Alegerea intre PFA si SRL este o decizie importanta care trebuie luata in functie de obiectul de activitate, nivelul veniturilor, nevoile de gestiune financiara si planurile de dezvoltare a afacerii. In continuare, vom prezenta care sunt taxele pe care le datoreaza o PFA in 2024.
Ce taxe se platesc la PFA in 2024?
Taxe PFA 2024: Contributia de asigurari sociale (pensie) – CAS 2023
Specialistii din domeniul fiscal-contabil explica in editia lunii ianuarie a Revistei Monitorul Contabil ca persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente, din una sau mai multe surse, precum si contribuabilii care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala sunt obligate sa plateasca contributia de asigurari sociale daca estimeaza (sau obtin), pentru anul curent, venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei.
--> plafonul de 12 salarii = 39.600 lei – estimat;
--> plafonul de 24 salarii = 79.200 lei – estimat;
Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunerea declaratiei, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente.
Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale,in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente o reprezinta venitul ales de contribuabil care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 sau 24 de salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei.
Persoanele fizice care desfasoara activitati independente pentru care impozitul si contributiile NU se retin de catre platitorul de venit depun declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor.
Daca se estimeaza in declaratia unica un venit net mai mare de 39.600 lei exista obligatia asigurarii in sistemul de asigurari sociale de stat si este necesar sa fie ales venitul la care se doreste a fi platita contributia. Acest venit ales nu poate fi mai mic decat plafonul de 12 salarii minime pe economie.
La venitul ales, care reprezinta baza de calcul al CAS, se aplica procentul de contributie de 25% si se obtine contributia anuala datorata pentru 2024. Astfel, CAS este datorata este:
39.600 lei x 25% = 9.900 lei, valoarea minima a contributiei sociale datorate pentru anul 2024, daca venitul realizat depaseste 12 salarii minime brute;
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
79.200 lei x 25% = 19.800 lei, valoarea minima a contributiei sociale datorata pentru 2024, daca venitul realizat depaseste 24 salarii minime brute.
Contributia de asigurari sociale se calculeaza de catre contribuabili prin aplicarea procentului de contributie la baza de calcul si se plateste de catre acestia in termenul prevazut de lege.
Termenul de plata a contributiei de asigurari sociale este pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui pentru care se datoreaza contributia. Obligatiile aferente veniturilor realizate in 2024 se achita pana la data de 25 mai 2025.
Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente pot efectua plati reprezentand contributia de asigurari sociale (CAS 2024) datorata oricand pana la termenul de plata.
Contributii PFA: Ce contribuabili NU sunt obligati la plata CAS
-
Contribuabilii asigurati in sisteme proprii de asigurarisociale care nu au obligatia asigurarii in sistemul public depensii potrivit legii (avocati, notari si altii);
-
Persoanele care au calitatea de pensionari nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile realizate dinactivitati independente;
-
Contribuabilii impusi in sistem real care estimeaza si realizeaza un venit net anual sub baza minima de calcul (39.600lei daca se mentine un salariu minim de 3.300 lei si in anul2024);
-
Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuala.
Optiunea de a plati contributia sociala CAS (pensie)
Persoanele fizice care desfasoara activitati independente si care estimeaza ca vor realiza un venit net anual mai mic de 12 salarii minime brute pe economie pot opta pentru plata contributiei de asigurari sociale pentru anul curent.
Aceste persoane depun declaratia unica pana la data de 25 mai 2024 si platesc contributia de cel putin 9.900 lei pana la data de 25 mai 2025.
Taxe PFA 2024: Contributia de asigurari de sanatate – CASS 2024
Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza de catre contribuabili prin aplicarea cotei de contributie de 10% asupra bazei anuale de calcul.
ATENTIE!
Incepand cu anul 2024, baza de calcul al CASS o reprezinta venitul net realizat, care nu poate fi mai mic decat plafonul de 6 salarii si nici mai mare decat plafonul de 60 de salarii minime pe economie.
Estimare:
6 salarii = 19.800 lei; 60 de salarii = 198.000 lei, rezulta:
CASS minim de 1.980 lei si maxim de 19.800 lei pe an
Daca titularul PFA se incadreaza la exceptii, CASS secalculeaza la venitul net, oricare ar fi acesta.
De exemplu, daca venitul net este de 800 lei se datoreaza80 lei CASS.
Daca titularul nu se incadreaza la exceptii, atunci plateste CASS la plafonul de 6 salarii.
In cazul veniturilor obtinute de PFA sau din profesii liberale mai mici de 6 salarii, prin EXCEPTIE, nu se datoreaza CASS la plafonul minim de 6 salarii daca titularul dePFA/persoana ce obtine venituri din profesii liberale (avocat,notar etc.) se incadreaza la urmatoarele cazuri:
-
are calitatea de salariat;
-
a obtinut de alte venituri pentru care s-a platit CASS,nu datoreaza CASS la plafonul minim, de 6 salarii.
Incepand cu anul 2024, CASS se datoreaza distinct pentru veniturile din activitati independente, astfel ca nu se mai cumuleaza alte venituri prevazute la art. 155 alin. (1)lit. c)-h) din Codul fiscal, ci se datoreaza distinct, din alte venituri (ex.: chirii, investitii).
Art. 155 al Codului fiscal prevede:
(1) Contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art. 153 alin. (1) lit. a)-d), datoreaza, dupa caz, contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din Romania si din afara Romaniei, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale,precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania, realizate din urmatoarele categorii de venituri:
a) venituri din salarii si asimilate salariilor, definite conform art. 76;
a1) venituri din pensii, definite conform art. 99, pentru partea care depaseste suma lunara de 4.000 lei;
b) venituri din activitati independente, definite conformart. 67;
c) venituri din drepturi de proprietate intelectuala, definiteconform art. 70;
d) venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlului II sau titlului III, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125;
e) venituri din cedarea folosintei bunurilor, definite conform art. 83;
f) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, definite conform art. 103;
g) venituri din investitii, definite conform art. 91;
h) venituri din alte surse, definite conform art. 114.
(2) Pentru veniturile prevazute la alin. (1) se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate si in cazul in care acestea sunt realizate de persoanele fizice aflate in situatiile prevazute la art. 60, cu exceptia pct. 6.
IMPORTANT!
Tot incepand cu anul 2024, contributia la sanatate este deductibila la calculul venitului impozabil.
Incepand cu anul 2024, pentru stabilirea obligatiei de aplati CASS, veniturile din activitati independente nu se vor cumula cu veniturile din alte surse (dividende, dobanzi, chirii etc.), pentru aceste venituri se va plati CASS separat.
Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, pentru care nu exista obligativitatea retinerii la sursa a CASS, depun declaratia unica pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in care evidentiaza venitul realizat in anul anterior si venitul estimat pentru anul in curs.
Optiunea de a plati contributia de sanatate
Conform noului Cod fiscal, din anul 2024 orice persoana care desfasoara o activitate independenta va plati CASS la nivelul a cel putin 6 salarii minime pe economie, chiar daca activitatea a obtinut un venit net mai mic decat plafonul de 6 salarii sau este pe pierdere.
Concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate 1%
Pentru a beneficia de indemnizatie de concediu medical,persoanele fizice care desfasoara activitati independente au optiunea de a se asigura pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.
Procentul de asigurare este de 1%, iar baza de calcul lunara nu poate fi mai mica decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara, stabilit potrivit legii, si nici mai mare decat valoarea a de 3 ori a acestuia.
Baza de calcul lunara minima = 3.300 x 1% =33 de lei,contributia datorata;
Baza de calcul lunara maxima = 9.800 x 1% = 98 de lei,contributia datorata.
Pentru a beneficia de indemnizatie de concediu se semneaza contractul de asigurare cu Casa de asigurari de Sanatate.
Stagiul minim de asigurare pentru acordarea indemnizatiei este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Declaratia Unica 2024
Pana la 25 mai 2024 se depune Declaratia Unica cu venitul realizat in 2023 si cu venitul estimat pentru 2024.Termenul de plata pentru obligatiile aferente venitului realizat in 2023 este 25 mai 2024, iar pentru venitul din 2024 este 25 mai 2025.
PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit
PFA in sistem real
Potrivit actualului Cod fiscal, contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real. Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia privind venitul estimat/norma de venit pana la data de 31 ianuarie inclusiv. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 25.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal.
PFA la norma de venit
Pentru anumite clase de activitati prevazute in Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala (CAEN), titularul/titularii unui PFA/II/IF poate/pot opta pentru un sistem forfetar de impozitare, numit norma de venit. ”Norma” este ceea ce estimeaza/presupune statul ca va fi venitul NET (venituri minus cheltuieli deductibile/partial deductibile), fara a interesa nivelul real al veniturilor.
Aceste norme sunt supuse unor corectii (varsta titularului PFA/II/IF, mediul urban/rural etc.). Mai exact, la stabilirea coeficientilor de corectie a normelor de venit, directiile generale ale finantelor publice teritoriale au in vedere criterii precum:
• vadul comercial si clientela;
• varsta contribuabililor;
• timpul afectat desfasurarii activitatii;
• starea de handicap sau de invaliditate a contribuabilului;
• activitatea se desfasoara intr-un spatiu proprietate a contribuabilului sau inchiriat;
• realizarea de lucrari, prestarea de servicii si obtinerea de produse cu material propriu sau al clientului;
• folosirea de masini, dispozitive si scule, actionate manual sau de forta motrice;
• caracterul sezonier al unor activitati;
• durata concediului legal de odihna;
• desfasurarea activitatii cu salariati;
• contributia fiecarui asociat in cazul activitatii desfasurate in cadrul unei asocieri;
• informatiile cuprinse in declaratia informativa depusa in scop de TVA potrivit prevederilor din Codul fiscal;
• alte criterii specifice.
Important privind optimizarea fiscala!
Pentru PFA/II/IF, impunerea pe baza de norme de venit poate sa fie un prilej exceptional pentru plata unor impozite mult mai mici decat cele datorate pentru incasarile reale.
Mai multe detalii aflati in lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii >>
Foto: pixabay.com