind:
- ultima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei de raportare, respectiv luna/trimestrul calendaristic, dupa caz, pentru alte informatii decat cele privind sectiunile Stocuri si Active ;
- la termenul de depunere a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar, in cazul sectiunii Active ;
- la termenul stabilit de organul fiscal central, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii, in cazul sectiunii Stocuri .
2. Contribuabilii/Platitorii transmit Declaratia informativa D406 lunar sau trimestrial, urmand perioada fiscala aplicabila pentru taxa pe valoarea adaugata (TVA). Contribuabilii care au ca perioada fiscala aplicabila pentru taxa pe valoarea adaugata semestrul sau anul transmit Declaratia informativa D406 trimestrial.
3. Contribuabilii care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA transmit Declaratia informativa D406 trimestrial.
4. Data-limita pentru transmiterea declaratiilor informative D406 privind fisierul standard de control fiscal este ultima zi calendaristica din luna depunerii, reprezentand luna calendaristica imediat urmatoare perioadei pentru care a fost pregatita declaratia informativa.
5. (1) Contribuabilii/Platitorii beneficiaza de o perioada de gratie de:
- 6 (sase) luni pentru prima raportare, respectiv cinci (cinci) luni pentru a doua raportare, 4 (patru) luni pentru a treia raportare, 3 (trei) luni pentru a patra raportare, 2 (doua) luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere lunara a fisierului SAF-T;
3 (trei) luni pentru prima raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere trimestriala a fisierului SAF-T.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Manual de politici contabile - Stick USB
(2) Perioada de gratie se calculeaza pornind de la ultima zi a perioadei de raportare pentru care aceasta se acorda, cand obligatia de transmitere devine efectiva pentru respectivul contribuabil.
(3) Astfel, contribuabilii/platitorii nu sunt sanctionati contraventional, conform prevederilor art. 337 1 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, daca depun Declaratia informativa D406 valida in termenul maxim prevazut la alin. (1).
1) Scapati de amenzi
2) Evitati sanctiunile de orice fel
3) Va recuperati rapid sumele din TVA
4) Nu intrati in categoria de risc fiscal ridicat, deci nu va veti confrunta cu inspectii ANAF amanuntite la sediul dvs.
Ca urmare:
Conform ANEXEI 4 din Ordinul nr. 1783/2021 privind depunerea fisierului standard de control fiscal (SAF-T) de catre contribuabilii mijlocii, urmatoarele aspecte sunt relevante:
Declaratia informativa D406 se transmite in format electronic, data-limita de transmitere fiind:
Ultima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei de raportare, respectiv luna/trimestrul calendaristic, dupa caz, pentru alte informatii decat cele privind sectiunile Stocuri si Active ;
La termenul de depunere a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar, in cazul sectiunii Active ;
La termenul stabilit de organul fiscal central, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii, in cazul sectiunii Stocuri .
Frecventa depunerii:
Contribuabilii/Platitorii transmit Declaratia informativa D406 lunar sau trimestrial, urmand perioada fiscala aplicabila pentru taxa pe valoarea adaugata (TVA).
Contribuabilii care au perioada fiscala aplicabila pentru TVA semestrul sau anul transmit Declaratia informativa D406 trimestrial.
Contribuabilii care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA transmit Declaratia informativa D406 trimestrial.
Data-limita de transmitere: Ultima zi calendaristica din luna depunerii, reprezentand luna calendaristica imediat urmatoare perioadei pentru care a fost pregatita declaratia informativa.
Perioada de gratie:
6 luni pentru prima raportare;
5 luni pentru a doua raportare;
4 luni pentru a treia raportare;
3 luni pentru a patra raportare;
2 luni pentru a cincea raportare.
Aceasta inseamna ca prima raportare, pentru luna ianuarie 2024, trebuie depusa pana la sfarsitul lunii iulie 2024.
Raportarea pe lunile ianuarie-iunie 2024: Pentru primele 6 luni ale anului 2024, rapoartele trebuie pregatite si depuse pana la 31 iulie 2024, beneficiind de perioada de gratie mentionata.
Raportarile lunare si trimestriale:
Contribuabilii care au perioada fiscala aplicabila pentru TVA lunara trebuie sa depuna declaratia D406 lunar.
Cei cu perioada fiscala trimestriala trebuie sa depuna trimestrial.
Informatiile specifice:
Activele: Informatiile privind activele trebuie intocmite la nivelul anului financiar si transmise pana la data depunerii situatiilor financiare.
Stocurile: Informatiile privind stocurile sunt transmise la solicitarea organelor fiscale centrale, cu un termen minim de 30 de zile de la data solicitarii.
Foto: pexels.com