Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Declaratia unica si venituri dobanzi 2024: Ce obligatii fiscale au persoanele fizice anul acesta

Data actualizarii: 13 Februarie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Declaratia unica si venituri dobanzi 2024: Ce obligatii fiscale au persoanele fizice anul acesta
declaratia unica 2024venituri din dobanzivenituri dobanzi 2024impozit dobanzi

Va reamintim ca persoanele fizice trebuie sa depuna declaratia unica pana la data de 25 mai doar daca veniturile lor din dobanzi depasesc plafonul care impune plata contributiei la sanatate (CASS). Impozitul pe veniturile din dobanzi este deja retinut si platit de persoanele juridice care acorda dobanzile catre persoanele fizice.

Venituri dobanzi 2024: Ce obligatii fiscale aveti anul acesta?

In continuare, analizam urmatoarea speta: "In fiecare trimestru aferent anului 2023 am incasat venituri din dobanzi, venituri care odata cu incasarea ultimei transe din luna decembrie 2023 au depasit valoarea a 6 salarii minime brute pe economie. In anul 2023 nu am depus nicio declaratie unica estimativa nestiind suma pe care urmeaza sa o incasez.

Cum trebuie sa procedez in anul 2024 pentru a declara aceste venituri incasate in cursul anului 2023 si care este termenul de depunere al declaratiei?"

Declaratia unica in 2024! Iata modul corect de completare, cu exemple pentru toate tipurile de venit! Evitati ca ANAF sa va recalculeze impozite si contributii impovaratoare!
Folositi acest ghid practic cu instructiuni clare si recomandari profesioniste!

Declaratia unica si venituri dobanzi 2024: raspunsul specialistului

Potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 1/2016 privind normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, veniturile din dobanzi includ, printre altele, dobanzile obtinute din obligatiuni, conturi curente, depozite la vedere sau la termen, imprumuturi acordate, instrumente alternative de investire si alte venituri provenite din detinerea de titluri de creanta.

In general, persoanele juridice care platesc dobanzi catre persoane fizice sunt responsabile de calcularea, retinerea, declararea si plata impozitului pe veniturile din dobanzi catre bugetul de stat.

Din 2023, persoanele care obtin venituri din dobanzi datoreaza CASS daca estimeaza ca vor obtine venituri cumulate de cel putin sase salarii minime brute pe tara si trebuie sa depuna formularul 212 (declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice) pana la data de 25 mai 2024. Acest formular se refera atat la situatia pe anul precedent, cat si la cea pe anul curent. CASS se calculeaza prin aplicarea unei cote de 10% asupra bazei anuale de calcul.

Declaratia unica poate fi depusa la organul fiscal competent prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin intermediul serviciului Spatiul Privat Virtual disponibil pe portalul www.anaf.ro, sau in format hartie, direct la registratura organului fiscal, sau prin posta, cu confirmare de primire.

Prin urmare, pana la data de 25 mai 2024 depuneti declaratia unica cu CASS ul datorat pentru veniturile incasate/realizate in 2023 reprezentand dobanzi.


 

Raspuns oferit in luna februarie 2024 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X