Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

e-Factura: 2 studii de caz intalnite in practica

Ultima actualizare: 08 Februarie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
e-Factura: 2 studii de caz intalnite in practica
e-facturaerori e-facturastudii de caz e-factura

Implementarea sistemului e-Factura a fost marcata de provocari semnificative pentru contabili si antreprenori. In plus, erorile tehnice si diversele probleme de functionare au complicat si mai mult acest proces. 

In continuare exista neclaritati privind e-Factura, iar cu ajutorul specialistilor nostri ne propunem sa analizam doua studii de caz.

RO e-Factura pentru serviciile de intretinere catre Asociatiile de Proprietari - studiu de caz

Intrebare: "O societate comerciala care presteaza servicii de intretinere catre Asociatiile de Proprietari au obligatia sa transmita in SPV facturile aferente acestor servicii?"

Raspuns: Conform Art. LIX al Legii nr. 296/2023, operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania, sunt obligati sa transmita in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, facturile emise pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate pe teritoriul Romaniei. Aceasta obligatie se aplica indiferent de statutul de inregistrare in scopuri de TVA al operatorilor economici si se extinde asupra tuturor tranzactiilor efectuate in relatia B2B (Business-to-Business), conform definitiei din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021.

Avand in vedere ca serviciile de intretinere prestate de o societate comerciala catre Asociatiile de Proprietari se incadreaza in categoria prestarilor de servicii si sunt efectuate in relatia B2B, aceste servicii trebuie sa fie facturate electronic si transmise in sistemul RO e-Factura. Acest lucru este valabil indiferent daca Asociatiile de Proprietari sunt sau nu inregistrate in Registrul RO e-Factura.

In concluzie, o societate comerciala din Romania care presteaza servicii de intretinere catre Asociatiile de Proprietari, are obligatia de a transmite facturile aferente acestor servicii in sistemul RO e-Factura, in conformitate cu prevederile Legii nr. 296/2023 si ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 120/2021. Aceasta este o parte a eforturilor de digitalizare si modernizare a sistemului fiscal din Romania, destinata sa faciliteze un proces mai eficient si transparent de facturare.

Temei legal:

Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung

Art. LIX. -

(1) Operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent daca sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform art. 275 si art. 278-279 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, efectuate in relatia B2B, astfel cum este definita la art. 2 alin. (1) lit. n) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 139/2022, au obligatia in perioada 1 ianuarie 2024-30 iunie 2024 sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, prevazut in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura.
( )


(3) Operatorii economici - persoane impozabile nestabilite, dar inregistrate in scopuri de TVA in Romania, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform art. 275 si art. 278-279 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, efectuate in relatia B2B, astfel cum este definita la art. 2 alin. (1) lit. n) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia incepand cu data de 1 ianuarie 2024 sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, prevazut in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura.

Raspuns oferit in luna februarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sistemul e-Factura a devenit obligatoriu de la 1 ianuarie 2024! Aflati ce obligatii aveti, ce erori puteti comite, cum sa evitati amenzile!

Exceptii de la raportarea in RO e-Factura - Studiu de caz

Intrebare: "Avem o PFA neplatitoare de TVA pe teritoriul Romaniei, dar care a depus D091 pentru a fi platitoare de TVA pe teritoriul UE pentru prestari de servicii efectuate. Factureaza servicii de consultanta pentru un partener din UE, declara facturile emise in declaratia 390 /lunar.

Are obligatia de a transmite in Ro e-Factura toate facturile emise pentru partenerul din UE?"

Raspuns: Potrivit art. LIX alin. (4) din Legea nr. 296/2023, asa cum a fost modificat prin art. LXVIII pct. 13 din OUG nr. 115/2023:
(4) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1)-(3):
a) livrarile de bunuri prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a) si b) si alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare:
b) livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate catre persoane impozabile care nu sunt stabilite si nici inregistrate in scopuri de TVA in Romania, conform art. 266 alin. (2) si, respectiv, art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care se emit facturi simplificate conform prevederilor art. 319 alin. (12) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare;
d) prestarile de servicii pentru care emiterea facturii nu face obiectul normelor de facturare aplicabile in Romania conform art. 319 alin. (5) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

Asadar, nu se raporteaza in e-Factura urmatoarele operatiuni:
- livrarile de bunuri prevazute la art. 294 alin. 1 lit. a si b si alin. 2 din Codul fiscal, adica anumite livrari de bunuri expediate sau transportate in afara Uniunii Europene si anumite livrari intracomunitare de bunuri.
- livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate catre persoane impozabile care nu sunt nici stabilite, nici inregistrate in scopuri de TVA in Romania (conform art. 266 alin. 2 si, respectiv, art. 316 din Codul fiscal);
- livrarile de bunuri sau prestarile de servicii pentru care se emit facturi simplificate (conform prevederilor art. 319 alin. 12 din Codul fiscal);
- prestarile de servicii pentru care emiterea facturii nu face obiectul normelor de facturare aplicabile in Romania (conform art. 319 alin. 5 din Codul fiscal).

In cazul mentionat, PFA nu are obligatia de a transmite in RO e-factura facturile emise pentru partenerul din UE, intrucat nu se raporteaza livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate catre persoane impozabile care nu sunt stabilite si nici inregistrate in scopuri de TVA in Romania.

Raspuns oferit in luna ianuarie 2024 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X