Cererile de esalonare la plata simplicata pot fi depuse de contribuabilii interesati pana la termenul final de 30 septembrie 2021, inclusiv, reaminteste ANAF.
Esalonarea la plata simplificata poate fi accesata pentru o perioada de cel mult 12 luni, fara depunerea de garantii si este destinata obligatiilor fiscale principale si accesorii datorate dupa data declararii starii de urgenta.
Esalonarea la plata simplificata - care sunt conditiile?
Conditiile cumulative pe care trebuie sa le indeplineasca contribuabilul care intentioneaza sa beneficieze de prevederile OUG 181/2020 privind unele masuri fiscal-bugetare, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene sunt urmatoarele:
- sa depuna o cerere pana la data de 30 septembrie 2021, inclusiv. Optional, aceasta poate fi insotita de graficul de esalonare cuprinzand cuantumul propus al ratelor de esalonare;
- sa nu inregistreze obligatii fiscale la data declararii starii de urgenta nestinse la data eliberarii certificatului de atestare fiscala. In cazul in care, la data starii de urgenta se inregistreaza astfel de obligatii fiscale restante, acestea trebuie stinse pana
la data eliberarii certificatului de atestare fiscala;
- sa nu se afle in procedura de faliment sau dizolvare;
- sa nu se fi stabilit raspunderea potrivit legislatiei privind insoventa si/sau raspunderea solidara conform prevederilor Codului de procedura fiscala. Daca actele prin care s-a stabilit raspunderea sunt definitive in sistemul cailor judiciare sau administrative de atac, iar suma pentru care a fost atrasa raspunderea a fost achitata, conditia se considera indeplinita.
Pentru ce se acorda esalonarea la plata?
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Esalonarea la plata se acorda pentru toate obligatiile fiscale inscrise in certificatul de atestare fiscala, daca sunt indeplinite conditiile prevazute anterior.
Sunt asimilate obligatiilor fiscale in scopul acordarii esalonarii la plata atat amenzile de orice fel administrate de organul fiscal, cat si creantele bugetare stabilite de alte organe si transmise spre recuperare organelor fiscale, potrivit legii, inclusiv creantele bugetare rezultate din raporturi juridice contractuale stabilite prin hotarari judecatoresti sau alte inscrisuri care, potrivit legii, constituie titluri executorii.
In ce cazuri NU se acorda esalonarea la plata?
Esalonarea la plata nu se acorda pentru obligatiile fiscale in suma totala mai mica de 500 lei in cazul persoanelor fizice si 5.000 lei in cazul persoanelor juridice, au specificat reprezentantii ANAF.
Modelul de cerere de esalonare la plata este prevazut in Anexa nr. 1 la Procedura de aplicare a acordarii esalonarii la plata de catre organul fiscal central si poate fi descarcat de AICI.
Esalonarea la plata simplificata: modalitati de depunere a cererii
- la registratura organului fiscal;
- prin posta cu confirmare de primire;
- prin intermediul serviciului „Spatiul Privat Virtual”.
Informatii suplimentare se pot obtine utilizand Formularul de contact disponibil pe pagina de Internet a institutiei noastre: www.anaf.ro sau telefonic, prin contactarea Serviciului de asistenta telefonica a contribuabililor - Call-center, la nr. de telefon 031.403.91.60.