email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia Unica 2024: cum se completeaza pentru veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit

Declaratia Unica 2024: cum se completeaza pentru veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit
declaratia unica 2024venituri activitati agricolenorme de venit 2024

Veniturile din activitati agricole determinate pe baza de norme de venit si impozitul aferent se declara, in anul in curs, in declaratia unica (DU) privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice ( formular 212) - Capitolul II Date privind impozitul pe veniturile estimare/norma de venit a se realiza in Romania / Subsectiunea II.1.3 Date privind impozitul pe veniturile estimate din activitati agricole, impuse pe baza de norme de venit, informeaza specialistii PortalContabilitate.ro. Declaratia unica se depune la organul fiscal, pana la data de 27 mai, inclusiv, a anului de realizare a venitului.

Veniturile din activitati agricole aferente suprafetelor/capetelor de animale, in limitele neimpozabile, nu se declara in Declaratia unica.

Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente impuse la norma de venit vor completa doar sectiunea dedicata venitului estimat pentru 2024.

Prin urmare, trebuie sa se estimeze venitul anual net pentru 2024 si sa se includa in declaratia unica cu termen de depunere 27 mai 2024.

Nu se mai depune o alta declaratie in afara de cea estimativa.

Normele de venit se stabilesc pe unitatea de suprafata (ha)/cap de animal/familie de albine pentru categoriile de produse vegetale si animale.

Veniturile din activitati agricole, aferente acestor produse vegetale si animale se impoziteaza la norma de venit indiferent de forma de organizare a activitatii (persoana fizica, PFA, Intreprindere individuala, etc.)

Veniturile stabilite pe baza normelor de venit cuprind veniturile rezultate din cultivarea terenurilor /cresterea si exploatarea animalelor detinute cu orice titlu, inclusiv cele luate in arenda.

Veniturile stabilite pe baza normelor de venit sunt impozabile indiferent daca se face sau nu dovada valorificarii produselor.

Norma de venit include si venitul din instrainarea produselor vegetale a animelelor si a produselor de origine animala, in stare naturala.

In cazul contribuabililor care realizeaza venituri din desfasurarea a doua sau mai multe activitati agricole pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit, contribuabilul stabileste venitul anual prin insumarea veniturilor corespunzatoare fiecarei activitati.

Veniturile din activitati agricole determinate pe baza de norma de venit, realizate din exploatarea bunurilor detinute in comun sau in devalvasie de proprietari, uzufructari sau de alti detinatori legali, inscrisi intr-un document oficial, se atribuie:

- proportional cu cotele detinute pe care acestia le detin in acea proprietatea sau contribuabilului care realizeaza venituri din activitati agricole, in situatia in care nu se cunosc cotele-parti.

In cazul persoanelor fizice pentru care nu a fost finalizata procedura succesorala, veniturile corespunzatoare suprafetelor destinate productiei vegetale/cap de animal/familie de albine se atribue contribuabilului care realizeaza venituri din activitati agricole.

Contribuabilii care obtin doar venituri din activitati agricole pentru care au fost stabilite norme de venit nu au obligatii de completare a Registrului de evidenta fiscala si de conducere a evidentei contabile.

Venituri din activitati agricole - completare Declaratia Unica

Prin urmare, completati pentru veniturile aferente anului 2024, pana pe 27.05.2024:

CAPITOLUL II. DATE PRIVIND IMPOZITUL PE VENITURILE ESTIMATE/ NORMA DE VENIT A SE REALIZA IN ROMANIA SI CONTRIBUTIILE SOCIALE DATORATE PENTRU ANUL...

SUBSECTIUNEA II.1.3 Date privind impozitul pe veniturile estimate din activitati agricole, impuse pe baza de norme de venit

Nota! Pentru veniturile din activitati agricole nu se datoreaza contributia de asigurari sociale (CAS).

Se datoreaza CASS daca persoana realizeaza venituri din activitati agricole (impuse la norma sau in sistem real) cumulate, dupa caz, cu alte venituri din activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala, asocierea cu o persoana juridica, investitii, din alte surse, cel putin egale cu 6 salarii minime brute pe tara in vigoare la 25 mai a anului de realizare a veniturilor.


Foto: pixabaycom


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Atentie! S-a modificat legislatia privind impozitul minim pe cifra de afaceri


Important!
Incepand cu 1 ianuarie 2024, firmele cu o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro in anul precedent si care in anul de calcul determina un impozit pe profit mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) sunt obligate sa plateasca un impozit minim pe cifra de afaceri de 1%.

Problema e ca aceasta modificare, introdusa prin Legea nr. 296/2023, lasa loc de interpretari.

Explicatii complete si solutiile optime, in lucrarea Impozitul minim pe cifra de afaceri. Fiscalitate aplicata. 

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia unica 2024venituri activitati agricolenorme de venit 2024


Data aparitiei: 22 Mai 2024

Votati articolul "Declaratia Unica 2024: cum se completeaza pentru veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

  • PFA vs. Microintreprindere in 2024: analiza comparativa a contributiilor datorate

    • Pentru cei care activeaza in domeniul IT, alegerea formei juridice potrivite pentru desfasurarea activitatii poate avea un impact semnificativ asupra eficientei fiscale si a costurilor operationale. In continuare, pornind de la un exemplu practic, vom realiza un calcul al impozitelor si contributiilor sociale pentru ambele forme juridice, pentru a facilita luarea unei decizii informate. PFA vs. Microintreprindere in 2024: calcule comparative...» citeste mai departe aici

  • Ce conditii trebuie sa indeplineasca o firma pentru a fi considerata prosumator?

    • Avand in vedere prevederile complexe ale Legii 123/2012 privind energiei electrice si a gazelor naturale, cu modificarile si completarile ulterioare, punctam detaliat conditiile pe care un prosumator trebuie sa le indeplineasca conform definitiei din Legea 123/2012 privind energia electrica si gazele naturale:  • Desfasurarea activitatilor in spatiul propriu delimitat:  Prosumatorul trebuie sa desfasoare activitatile ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X