Veniturile din activitati agricole determinate pe baza de norme de venit si impozitul aferent se declara, in anul in curs, in declaratia unica (DU) privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice ( formular 212) - Capitolul II Date privind impozitul pe veniturile estimare/norma de venit a se realiza in Romania / Subsectiunea II.1.3 Date privind impozitul pe veniturile estimate din activitati agricole, impuse pe baza de norme de venit, informeaza specialistii PortalContabilitate.ro. Declaratia unica se depune la organul fiscal, pana la data de 27 mai, inclusiv, a anului de realizare a venitului.
Veniturile din activitati agricole aferente suprafetelor/capetelor de animale, in limitele neimpozabile, nu se declara in Declaratia unica.
Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente impuse la norma de venit vor completa doar sectiunea dedicata venitului estimat pentru 2024.
Prin urmare, trebuie sa se estimeze venitul anual net pentru 2024 si sa se includa in declaratia unica cu termen de depunere 27 mai 2024.
Nu se mai depune o alta declaratie in afara de cea estimativa.
Normele de venit se stabilesc pe unitatea de suprafata (ha)/cap de animal/familie de albine pentru categoriile de produse vegetale si animale.
Veniturile din activitati agricole, aferente acestor produse vegetale si animale se impoziteaza la norma de venit indiferent de forma de organizare a activitatii (persoana fizica, PFA, Intreprindere individuala, etc.)
Veniturile stabilite pe baza normelor de venit cuprind veniturile rezultate din cultivarea terenurilor /cresterea si exploatarea animalelor detinute cu orice titlu, inclusiv cele luate in arenda.
Veniturile stabilite pe baza normelor de venit sunt impozabile indiferent daca se face sau nu dovada valorificarii produselor.
Norma de venit include si venitul din instrainarea produselor vegetale a animelelor si a produselor de origine animala, in stare naturala.
In cazul contribuabililor care realizeaza venituri din desfasurarea a doua sau mai multe activitati agricole pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit, contribuabilul stabileste venitul anual prin insumarea veniturilor corespunzatoare fiecarei activitati.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Cartea Verde a Contabilitatii
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Veniturile din activitati agricole determinate pe baza de norma de venit, realizate din exploatarea bunurilor detinute in comun sau in devalvasie de proprietari, uzufructari sau de alti detinatori legali, inscrisi intr-un document oficial, se atribuie:
- proportional cu cotele detinute pe care acestia le detin in acea proprietatea sau contribuabilului care realizeaza venituri din activitati agricole, in situatia in care nu se cunosc cotele-parti.
In cazul persoanelor fizice pentru care nu a fost finalizata procedura succesorala, veniturile corespunzatoare suprafetelor destinate productiei vegetale/cap de animal/familie de albine se atribue contribuabilului care realizeaza venituri din activitati agricole.
Contribuabilii care obtin doar venituri din activitati agricole pentru care au fost stabilite norme de venit nu au obligatii de completare a Registrului de evidenta fiscala si de conducere a evidentei contabile.
Venituri din activitati agricole - completare Declaratia Unica
Prin urmare, completati pentru veniturile aferente anului 2024, pana pe 27.05.2024:
CAPITOLUL II. DATE PRIVIND IMPOZITUL PE VENITURILE ESTIMATE/ NORMA DE VENIT A SE REALIZA IN ROMANIA SI CONTRIBUTIILE SOCIALE DATORATE PENTRU ANUL...
SUBSECTIUNEA II.1.3 Date privind impozitul pe veniturile estimate din activitati agricole, impuse pe baza de norme de venit
Nota! Pentru veniturile din activitati agricole nu se datoreaza contributia de asigurari sociale (CAS).
Se datoreaza CASS daca persoana realizeaza venituri din activitati agricole (impuse la norma sau in sistem real) cumulate, dupa caz, cu alte venituri din activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala, asocierea cu o persoana juridica, investitii, din alte surse, cel putin egale cu 6 salarii minime brute pe tara in vigoare la 25 mai a anului de realizare a veniturilor.
Foto: pixabaycom