email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia Unica 2024: cum se completeaza pentru veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit

Declaratia Unica 2024: cum se completeaza pentru veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit
declaratia unica 2024venituri activitati agricolenorme de venit 2024

Veniturile din activitati agricole determinate pe baza de norme de venit si impozitul aferent se declara, in anul in curs, in declaratia unica (DU) privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice ( formular 212) - Capitolul II Date privind impozitul pe veniturile estimare/norma de venit a se realiza in Romania / Subsectiunea II.1.3 Date privind impozitul pe veniturile estimate din activitati agricole, impuse pe baza de norme de venit, informeaza specialistii PortalContabilitate.ro. Declaratia unica se depune la organul fiscal, pana la data de 27 mai, inclusiv, a anului de realizare a venitului.

Veniturile din activitati agricole aferente suprafetelor/capetelor de animale, in limitele neimpozabile, nu se declara in Declaratia unica.

Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente impuse la norma de venit vor completa doar sectiunea dedicata venitului estimat pentru 2024.

Prin urmare, trebuie sa se estimeze venitul anual net pentru 2024 si sa se includa in declaratia unica cu termen de depunere 27 mai 2024.

Nu se mai depune o alta declaratie in afara de cea estimativa.

Normele de venit se stabilesc pe unitatea de suprafata (ha)/cap de animal/familie de albine pentru categoriile de produse vegetale si animale.

Veniturile din activitati agricole, aferente acestor produse vegetale si animale se impoziteaza la norma de venit indiferent de forma de organizare a activitatii (persoana fizica, PFA, Intreprindere individuala, etc.)

Veniturile stabilite pe baza normelor de venit cuprind veniturile rezultate din cultivarea terenurilor /cresterea si exploatarea animalelor detinute cu orice titlu, inclusiv cele luate in arenda.

Veniturile stabilite pe baza normelor de venit sunt impozabile indiferent daca se face sau nu dovada valorificarii produselor.

Norma de venit include si venitul din instrainarea produselor vegetale a animelelor si a produselor de origine animala, in stare naturala.

In cazul contribuabililor care realizeaza venituri din desfasurarea a doua sau mai multe activitati agricole pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit, contribuabilul stabileste venitul anual prin insumarea veniturilor corespunzatoare fiecarei activitati.

Veniturile din activitati agricole determinate pe baza de norma de venit, realizate din exploatarea bunurilor detinute in comun sau in devalvasie de proprietari, uzufructari sau de alti detinatori legali, inscrisi intr-un document oficial, se atribuie:

- proportional cu cotele detinute pe care acestia le detin in acea proprietatea sau contribuabilului care realizeaza venituri din activitati agricole, in situatia in care nu se cunosc cotele-parti.

In cazul persoanelor fizice pentru care nu a fost finalizata procedura succesorala, veniturile corespunzatoare suprafetelor destinate productiei vegetale/cap de animal/familie de albine se atribue contribuabilului care realizeaza venituri din activitati agricole.

Contribuabilii care obtin doar venituri din activitati agricole pentru care au fost stabilite norme de venit nu au obligatii de completare a Registrului de evidenta fiscala si de conducere a evidentei contabile.

Venituri din activitati agricole - completare Declaratia Unica

Prin urmare, completati pentru veniturile aferente anului 2024, pana pe 27.05.2024:

CAPITOLUL II. DATE PRIVIND IMPOZITUL PE VENITURILE ESTIMATE/ NORMA DE VENIT A SE REALIZA IN ROMANIA SI CONTRIBUTIILE SOCIALE DATORATE PENTRU ANUL...

SUBSECTIUNEA II.1.3 Date privind impozitul pe veniturile estimate din activitati agricole, impuse pe baza de norme de venit

Nota! Pentru veniturile din activitati agricole nu se datoreaza contributia de asigurari sociale (CAS).

Se datoreaza CASS daca persoana realizeaza venituri din activitati agricole (impuse la norma sau in sistem real) cumulate, dupa caz, cu alte venituri din activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala, asocierea cu o persoana juridica, investitii, din alte surse, cel putin egale cu 6 salarii minime brute pe tara in vigoare la 25 mai a anului de realizare a veniturilor.


Foto: pixabaycom


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Atentie la noutatile privind PROCEDURILE CONTABILE!


Important: modificarile fiscale privind subiectele sensibile pentru orice contabil sunt luate acum in vizor in lucrarea specializata Proceduri Contabile pentru Societati Comerciale:

• ajustarea pentru depreciere
• TVA
• contributii sociale
• contributia asiguratorie pentru munca
• impozite si taxe locale
  - decontarea unei parti din salariu
  - organizarea adunarilor generale ale actionarilor

Va oferim 40 de modele de proceduri gata scrise, in conformitate perfecta cu noua legislatie fiscala! 

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia unica 2024venituri activitati agricolenorme de venit 2024


Data aparitiei: 22 Mai 2024

Votati articolul "Declaratia Unica 2024: cum se completeaza pentru veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • 6 carti pentru o cariera de succes in contabilitate

    • Domeniul contabilitatii este unul care necesita o adaptare constanta la modificarile din Codul Fiscal. Succesul in aceasta cariera complexa depinde in mare masura de actualizarea permanenta a cunostintelor si de intelegerea profunda a legislatiei fiscale. De aceea, am selectat sase lucrari de specialitate care se remarca prin actualitatea si complexitatea lor, fiind indispensabile pentru orice profesionist in contabilitate care doreste sa exceleze. Prin combinarea t...» citeste mai departe aici

  • Salariul minim brut din agricultura si industria alimentara de la 1 iulie 2024

    • Conform art. 1 din HG 598/2024, incepand cu data de 1 iulie 2024, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabileste in bani, fara a include indemnizatii, sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.700 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 168,000 ore pe luna, reprezentand 22,024 lei/ora. Astfel, textul citat ...» citeste mai departe aici

  • Proiect ANAF: Procedura si formularele utilizate pentru modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor

    • Potrivit prevederilor art.88 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, contribuabilii au obligatia de a aduce la cunostinta organului fiscal central modificarile intervenite in datele declarate initial, in termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea si depunerea declaratiei de mentiuni.   In practica,  organele fiscale au constatat situatii in care d...» citeste mai departe aici

  • D406 (SAF-T): termenele de raportare pentru contribuabili mijlocii

    • Incepand cu 01.01.2024, o societate comerciala a trecut la categoria contribuabililor mijlocii. In cele ce urmeaza, veti afla termenele de transmitere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T). Referintele legislative relevante sunt disponibile in Ordinul nr. 1783/2021, care detaliaza procedurile si termenele de raportare pentru fisierul SAF-T, informeaza specialistii PortalCo...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X