email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

e-Factura simplificata: cum arata noua versiune si principalele caracteristici cheie

e-Factura simplificata: cum arata noua versiune si principalele caracteristici cheie
e-factura simplificatae-factura minimal

Ministerul Finantelor a anuntat lansarea versiunii simplificate a aplicatiei e-Factura. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal cresterea accesibilitatii si usurintei in utilizarea instrumentului, pentru toti contribuabilii din tara.

Versiunea imbunatatita vine cu o interfata intuitiva si functionalitati mai usor de utilizat, astfel incat fiecare utilizator sa poata emite facturi in conformitate cu cerintele fiscale intr-un mod rapid si eficient.

„Asa cum am mai spus, fiecare imbunatatire adoptata a tinut cont de nevoile semnalate de contribuabili. Am tot avut intalniri cu reprezentatii mediului de afaceri si una dintre solicitarile lor a fost aceasta. Versiunea simplificata a aplicatiei e-Factura vine cu o serie de avantaje si functionalitati care vor face gestionarea facturilor mai usoara si mai accesibila pentru toti utilizatorii. Ne-am gandit in primul rand la cei aproximativ 670.000 contribuabili mici care trebuie sa utilizeze sistemul si au nevoie de o aplicatie gratuita, intuitiva si usor de folosit. De asemenea, aplicatia extinsa este acum disponibila si in limba engleza, urmand ca in perioada urmatoare sa fie tradusa si cea simplificata”, a explicat ministrul Marcel Bolos.

 Versiunea e-Factura simplificata este disponibila AICI >>

e-Factura simplificata: caracteristici cheie

Printre caracteristicile cheie ale noii variante simplificate se numara:

- Aplicatia web de completare a facturii intr-un format simplificat raspunde solicitarilor venite din partea micorintreprinderilor, ce nu utilizeaza in mod curent elemente operationale complexe.

- A fost redesenata pentru a include automat ghidaje (i.e. codul tipului facturii este prestabilit la 380, codul monedei este exclusiv RON) si bife pentru a afisa elementele de identificare obligatorii in functie de categoria de platitor de TVA.


- Au fost restranse nomenclatoarele de TVA la cele utilizate frecvent pentru tranzactii domestice si incluse procentele de taxa sub format selectabil.

De asemenea, o noua facilitate importanta adaugata sistemului este aplicatia extinsa in limba engleza pentru contribuabilii nerezidenti inregistrati in scopuri de TVA ce au obligatia de raportare a facturilor emise pentru livrari/prestari pe teritoriul Romaniei.

In ceea ce priveste eficientizarea interactiunii cu utilizatorii finali, la 20 martie este organizat un nou webinar in care se pot adresa orice nelamuriri si primi raspunsuri din partea expertilor din Agentia Nationala de Administrare Fiscala/Centrul National pentru Informatii Financiare. Inscrierile se fac AICI.

Implementarea e-Factura

Reamintim ca, in situatia in care sistemul national privind factura electronica RO e-Factura nu este functional timp de minimum 24 de ore, obligatia de transmitere prevazuta la art.10 alin.(1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.120/2021 se suspenda pana la repunerea in functiune a sistemului.

Termenul-limita pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii sau prestarii in Romania, in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile lucratoare (n.r. de la 1 iulie sunt 5 zile calendaristice) de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile lucratoare de la data-limita prevazuta pentru emiterea facturii la art.319 alin.(16) din Codul fiscal.

In perioada 1 ianuarie - 31 martie 2024, nerespectarea termenului limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura nu se sanctioneaza.
 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

[LIVE] Participati la Conferinta Nationala de Contabilitate din 2 Iulie


Va invitam la Video Conferinta
Nationala de Fiscalitate si Contabilitate


Atentie! Video Conferinta din 2 iulie 2024 de la Bucuresti
va fi transmisa LIVE pe Internet! 

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
e-factura simplificatae-factura minimal


Data aparitiei: 06 Martie 2024

Votati articolul "e-Factura simplificata: cum arata noua versiune si principalele caracteristici cheie":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri





Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X