Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

PFA care presteaza servicii de contabilitate: ce contributii datoreaza pentru anul 2023

Data aparitiei: 16 Aprilie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
PFA care presteaza servicii de contabilitate: ce contributii datoreaza pentru anul 2023
servicii de contabilitate PFA

In contextul actual al pietei muncii din Romania, tot mai multi profesionisti opteaza pentru activitati independente, alaturi de angajarea in cadrul unei societati. In conformitate cu legislatia fiscala, orice persoana care realizeaza venituri din activitati independente, cum ar fi prestarea serviciilor de contabilitate, este supusa unor obligatii fiscale. Astfel, in cazul in care o PFA obtine venituri din aceasta activitate, vom afla de la specialistul nostru ce contributii datoareaza pentru anul 2023.

Contributii sociale pentru PFA in 2023 - studiu de caz

Asadar, vom analiza detaliat implicatiile fiscale ale veniturilor obtinute de catre o PFA din prestarea serviciilor de contabilitate, avand in vedere si calitatea de salariat cu norma intreaga la o alta societate in anul 2023.

Intrebare: "O PFA (prestari servicii contabilitate) realizeaza in anul 2023 un venit net de 24.500 lei, fiind in acelasi timp salariat cu norma intreaga la o alta societate.

Pentru aceste venituri este obligat sa plateasca pe langa impozit de 10% si CASS, CAS?"

Raspuns:  Conform art. 170 din Codul fiscal (in vigoare in anul 2023):
Art. 170: Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h)

(1)Persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul stabilita potrivit alin. (4), daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.

(2)Incadrarea in plafonul anual de cel putin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h), dupa cum urmeaza:
a)venitul net/brut sau norma de venit din activitati independente, stabilite potrivit art. 68, 681 si 69, dupa caz;
b)venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare prevazute la art. 72 si 721, precum si venitul net din drepturi de proprietate intelectuala determinat potrivit prevederilor art. 73;
c)venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II sau titlului III, determinat potrivit prevederilor art. 125 alin. (8) si (9);
d)venitul brut, venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, stabilite potrivit art. 84-87;


e)venitul si/sau castigul net din investitii, stabilit conform art. 94-97. In cazul veniturilor din dobanzi se iau in calcul sumele incasate, iar in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele incasate, distribuite incepand cu anul 2018;
f)venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, stabilite potrivit art. 104-106;
g)venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit art. 114-116.

(3)La incadrarea in plafonul prevazut la alin. (2) nu se iau in calcul veniturile neimpozabile, prevazute la art. 93 si 105.

(4)Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h) o reprezinta:
a)nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara;
b)nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
c)nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.
 
Astfel, intrucat venitul net este mai mare de 18.000 lei, PFA datoreaza contributia la sistemul de sanatate pentru anul 2023 la o baza de calcul de 18.000 lei.

Contributia la sistemul de pensii nu se datoreaza intrucat venitul net este mai mic de 12 salarii de baza minime brute pe tara.

Calitatea de salariat nu reprezinta o exceptie de la plata contributiilor sociale pentru veniturile din activitati independente intrucat nu este prevazuta de Codul fiscal. 

Raspuns oferit in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com









Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X