email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Esalonarea la plata a datoriilor: ce conditii trebuie indeplinite

Esalonarea la plata a datoriilor: ce conditii trebuie indeplinite
esalonare clasicaesalonare simplificataesalonare datorii

Esalonarea la plata reprezinta un aranjament de plata in rate a obligatiilor fiscale restante ale debitorilor aflati in dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitati banesti. Esalonarea la plata a datoriilor este prevazuta in Codul de procedura fiscala, fiind esalonare clasica si esalonare simplificata.

Va prezentam, mai jos, principalele conditii pentru cele 2 mecanisme de esalonare la plata a datoriilor.

Esalonarea clasica

Se acorda datornicilor la ANAF pentru o perioada de pana la cinci ani, daca sunt indeplinite conditiile specifice, printre care instituirea unei garantii (a carei valoare trebuie sa fie cel putin de peste 50% din datoriile ce se esaloneaza). Fara garantie sau daca garantia are o valoare sub 50% din datoriile vizate, esalonarea clasica se poate intinde numai pe cel mult sase luni.

Caracteristicile esalonarii clasice sunt:

- Pentru debitorii care nu au in proprietate bunuri in vederea constituirii de garantii in cuantumul prevazut si nici nu pot constitui niciun fel de garantie ori cuantumul garantiilor constituite este mai mic de 50% fata de cuantumul obligatiilor fiscale restante ce fac obiectul inlesnirilor la plata, esalonarea se acorda pe cel mult 6 luni.

- Esalonarea la plata se acorda si pentru obligatiile fiscale/bugetare care reprezinta fonduri europene sau fonduri publice nationale aferente fondurilor europene.

- Esalonarea la plata NU se mai acorda pentru ACCIZE.

- Se vor constitui garantii si pentru obligatiile fiscale esalonate la plata, precum si cele care fac obiectul amanarii la plata de pana la 5.000 lei in cazul persoanelor fizice, 10.000 lei in cazul asocierilor fara personalitate juridica si, respectiv, 20.000 lei in cazul persoanelor juridice.Contribuabilul poate depune o singura cerere de modificare a deciziei de esalonare la plata intr-un an calendaristic sau, dupa caz, fractie de an calendaristic. Anterior acestei ordonante puteau fi depuse doua cereri de modificare.

- S-a abrogat prevederea conform careia, in cazul debitorilor care nu detin bunuri in proprietate, dobanzile se datoreaza, se calculeaza si se comunica pentru obligatiile fiscale principale esalonate la plata, dupa finalizarea esalonarii la plata sau, dupa caz, la data pierderii valabilitatii esalonarii la plata.

- Debitorul poate solicita organului fiscal competent mentinerea unei esalonari a carei valabilitate a fost pierduta din cauza nerespectarii anumitor conditii, o singura data intr-un an calendaristic. Anterior acestei ordonante puteau fi depuse doua cereri de mentinere a esalonarii.

Orice persoana fizica sau juridica poate sa acceseze esalonarea clasica, insa numai daca datoriile fiscale vizate sunt de cel putin 500 de lei (persoane fizice), 2.000 de lei (asocieri fara personalitate juridica) sau 5.000 de lei (persoane juridice).

In acelasi timp, trebuie indeplinite anumite conditii:

- Datornicul sa se afle in dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitati banesti si sa aiba capacitate financiara de plata pe perioada de esalonare la plata;
- Datornicul sa aiba constituita (cu exceptia celor care n-au bunuri) o garantie, indiferent de cuantumul obligatiilor fiscale esalonate (garantiile pot consta, de exemplu, in scrisori de garantie, polite de asigurare de garantie, sechestru asigurator pe bunuri);
- Datornicul sa nu se afle in procedura insolventei sau in dizolvare;
- Datornicul sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal.

Esalonarea simplificata

Pentru datoriile fiscale restante cu o vechime de cel mult 12 luni (12 luni anterioare datei depunerii cererii) si neachitate pana la data eliberarii certificatului de atestare fiscala, se poate aproba o esalonare simplificata pentru o perioada de maximum 12 luni. 

Atentie! Asadar, spre deosebire de mecanismul clasic, cel simplificat se aplica pe termen scurt si NU necesita constituirea de garantii.

Caracteristicile esalonarii simplificate sunt:

- Esalonarea la plata se acorda si pentru obligatiile fiscale/bugetare care reprezinta fonduri europene sau fonduri publice nationale aferente fondurilor europene.

- Esalonarea la plata in forma simplificata NU se mai acorda pentru ACCIZE.

- Esalonarea la plata in forma simplificata NU se mai acorda pentru impozitele si contributiile sociale obligatorii cu retinere la sursa sau retinute prin stopaj la sursa.

- Esalonarea la plata in forma simplificata NU se mai acorda pentru taxele aferente activitatilor din domeniul jocurilor de noroc.

- Debitorul poate depune o singura cerere de modificare a deciziei de esalonare la plata pe perioada de valabilitate a esalonarii la plata. Anterior acestei ordonante puteau fi depuse doua cereri de modificare.

- Pe perioada pentru care au fost acordate esalonari la plata pentru obligatiile fiscale esalonate la plata, se datoreaza si se calculeaza dobanzi.
Nivelul dobanzii este de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere, cu exceptia esalonarilor acordate pentru obligatiile fiscale rezultate din titlurile de creanta emise de autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene, pentru care dobanzile se calculeaza conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 66/2011. Anterior acestei ordonante, nivelul dobanzii pe perioada esalonarii a fost de 0,01% pentru fiecare zi de intrarziere (practic se dubleaza dobanda!).

- Debitorul poate solicita organului fiscal mentinerea unei esalonari a carei valabilitate a fost pierduta din cauza nerespectarii anumitor conditii, o singura data pe perioada de valabilitate a esalonarii la plata. Anterior acestei ordonante, puteau fi depuse doua cereri de mentinere a esalonarii.

- Debitorii care la data depunerii cererii de esalonare la plata in forma simplificata au in derulare esalonari la plata in forma clasica (pe maximum 5 ani) nu mai pot beneficia de esalonare la plata in forma simplificata.

Contribuabilii pot accesa esalonarea simplificata numai daca datoriile fiscale vizate sunt de cel putin 500 de lei (persoane fizice), 2.000 de lei (asocieri fara personalitate juridica) sau 5.000 de lei (persoane juridice). 

Trebuie indeplinite urmatoarele conditii:

- Datornicul sa depuna o cerere la care poate anexa graficul de esalonare (cu cuantumul propus al ratelor de esalonare);
- Datornicul sa nu se afle in procedura falimentului sau in dizolvare;
- Datornicul sa nu inregistreze obligatii fiscale restante cu o vechime mai mare de 12 luni (vechime anterioara datei depunerii cererii) si nestinse la data eliberarii certificatului de atestare fiscala;
- Datornicul sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal;
- Datornicului sa nu i se fi stabilit raspunderea, potrivit legislatiei privind insolventa, si/sau raspunderea solidara, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.

Puteti beneficia de esalonare la plata pentru orice obligatii datorate bugetului de stat (impozitul pe profit, TVA, contributii sociale etc.), dar nu si pentru accize, respectiv pentru ajutoarele de stat sau de minimis.

In acelasi timp, de esalonarea simplificata nu pot beneficia deloc contribuabilii conditionati de achitarea obligatiilor fiscale administrate de organul fiscal central intr-un anumit termen, pentru a-si mentine autorizatia (deci nici platitorii de accize).


Informatii oferite in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
esalonare clasicaesalonare simplificataesalonare datorii


Data aparitiei: 29 Martie 2024

Votati articolul "Esalonarea la plata a datoriilor: ce conditii trebuie indeplinite":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X